Φοιτητικές εκλογές 2006

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα κλίμα ανησυχίας και κινητικότητας σχετικά με το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης, αφού την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ήδη η πρώτη απόπειρα ίδρυσης ιδιωτικού πανεπιστημίου στο Μαρούσι φαίνεται ότι έχει “κολλήσει”, ενώ στις 23 και 31 Μάρτη έγιναν δυο μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών, από τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων, σαφώς επηρεασμένες, τόσο από τη γενικότερη διάθεση υπεράσπισης της δωρεάν παιδείας στην Ελλάδα, όσο και από τα εκρηκτικά γεγονότα στη Γαλλία.

Από τις φετινές φοιτητικές εκλογές βγήκε κερδισμένη η ΠΑΣΠ, που όλο το τελευταίο διάστημα επιδόθηκε σε μια αριστερή ρητορική, προσπαθώντας να πείσει ότι αντιτίθεται στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και αναγκάζοντας ακόμη και τον Γιωργάκη Παπανδρέου να καλέσει τους γραμματείς της ΠΑΣΠ για να τους πείσει για την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους.

Η ΔΑΠ έχασε έδαφος, κυρίως επειδή προσπάθησε τον τελευταίο καιρό να υπερασπιστεί τα μέτρα της κυβέρνησης που βρίσκουν αντίθετη μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών, αλλά και λόγω της φθοράς της κυβέρνησης και της προκλητικής της στάσης, (υβριστικά συνθήματα, τραμπουκισμοί εναντίον μελών αριστερών παρατάξεων κλπ), κάτι βέβαια που κυρίως για τη ΔΑΠ ισχύει όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά φέτος προβλήθηκε ιδιαίτερα από τα Μ.Μ.Ε.

Οι αριστερές παρατάξεις, (ΠΚΣ, ΕΑΑΚ), για μια ακόμη χρονιά παρέμειναν εκλογικά στάσιμες, μη καταφέρνοντας να πείσουν (παρά την αύξηση της συμμετοχής) φρέσκα στρώματα φοιτητών και σπουδαστών εξαιτίας της λογικής του καπελώματος μέσω των υποτιθέμενων συντονιστικών ή των ατέρμονων αντεγκλήσεων για την ενιαία ανώτατη ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις ωστόσο έδειξαν ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, και αργά αλλά σταθερά ένα κομμάτι των φοιτητών αρχίζει να αναζητά απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά στις σχολές, να αμφισβητεί και να κινητοποιείται.

Οι παρατάξεις και τα σχήματα στα οποία συμμετέχει το “Ξεκίνημα”, έδωσαν τη μάχη των εκλογών με την κατανόηση ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία από την ίδια την εκλογική διαδικασία είναι οι κινήσεις που τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται σε μια σειρά από πανεπιστήμια ενάντια στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, η σωστή ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους συμφοιτητές μας, και τέλος η οργανωμένη δράση του φοιτητικού κινήματος μαζί με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων απέναντι σε όλα όσα μας ετοιμάζουν.

Ηλέκτρα Κλείτσα

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σε αντιφατικό κλίμα έγιναν οι φετινές φοιτητικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο. Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου το 15νθήμερο πριν τις εκλογές είχαν προχωρήσει σε σημαντικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του νέου νόμου πλαισίου, (καταλήψεις, αποχές, συναυλίες κλπ) με αποκορύφωμα την πολύ μαζική και μαχητική πορεία στις 31 Μάρτη. Από την άλλη οι υπόλοιποι σύλλογοι (παιδαγωγικά, γεωπονία, οικονομικό) ήταν ουσιαστικά απόντες από αυτές τις κινητοποιήσεις λόγω των πολιτικών συσχετισμών σε αυτούς. Στο σύνολο των σχολών του Βόλου η ΠΑΣΠ ενισχύθηκε (393 ψήφους και 14 έδρες), η ΔΑΠ ήρθε δεύτερη (384 ψήφους και 16 έδρες) και τρίτη η ΠΚΣ (351 ψήφους και 10έδρες), ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι.

Όσον αφορά τη ΡΩΓΜΗ, επίσης πέρασε μια αντιφατική και μεταβατική χρονιά. Πήρε συνδικαλιστικές πρωτοβουλίες σε μικρά και μεγάλα ζητήματα και συνέβαλε με όλες της τις δυνάμεις στην ανάπτυξη και επιτυχία των κινητοποιήσεων του τελευταίου 15νθήμερου. Ταυτόχρονα έδωσε τη δύσκολη μάχη για την ανανέωση των μελών του σχήματος, καθώς η “ιδρυτική φουρνιά” βρίσκεται στο πτυχίο. Έτσι φέτος δεν στάθηκε δυνατό να κατέβουμε στο Ειδικής Αγωγής και το Ιστορικό αλλά μόνο στην Αρχιτεκτονική, τους Μηχανολόγους και το Οικονομικό. Συνολικά η ΡΩΓΜΗ πήρε 70 ψήφους και 3 έδρες. Συγκεκριμένα στην Αρχιτεκτονική διατηρήσαμε τις δυνάμεις μας, ενώ στους Μηχανολόγους και στο Οικονομικό σημειώσαμε πτώση καθώς κάποια μέλη και φίλοι του σχήματος αποφοίτησαν ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται πολύ κοντά στο πτυχίο.

Οι στόχοι της ΡΩΓΜΗΣ από εδώ και εμπρός είναι η συμβολή στην ανάπτυξη ενός μαζικού φοιτητικού κινήματος ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και του νέου νόμου πλαίσιο και η συσπείρωση φοιτητών ιδιαίτερα από τα μικρότερα έτη.

Νίκος Κανελλής

Τμήμα Μηχανολόγων Π.θ.

ΑΠΘ Τμήμα Ψυχολογίας

Φέτος στο Ψυχολογικό παρατηρήθηκε μια αύξηση της συμμετοχής το οποίο έφτασε στους 383 από 360 πέρυσι, φαινόμενο που παρατηρήθηκε και πανελλαδικά.

Η ΠΚΣ τελικά δεν κατάφερε να διατηρήσει την αυτοδυναμία της και το βασικό της μέλημα ήταν το καπέλλωμα του συλλόγου και η αντιδημοκρατική συμπεριφορά απέναντι στις άλλες παρατάξεις και ειδικά στη Ματσέτα.

Η ΔΑΠ αν και ανέβασε τις ψήφους της παρέμεινε στις 3 έδρες και η ΠΑΣΠ παρέμεινε στη 1 έδρα. Η ΕΑΑΚ, η Γένοβα και τα Αρ.Σχήματα όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω της απουσίας δράσης στη σχολή, έμειναν αρκετά πίσω. Η Ματσέτα έφτασε στις 20 ψήφους και διατηρήσαμε την έδρα που είχαμε στο ΔΣ. Επιδίωξη μας είναι η καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών και η σωστή λειτουργία και κινητοποίηση του συλλόγου.

Γιάννης Πιστιόλης

Ματσέτα Ψυχολογίας

Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής

Οι εκλογές στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ ανέδειξαν νικήτρια την ΔΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, η κυβερνητική παράταξη σε σύνολο 447 ψηφισάντων (έναντι 347 πέρυσι) πήρε 224 ψήφους (52,2%) από 169 το 2005. Έτσι κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία στον σύλλογο, δηλαδή 6 από τις 11 έδρες του διοικητικού του συμβουλίου. Δεύτερη ήρθε η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ)με 141 ψήφους και 32,8% έναντι 118 που είχε πέρυσι. Η ΠΚΣ (ΚΚΕ) πήρε 38 ψήφους (9%) έναντι 45 το 2005. Η ΕΑΑΚ ανέβηκε στις 8 από 4 και τα Αριστερά Σχήματα έπεσαν από 6 σε 3. Εμείς ως Ματσέτα κατεβήκαμε για πρώτη φορά και πήραμε 13 ψήφους (3%). Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε το πρώτο βήμα για εμάς. Και σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλα, πάντα προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης των φοιτητικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, της δημοκρατίας μέσα στο κίνημα και της ενεργητικής συμμετοχής των φοιτητών σ’ αυτό.

Πάρης Μακρίδης

Ματσέτα Φ.Π.

ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας

Οι εκλογές στη ΣΔΟ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ πραγματοποιήθηκαν με μικρή άνοδο στη συμμετοχή και με τις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ να βγαίνουν κερδισμένες από το υποτονικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους σπουδαστές.

Μέσα σ’αυτό το κλίμα λοιπόν η ΜΑΤΣΕΤΑ συγκέντρωσε 50 ψήφους συνολικά στη Σ.Δ.Ο. (26 απ’ αυτές στο τμήμα βιβλιοθηκονομίας) και κατάφερε να είναι η μοναδική παράταξη της άριστερας που αύξησε το ποσοστό της σε σχέση με το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών.

Σε μια προεκλογική περίοδο που τον τόνο έδιναν τα τσιφτετέλια και τα κακόγουστα beatακια των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, η ΜΑΤΣΕΤΑ διοργάνωσε έκθεση κόμικς, συζήτηση για τα γεγονότα της Γαλλίας και προβολές ταινιών. Οι παραπάνω εκδηλώσεις αλλά και η συνεχής παρέμβαση στο χώρο του ΤΕΙ είχαν σαν αποτέλεσμα να έρθουμε σε επαφή και να ανταλλάξουμε απόψεις με νέους σπουδαστές. Από τις υπόλοιπες παρατάξεις μικρή πτώση παρουσίασε η ΠΚΣ (213 ψ) ενώ ΕΑΑΚ (14 ψ), ΓΕΝΟΒΑ (6 ψ) και Αριστερά Σχήματα (14 ψ) έμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

Γιάννης Παππάς

ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθήνας

AVANT GAUCHE, Μπροστά προς τα Αριστερά

Η άλλοτε Avant Kafr άλλαξε επιτέλους όνομα (Avant gauche – 14 ψήφοι, 1 έδρα) και η απεύθυνσή της είναι πλέον πιο εστιασμένη. Έχοντας ως σημείο αναφοράς το φοιτητικό κίνημα στη Γαλλία, δώσαμε ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα στην παράταξη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι από τους περσινούς ψηφοφόρους να διαρρεύσουν προς τη θολούρα της νεοϊδρυθείσας ανεξάρτητης παράταξης Διάφανο (35 ψφ, 2 έδρες), που δεν είχε καμία παρουσία σε γενικές συνελεύσεις και καμία απολύτως πρόταση για την παιδεία, και στην οποία ηγούνται ένα παλαιότερο μέλος της ΠΑΣΠ και ένας δικομανής μεσήλικας!

Ένα μικρό μέρος στράφηκε προς την ΕΑΑΚ (16 ψφ, 1 έδρα), επηρεασμένοι φανερά από τον προεκλογικό πόλεμο. Συγκεκριμένα, η ΕΑΑΚ μας είχε προτείνει προσχηματικά εκλογική συνεργασία, την οποία αρνηθήκαμε επισημαίνοντας τις προβληματικές τακτικές τόσο της ΕΑΑΚ πανελλαδικά όσο και του συγκεκριμένου σχήματος. Οι επιφυλάξεις μας επιβεβαιώθηκαν με τα παζαρέματα για τις αρχαιρεσίες με το Διάφανο, στα οποία κληθήκαμε αλλά δεν συμμετείχαμε. Στις αρχαιρεσίες ΕΑΑΚ και Διάφανο ζήτησαν μυστική ψηφοφορία εμείς στηρίξαμε αναλογικό προεδρείο και φανερή ψηφοφορία, όπως και η ΠΚΣ.

Η ΠΚΣ (14 ψφ, 1 έδρα), παρά την μεγάλη προεκλογική κινητοποίηση των μελών της, δεν μπόρεσε να συσπειρώσει ψηφοφόρους, καθώς αδυνατεί να πείσει για το ρόλο του περιβόητου συντονιστικού της. Η ΠΑΣΠ αναδείχθηκε για 3η συνεχή χρονιά σε πλειοψηφούσα παράταξη του τμήματος (50 ψφ), χωρίς όμως να καταφέρει να ξεπεράσει τις 2 έδρες. Μπορεί στο ρουσφέτι και τα πάρτι να ενδίδουν πολλοί, όμως πολύ περισσότεροι δυσανασχετούν με τη λασπολογία και τον τραμπουκισμό. Η ΔΑΠ (8 ψφ) δεν πήρε έδρα.

Η παράταξη μας βρίσκεται σε φάση ανανέωσης, με κύριο μέλημα τη συστηματική παρέμβαση στο χώρο του πανεπιστημίου και τη δημιουργία ενός ισχυρού φοιτητικού συλλόγου.

Εύα Δημοκωστούλα

Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών

ΤΜΣ στο Ιόνιο Παν/μιο

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα