Έναν σημαντικό αγώνα έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο μήνα οι εργαζόμενοι της φαρμακευτικής εταιρίας RACE στη Βενεζουέλα. Η εταιρία αρνείται επίμονα να αναγνωρίσει το συνδικάτο Suprofrad, που αποτελεί το νόμιμο σωματείο των εργαζομένων στον φαρμακευτικό τομέα της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, αφαιρείται από τους εργαζόμενους το αναφαίρετο και στοιχειώδες δικαίωμά τους να εκπροσωπούνται και να δραστηριοποιούνται μέσα από το σωματείο τους, δικαίωμα που κατοχυρώνεται τόσο από το εργατικό δίκαιο, όσο και από το Σύνταγμα της Βενεζουέλας.
Επιπλέον, η εταιρία αρνείται να κάνει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους για τους μισθούς, και να ανταποκριθεί με οποιονδήποτε τρόπο στα αιτήματά τους. Κι επειδή το σωματείο βρίσκει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των εργαζομένων, οι τελευταίοι έχουν δεχτεί μεγάλες πιέσεις από την εταιρία, και ακόμη και απειλές για απόλυση ή σωματική βία. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα οι εκβιασμοί αυτοί έχουν γίνει ακόμα πιο έντονοι προς όσους αποτελούν μέλη του σωματείου. Επιπλέον, οι 12μηνες συμβάσεις αρκετών εργαζομένων δεν ανανεώθηκαν, όταν έγινε γνωστό ότι και αυτοί υποστηρίζουν το σωματείο Suprofrad.
Την ίδια στιγμή, η διεύθυνση της εταιρίας έχει δημιουργήσει ένα 2ο σωματείο, το Unitrace, το οποίο παρουσιάζει και ως το πραγματικό σωματείο των εργαζομένων. Επικεφαλής του σωματείου είναι η δικηγόρος Debora Espinoza, η οποία τυχαίνει να είναι και η επιθεωρήτρια εργασίας στο κεντρικό παράρτημα της εταιρίας στο Καράκας! Στόχος τους είναι να νομιμοποιήσουν το σωματείο αυτό ως το μοναδικό νόμιμο σωματείο που μπορεί να εκπροσωπήσει τους εργαζομένους.
Στα πλαίσια του αγώνα τους, οι εργαζόμενοι στη RACE ζητούν από άλλα σωματεία της Βενεζουέλας, και διεθνώς να στείλουν γράμματα διαμαρτυρίας στον υπουργό εργασίας της χώρας. Ταυτόχρονα, κάνουν εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης του σωματείου τους. Οι εργαζόμενοι παλεύουν για να ενισχύσουν οικονομικά και 2 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου που είχαν απολυθεί στο παρελθόν παράνομα από την εταιρεία και παραμένουν χωρίς εισόδημα εδώ και πολλούς μήνες και την ίδια στιγμή απαιτούν και την επαναπρόσληψή τους.
Την ίδια ώρα, η Εκτελεστική Επιτροπή του συνδικάτου της φαρμακοβιομηχανίας Surpofard, σε συνεργασία με το συνδικάτο εργαζομένων στον χώρο της υγείας Sistrasalud στο Καράκας και το τοπικό σωματείο της εταιρείας ηλεκτρισμού Cadafe πήραν την πρωτοβουλία και ίδρυσαν την Επιτροπή για τα Εργατικά Δικαιώματα στην Βενεζουέλα (Workers’ Rights Campaign Venezuela) που παλεύει για το δικαίωμα των εργαζομένων στο συνδικαλισμό, τη δημοκρατική εκλογή των αντιπροσώπων τους στα σωματεία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και το δικαίωμά τους σε μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και την πρόσβασή τους σε κοινωνική ασφάλιση.
Η WRCV ζητάει την συνεργασία και την αλληλεγγύη των εργαζομένων και της νεολαίας, των συνδικάτων και των προοδευτικών οργανώσεων και κομμάτων σ’ όλο τον κόσμο.
Μαρία Καπαράκη