Ασφαλιστικό … μετά θάνατον

To νέο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό κινείται απόλυτα στο πνεύμα των μέτρων του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαλύει όλο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χτυπάει οριστικά τα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζει καν τη βιωσιμότητα του συστήματος, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους υπεύθυνους για τη χρεοκοπία του συστήματος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης μειώνει τις συντάξεις και αυξάνει δραματικά τα όρια συνταξιοδότησης για όλους και κυρίως για τις γυναίκες. Παράλληλα καθιερώνει αυτόματη αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας με κάθε αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής. Αυτά που περιλαμβάνει είναι:

Μια βασική σύνταξη που θα έχει το χαρακτήρα του επιδόματος και θα την παίρνουν όλοι ανεξαιρέτως. Σήμερα υπολογίζεται στα 360 ευρώ αλλά όσο περνάν τα χρόνια θα μειώνεται μια και το ύψος της θα εξαρτάται από το πόσοι είναι οι συνταξιούχοι (και θα είναι όλο και περισσότεροι) και πόσοι οι εργαζόμενοι (όλο και λιγότεροι).

Μια ανταποδοτική σύνταξη που θα βασίζεται στο μοντέλο της ιδιωτικής ασφάλισης (ότι πληρώνεις παίρνεις). Το ύψος της θα εξαρτάται από τα χρόνια που δούλεψε ο καθένας και το μέγεθος των εισφορών που μάζεψε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν μείνεις άνεργος, αν δουλέψεις για κάποια χρόνια ανασφάλιστος ή σε μερική απασχόληση θα πάρει χαμηλότερη ανταποδοτική σύνταξη. Επίσης η σύνταξη θα συνυπολογίζεται στον μέσο όρο του εργάσιμου βίου αντί του 70% του τελευταίου μισθού ή του μ.ο. της καλύτερης πενταετίας όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Πρακτικά δηλαδή, οι σημερινοί εργαζόμενοι και κυρίως οι νέοι που δουλεύουν σε ελαστικές μορφές με μεγάλα διαστήματα ανεργίας ή ανασφάλιστης εργασίας θα είναι το πρώτα θύματα.

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι και 17 χρόνια για τις γυναίκες

Αναθεώρηση – δηλαδή πετσόκομμα – βαρέων και ανθυγιεινών και αναπηρικών συντάξεων

Τι σημαίνουν αυτά τα μέτρα;

Καταρχήν σημαίνουν μείωση των συντάξεων για όλους από 7% έως 20% μια και η ανταποδοτική σύνταξη εξαρτάται πλήρως από το πόσα χρόνια δούλεψε ο καθένας συνεχόμενα. Ακόμα και έτσι όμως, αν κάποιος δουλεύει συνεχόμενα και πληρώνει συνέχεια εισφορές πάλι η σύνταξη θα είναι μειωμένη λόγω του διαφορετικού υπολογισμού.

Για να θεμελιώσει κάποιος συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 χρονών ή αλλιώς να έχει 40 χρόνια συνεχούς δουλειάς και ασφάλισης! Πράγμα που είναι ουσιαστικά απίθανο μια και με τα νέα μέτρα ο κάθε εργαζόμενος μένει εντελώς απροστάτευτος μπροστά στον εργοδότη αφού οι απολύσεις είναι πιο εύκολες, οι αποζημιώσεις για την απόλυση πιο μικρές και οι άνεργοι όλο και περισσότεροι. Ακόμα και έτσι όμως πάλι η σύνταξη δεν θα είναι πλήρης! Γιατί για όποιον βγαίνει στη σύνταξη πριν τα 65 υπάρχει πρόστιμο "πρόωρης εξόδου" που θα είναι 6% το χρόνο. Αν δηλαδή κάποιος θέλει να βγει στα 60 θα πάρει 30% χαμηλότερη σύνταξη!

Η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομήσει 8 δις ευρώ μέχρι το 2018 κόβοντας συντάξεις και δικαιώματα. Που σημαίνει περίπου 1 δις το χρόνο. Ακριβώς τόσα είναι τα χρήματα που στερείται κάθε χρόνο μόνο το ΙΚΑ από την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή. Σήμερα η εκτεταμένη εισφοροκλοπή από εργοδότες, επιχειρήσεις, ακόμα και ΔΕΚΟ και δημόσιους οργανισμούς είναι 6 δις ευρώ, με το πραγματικό ποσό να είναι αρκετά μεγαλύτερο. Και αυτό παρά τις συνεχόμενες χαριστικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων, παρά τις εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη, παρά τις απειλές κάθε νέας κυβέρνησης για "αύξηση των μηχανισμών ελέγχου" κλπ. Σε αυτά τα ποσά αν προσθέσει κανείς την ανασφάλιστη εργασία που φτάνει στο 35% των εργαζομένων σήμερα καταλαβαίνει από πού χάνουν τα ταμεία και από πού είναι η λύση.

Η κυβέρνηση όμως έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει να κοιτάξει προς τα εκεί, αλλά προς τις «λύσεις» του ΔΝΤ και της ΕΕ που δεν υπόσχονται κανένα μέλλον για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, όλες οι έρευνες και οι μελέτες (πχ. ΙΝΕ ΓΣΕΕ) αποδεικνύουν ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δεν βοηθά ουσιαστικά τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων ούτε λύνει το πρόβλημα. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί πως θα έρθει η λύση όταν π.χ στο δημόσιο για κάθε 5 εργαζόμενους που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας; Πως θα βρεθεί λύση όταν όλοι προβλέπουν την εκτίναξη της ανεργίας το επόμενο διάστημα, πράγμα που σημαίνει απώλεια χιλιάδων ασφαλιστικών εισφορών; Πως θα βρεθεί λύση όταν η ανασφάλιστη εργασία και η επέκταση της ευελιξίας θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές; Και πως θα βρεθεί λύση αν οι εργοδότες και το κράτος δεν αποδίδουν αυτά που υποχρεούνται σύμφωνα με το νόμο στα ταμεία;

Η κυβέρνηση αυτή αλλά και η προηγούμενη δημιούργησαν το πρόβλημα στα ταμεία, ουσιαστικά χαρίζοντας τις εισφορές στους εργοδότες και παίζοντας τα λεφτά των ταμείων στο χρηματιστήριο και σε δομημένα ομόλογα. Τα νέα μέτρα είναι η συνέχεια της παλιάς τους πολιτικής και στόχο έχουν να δώσουν τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα