Ολυμπιακοί Αγώνες και μετανάστες

Της Κλεοπάτρας Μυτάρα

Για το καλό τους…

– Λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και για 60.000 εντατικά εργαζόμενους στα μεγάλα έργα άρχισε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την ανεργία. Με την ολοκλήρωση των έργων, ολοκληρώνεται και ο χρόνος απασχόλησης για αυτούς τους εργαζόμενους, που απασχολούνται κυρίως σε οικοδομικά έργα και οι περισσότεροι από αυτούς είναι μετανάστες. Αναμένεται λοιπόν η ανεργία να φτάσει κοντά στο 11% από το 9% που κινείται σήμερα -με βάση τα επίσημα στοιχεία, γιατί τα ανεπίσημα…- ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για την από ‘δω και πέρα αποκατάσταση αυτών των ανθρώπων.

– Ταυτόχρονα 5.000 στρατιώτες και άλλοι τόσοι αστυνομικοί και συνοριοφύλακες, πρόκειται να αναπτυχθούν από την 1 Ιουλίου κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας, εντασσόμενοι στον σχεδιασμό Ολυμπιακής Ασφάλειας. Παρόμοια μέτρα θα εφαρμοστούν και στα εκτεταμένα θαλάσσια σύνορα με το Λιμενικό, το Πολεμικό Ναυτικό και τις ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις. Βλέπετε με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τα «ιδεώδη» της Ολυμπιάδας κινδυνεύουν απ’ όσους πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες, ρισκάροντας τη ζωή τους, αναζητούν καταφύγιο στην πολιτισμένη Ευρώπη…

– Αυτό το καλοκαίρι προβλέπεται πραγματικά δύσκολο για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, ακόμα και νόμιμα. Οι έλεγχοι των Υπηρεσιών Κρατικής Ασφάλειας έχουν ξεφύγει από τα όρια της διακριτικότητας και γίνονται ακόμα πιο σκληροί κυρίως προς τις κοινότητες αραβικής καταγωγής αλλά και προς τους μουσουλμάνους γενικώς. Σύμφωνα με πληροφορίες 4.000 εργάτες στα ολυμπιακά έργα έχουν φακελωθεί (αυτοί και οι οικογένειες τους), τα λεγόμενα άτυπα τζαμιά (30 στην Αθήνα) έχουν τακτικούς επισκέπτες αστυνομικούς της ασφάλειας και πράκτορες της ΕΥΠ, οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου έχουν παγώσει εδώ και μήνες ενώ οι απελάσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

– Στα πλαίσια αυτών των μέτρων έρχεται να προστεθεί και η αποκάλυψη ότι δημιουργείται «αποθήκη ανθρώπων» στην παλιά αμερικάνικη βάση στο Θριάσιο, όπου θα συγκεντρωθούν εκατοντάδες τοξικομανείς, άστεγοι, ζητιάνοι αλλά και μετανάστες, προκειμένου να μη χαλούν την «βιτρίνα» των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από τις αρχές Ιούλη και οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν ως φυλακές και μετά τους αγώνες, αφού οι φυλακές Κορυδαλλού είναι υπερπλήρεις. Δηλαδή οι έτσι κι αλλιώς κοινωνικά αποκλεισμένοι, για άλλη μια φορά θα είναι τα θύματα ενός Ολυμπιακού «πολέμου» -και όχι εκεχειρίας- αυτή την φορά.

– Όσο δε για το πρόγραμμα δράσης της ΕΛ.ΑΣ, της Δημοτικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης, για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου στην Αθήνα, ιδού τι παραδέχονται και οι ίδιοι με τα δικά τους στοιχεία: Τα μικτά κλιμάκια αποτελούνταν από 1.479 άτομα και στο στόχαστρό τους μπήκε σχεδόν ολόκληρη η πόλη. Από 2 έως 31 Μαΐου ελέγχθηκαν 385 αλλοδαποί για να διαπιστωθεί αν βρίσκονται νόμιμα στην χώρα. Κι απ’ αυτούς: 3 δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά και συνελήφθησαν, 17 πουλούσαν λαθραία τσιγάρα και 7 πουλούσαν πλαστά CD. Για να δούμε αν θα θυμηθούν τώρα να μιλήσουν ξανά για τις «μαφίες» των μεταναστών; «Στο πλαίσιο της προσπάθειας για περισσότερο ασφαλείς δημόσιους χώρους εφαρμόζουμε ήδη σειρά μέτρων με ουσιαστικά αποτελέσματα. Εν όψει και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων οι συντονισμένες προσπάθειές μας θα ενταθούν, έτσι ώστε η καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών της Αθήνας να γίνει πιο ασφαλής και η εικόνα της πόλης να αλλάξει» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης. Βέβαια με 27 συλλήψεις μεταναστών χωρίς χαρτιά ή για παραεμπόριο, ούτε εμείς γίναμε πιο ασφαλείς ούτε η Αθήνα καλύτερη. Ένα είναι σίγουρο: ότι οι μετανάστες στην Αθήνα είναι πιο ανασφαλείς. Τα σχόλια δικά σας!!!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα