Διασκευή άρθρου της Λιβ Σανζ
Σοσιαλιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης (CWI – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στη Σουηδία)
Λίγο πριν τις χειμερινές διακοπές των σχολείων στη Σουηδία, οργανώθηκε μια ιστορική αποχή από τα μαθήματα ενάντια στις απελάσεις προσφύγων. Στις 12 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, μαθητές σε όλη τη χώρα, από το Μπόντεν στο βορά μέχρι το Ίσταντ στο νότο, άδειασαν τα σχολεία. Τουλάχιστον 50 σχολεία σε 19 πόλεις συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Αυτό που τη χαρακτήρισε ήταν η άισθηση δύναμης και συνοχής. Η επιτυχημένη κινητοποίηση ανέδειξε τις δυνατότητες κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην πολιτική των απελάσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Το Λύκειο Globala στη Στοκχόλμη, στο οποίο οργανώθηκε αρχικά η κινητοποίηση, άδειασε σχεδόν ολοκληρωτικά στις 12 Δεκέμβρη (έμειναν μόνο οι μαθητές που έδιναν πανεθνικές εξετάσεις). Στη γενική τους συνέλευση στο προαύλιο του σχολείου, οι μαθητές ξεκίνησαν τη δράση με μια σειρά ομιλίες και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην πλατεία Μεντμποργκαρπλάτσεν, για να συναντήσουν μαθητές από άλλα 20 σχολεία. Συνολικά, πάνω από 2.000 μαθητές συμμετείχαν στην κινητοποίηση στη Στοκχόλμη, παρά το πολικό ψύχος και τη χιονόπτωση.
Πέρα από το Globala στη Στοκχόλμη, σαν κέντρο αγώνα λειτούργησε και το σχολείο Gymnasiebyn στην πόλη Λουλέα. Το γεγονός ότι δύο σχολεία από διαφορετικές πόλεις συνεργάστηκαν για να οργανώσουν την αποχή από τα μαθήματα και τις συγκεντρώσεις, ήταν ο βασικός παράγοντας που επέτρεψε στην πανεθνική της εξάπλωση.
Το χτίσιμο της εκστρατείας
Η κινητοποίηση προετοιμαζόταν για αρκετές εβδομάδες, γεγονός που αύξησε την αυτοπεποίθηση των μαθητών, καθώς τις μέρες πριν από τις 12 του Δεκέμβρη ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους μια σειρά σχολεία από άλλες πόλεις, όπως το Τράνας, το Έστερσουντ, το Ίσταντ, το Γκέβλε και η Ουμέα. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της αποχής, οι μαθητές δούλεψαν μοιράζοντας ανακοινώσεις και χρησιμοποιώντας λίστες κινητοποίησης, οργανώνοντας υποδειγματικά την εκστρατεία. Τελικά στην κινητοποίηση συμμετείχαν 4.000 μαθητές, από 50 σχολεία σε 19 διαφορετικές πόλεις!
Πρόσφυγες και μαθητές οργανώνονται
Μέσα στο 2015, πάνω από 35.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες έφτασαν στη Σουηδία. Μόλις μέσα στο 2017 άρχισαν να παίρνουν τα πρώτα νέα σχετικά με τις άδειες παραμονής τους, ή (κυρίως) τις αποφάσεις για απέλαση. Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, νεαροί Αφγανοί πρόσφυγες ξεκίνησαν αυτό που στη συνέχεια μετατράπηκε σε μια καθιστική διαμαρτυρία διάρκειας 58 ημερών, αρχικά στη Στοκχόλμη και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις!
Η διάθεση για κινητοποιήσεις ενάντια στις απελάσεις έχει πυροδοτηθεί όχι μόνο από τις επιθέσεις του σουηδικού κράτους, αλλά και από την παρουσία των νεοναζί. Η εξαιρετικά επιτυχημένη αντιφασιστική συγκέντρωση που οργανώθηκε στις 30 του περασμένου Σεπτέμβρη, λειτούργησε τόσο σαν έμπνευση για το κίνημα, όσο και σαν προειδοποίηση για τον κίνδυνο που αποτελούν οι δυνάμεις που τρέφονται από τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης
Μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Δικαιοσύνης (CWI – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στη Σουηδία) έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της κινητοποίησης. Η εφημερίδα μας, με αναλυτικά άρθρα και ρεπορτάζ για το προσφυγικό, βρήκε σημαντική ανταπόκριση ανάμεσα στους συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις της 12ης Δεκέμβρη. Την ίδια μέρα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης είχε ομιλητές στις συγκεντρώσεις σε πόλεις όπως η Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ, το Μπορός, η Λουλέα και το Μπόντεν.
Παράλληλα, στάλθηκαν μηνύματα αλληλεγγύης από τους αγωνιζόμενους φοιτητές του Κάσελ στη Γερμανία, όπως και από πρόσφυγες Ταμίλ στη Βρετανία. Σε μια από τις συναντήσεις που οργανώθηκαν στα πλαίσια της προετοιμασίας της κινητοποίησης, η «Ένωση Μαθητών και Σπουδαστών» από την Ισπανία, μοιράστηκε με τους Σουηδούς μαθητές σημαντικές εμπειρίες από τις μαθητικές κινητοποιήσεις στη χώρα τους, μέσω skype.
Προετοιμασία για τις επόμενες δράσεις
Στόχος για το επόμενο διάστημα είναι το κάλεσμα μιας πανεθνικής μέρας δράσης, με απεργίες και διαδηλώσεις μέσα στο Γενάρη ή το Φλεβάρη. Για την επιτυχία του, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή εργατικών ενώσεων, όπως και τοπικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, πολιτιστικών και αθλητικών ενώσεων, κλπ. Είναι επίσης αναγκαίο να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός όλων αυτών των φορέων, όπως και το να ανοίξει η συζήτηση γύρω από τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης.
Το κατεστημένο έχει ξεκάθαρα αρχίσει να ανησυχεί. Μόλις δύο εβδομάδες πριν τη μαθητική κινητοποίηση ανακοινώθηκε μια μερική υποχώρηση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία μπορούν να δοθούν άδειες σε 8.000 πρόσφυγες. Ωστόσο, αυτό περιλαμβάνει μόνο όσους έχουν φτάσει πριν τις 25 Νοέμβρη του 2015, ενώ οι νεότεροι πρόσφυγες πρέπει να περάσουν τις εξετάσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στη συνέχεια να βρουν δουλειά, προκειμένου να δικαιούνται την άδεια παραμονής, ενώ όλα τα παραπάνω θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Στο μεταξύ, οι απορρίψεις αιτημάτων ασύλου και οι διαταγές απέλασης συνεχίζονται, ενώ ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων έχει οδηγηθεί στην αυτοκτονία μέσα στη χρονιά που τελείωσε. Η κυβέρνηση ήλπιζε ότι οι παραπάνω ανακοινώσεις της θα λειτουργούσαν κατευναστικά προς το κίνημα, αλλά στην πραγματικότητα συνέβη το αντίθετο.
Το κίνημα, αντιλαμβανόμενο τη δύναμή του, καταλήγει σε ακόμη πιο ριζοσπαστικά συμπεράσματα και υιοθετεί ακόμη πιο ριζοσπαστικές μεθόδους δράσης. Ο αγώνας των μαθητών αποτελεί μια σημαντική ελπίδα για την ενεργοποίηση ακόμη πλατύτερων στρωμάτων της κοινωνίας το επόμενο διάστημα, που θα παλέψουν όχι μόνο για μια δικαιότερη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και για μια άλλη κοινωνία.