Του Γιώργου Λυγουριώτη
Ο γνωστός σκιτσογράφος Κάρλος Λατούφ αποτυπώνει στο παρακάτω έργο του, τη σκληρή και παρανοϊκή πραγματικότητα της ελληνικής δικαιοσύνης. Στο σκίτσο απεικονίζεται η Δικαιοσύνη να έχει κλειδώσει στο κελί την Ηριάννα, να πετάει τα κλειδιά στα σκουπίδια και να λέει «Ποιος νοιάζεται για τις αποδείξεις;». Μαζί με τα κλειδιά, καταλήγουν στα σκουπίδια και οι στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες.
Η ίδια πραγματικότητα συνεχίστηκε και χθες με την απόρριψη του αιτήματος αναστολής της ποινής της Ηριάννας Β.Λ. και του Περικλή Μ. από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθηνών, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Να υπενθυμίσουμε ότι και οι δυο έχουν καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» (ΣΠΦ). Ζήτησαν παρόλα αυτά, όπως συνηθίζεται, να γίνει αναστολή της ποινής από τη στιγμή που έχουν κάνει έφεση, μέχρι αυτή να εκδικαστεί.
Ο εισαγγελέας της έδρας, Ιωάννης Προβατάρης, πρότεινε την απόρριψη της αίτησης της Ηριάννας επειδή είναι «ύποπτη τέλεσης νέων αδικημάτων» και ότι η παραμονή της στη φυλακή «δεν συνιστά υπέρμετρη ανεπανόρθωτη βλάβη»! Ενώ για τον Περικλή, ο οποίος σύμφωνα με κατάθεση ειδικού γιατρού ταλαιπωρείται από ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, και πάλι έκρινε ότι η κατάσταση της υγείας του δεν αποτελεί λόγο για την αναστολή της ποινής.
Η Ηριάννα και ο Περικλής, είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια εισβολής της Αντιτρομοκρατικής στο σπίτι του φίλου της Ηριάννας, Κωνσταντίνου. Η αφορμή για γι’ αυτή την εισβολή ήταν η φιλική σχέση που είχε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος με μέλη της ΣΠΦ.
Κι ενώ ο Κωνσταντίνος αθωώθηκε αμετάκλητα για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, η Ηριάννα και ο Περικλής οδηγήθηκαν σε δίκη και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 13 χρόνων με μοναδικό στοιχείο ένα δείγμα DNA που βρέθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου σε χώρο του ΕΜΠ στου Ζωγράφου. Ένα δείγμα που έχει αμφισβητηθεί τόσο για την ποιότητά, όσο και για την ποσότητά του. Στην ουσία, η Ηριάννα καταδικάστηκε επειδή είχε προσωπική σχέση με κάποιους κατηγορούμενους για τρομοκρατία!
Ποιος είναι ο εισαγγελέας Προβατάρης;
Αξίζει όμως να δούμε ποιος είναι ο εισαγγελέας Ιωάννης Προβατάρης.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος όπου πρότεινε την αποφυλάκιση των κατηγορούμενων της Χρυσής Αυγής για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Μιχαλολιάκου και Παππά, μετά τη συμπλήρωση της 18μηνης προφυλάκισης. Φαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπήρχε η ανησυχία να τελεστούν νέα αδικήματα από μέρους τους.
Είναι ο ίδιος άνθρωπος που στην υπόθεση της Siemens καθυστέρησε να στείλει ένα τμήμα της δικογραφίας στη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών με αποτέλεσμα να αναβληθεί για κάποιους κατηγορούμενους η δίκη επ’ αόριστον.
Είναι όλα αυτά τυχαίες συμπτώσεις; Ή απλά μιλάμε για έναν άνθρωπο που ταυτίζεται πλήρως με τα συμφέροντα του κατεστημένου;
Η «τυφλή» και «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη
Δικαιοσύνη λοιπόν: μας έρχονται στο νου μερικά πρόχειρα ονόματα με τα οποία φάνηκε ιδιαίτερα επιεικής
- Παπαγεωργόπουλος
- Τσοχατζόπουλος
- Οι πραξικοπηματίες της χούντας
- Τσουκάτος
- Θέμος Ανασταsιάδης
- Μιλιώνης της Energa
- Γιώργος Παπακωσταντίνου
- Noor1
Και μπορούμε να αναφέρουμε πολλά ακόμα.
Πέραν αυτών, το αίτημα της Ηριάννας και του Περικλή δεν είναι κάτι ανήκουστο. Ίσα ίσα, σε πολλές περιπτώσεις που είναι πολύ πιο χτυπητές, οι δικαστές έχουν δώσει αναστολή της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Τα παραδείγματα είναι πολλά.
Μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ μια αναλυτική λίστα με βαριές κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες όμως δώθηκε αναστολή της ποινής μέχρι την εκδίκαση στο εφετείο.
Εν συντομία μόνο, να αναφέρουμε τους ενόχους για την πτώση του αεροπλάνου της ΗΛΙΟΣ με 123 νεκρούς, τον χρυσαυγίτη γυμναστή στην Ιεράπετρα που βίαζε την 14χρονη μαθήτρια του, τους ενόχους για το κύκλωμα μαστροπείας που είχε σαν βιτρίνα τους φούρνους «Χωριάτικο», τοκογλύφους, μίζες και πολλά άλλα.
Η δικαιοσύνη δεν είναι ούτε «τυφλή», ούτε «ανεξάρτητη». Την ίδια ώρα που βγάζει «λάδι» του φασίστες της Χρυσής Αυγής και ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου, καταδικάζει άλλους για τις προσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις. Και ταυτόχρονα προσπαθεί να σπείρει τον φόβο και την τρομοκρατία σε όσους αγωνίζονται και παλεύουν ενάντια στο σύστημα. Το δικαστικό σύστημα είναι άλλος ένας πυλώνας στήριξης του κατεστημένου, και αυτό αποδεικνύεται κάθε μέρα.
Από την πλευρά μας έχουμε να πούμε ότι όχι μόνο δεν μας τρομοκρατούν, αλλά μας εξοργίζουν!
Οι ευθύνες της κυβέρνησης
Πρέπει ταυτόχρονα να πούμε ότι τα κροκοδείλια δάκρυα του Κοντονή και άλλων κυβερνητικών στεχελών δεν πείθουν κανένα. Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατη ευθύνη γιατί:
- όχι μόνο δεν κατάργησε τον τρομονόμο αλλά επιπλέον τον ενίσχυσε. Η δικαστική εξουσία πατάει σε αυτόν ακριβώς το νόμο για να πετυχαίνει καταδίκες σαν αυτή της Ηριάννας
- δεν ξήλωσε το κύκλωμα της αντιτρομοκρατικής, που ο ρόλος του είναι γνωστός: χρησιμοποιεί τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» για να κυνηγάει ανθρώπους που στρέφονται ενάντια στο σύστημα και να δίνει το στίγμα της σιωπής σε όλη την κοινωνία
- στην τελική, αν η κυβέρνηση δέχεται επίθεση από το «βαθύ κράτος» ας νομοθετήσει εναντίον του. Από τη στιγμή που δεν το κάνει και βρίσκει διαρκώς συμβιβασμούς με τους μηχανισμούς του, είναι και αυτή συνένοχη.
Το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε την προηγούμενη περίοδο προς την Ηριάννα, τον Περικλή και τον Θεοφίλου πρέπει να συνεχιστεί και να διογκωθεί με ένα και μόνο στόχο. Την αποφυλάκιση και την αμετάκλητη αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή. Και ταυτόχρονα την απαίτηση για κατάργηση του τρομονόμου και όλου του κατασταλτικού πλαισίου που στόχο έχει το κίνημα και τους αγώνες του.
Σήμερα 18/7 καλούνται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στην Ηριάννα:
Αθήνα, 7:30μμ Προπύλαια
Θεσσαλονίκη: 7μμ Καμάρα
Σχετικά άρθρα
- Αθώωση Τ. Θεοφίλου: 5 χρόνια στη φυλακή για ένα καπέλο
- Για την υπόθεση της Ηριάννας
- Σκουριές: Μπορεί να χωρέσει ένα ολόκληρο χωριό μέσα σε μια αίθουσα δικαστηρίου;
- Φοιτητικές δίκες στην Κέρκυρα: μια ιστορία που επιτέλους έλαβε αίσιο τέλος
- Βόλος: δίωξη αγωνιστή ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού
- Iρλανδία: αθώοι οι αγωνιστές του Τζόμπσταουν – βαριά ήττα για το κατεστημένο