Σχόλιο από το Ξεκίνημα
Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτική:
- χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο» (Καθημερινή, 07-02-2017)
- προβλέπει περιορισμένη ανάπτυξη που μπορεί και να μην ξεπερνά το 1% για τα επόμενα χρόνια,
- θεωρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3% (μετά το 2018) με τα οποία η Ελλάδα θα ξοφλά το χρέος όνειρα θερινής νυκτός.
Και με βάση τις προβλέψεις αυτές ζητά μείωση του χρέους.
Αν οι Ευρωπαίοι «εταίροι» όμως δεν συμφωνήσουν με τη μείωση του χρέους τότε το ΔΝΤ ζητά κι άλλα μέτρα! Με άλλα λόγια αφού για τόσα χρόνια εφαρμόζεται μια πολιτική που οδηγεί στην καταστροφή, αν οι Ευρωπαίοι δεν δέχονται μείωση του χρέους, τότε θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή της πολιτικής που έφερε την καταστροφή! Ας μην ψάχνει κανείς να βρει λογική..
Αυτό φέρνει το ΔΝΤ σε σύγκρουση με μεγάλο τμήμα της ΕΕ. Ακόμα και ο Ντάιζελμπλουμ, αυτό το πιστό σκυλί των χρηματιστών που είναι πρόεδρος του περιβόητου Eurogroup, κατάγγειλε την αυστηρότητα του ΔΝΤ. Καλά τα πάνε οι Έλληνες, λέει ο Ντάιζελμπλουμ, γι’ αυτό δεν πρέπει να μειωθεί το χρέος ούτε και οι ετήσιες δόσεις (τα πρωτογενή πλεονάσματα) για την αποπληρωμή του…
Ανάμεσα στους δύο ελέφαντες που πλακώνονται η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει απλά να ποδοπατηθεί.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το ελληνικό χρέος είναι όντως μη βιώσιμο. Αυτό δεν χρειάζεται νόμπελ οικονομίας για να το καταλάβει κανείς. Έχουμε μπει στον 8ο χρόνο της κρίσης και το χρέος αντί να μειώνεται μεγαλώνει και οι δανειστές ζητούν όλο και περισσότερα μέτρα.
Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα (που εξακολουθεί να καμώνεται πως θα αλλάξει την Ευρώπη… – δεν έχουν το Θεό τους οι άνθρωποι…) επιμένει να λέει ότι «δεν πρόκειται να υιοθετήσει κανένα νέο μέτρο λιτότητας» αλλά ετοιμάζεται ξανά να κάνει τα αντίθετα απ’ αυτά που λέει, δηλαδή να προτείνει η ίδια, σαν συμβιβασμό, ένα νέο πακέτο μέτρων (Huffington post, 08/02/2017) που να περιλαμβάνει:
- Τη μείωση του αφορολόγητου στις 7.000 ευρώ περίπου,
- την επέκταση του «κόφτη» (μισθών, συντάξεων κλπ αν δεν πιάνονται οι στόχοι) και μετά το 2018 μέχρι το 2023
- την αποδοχή πρωτογενών πλεονασμάτων που να πηγαίνουν στο χρέος στο ύψος του 3% το χρόνο επίσης μέχρι το ‘23.
Κι ενώ η ελληνική κοινωνία βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην κρίση που τη μαστίζει, στο όνομα πάντα της παραμονής στο Ευρώ, η Ευρωζώνη κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα λόγω των εσωτερικών της αντιθέσεων.
Ο Σόιμπλε δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, ο γερμανικός τύπος επαναφέρει διαρκώς το θέμα του Grexit και η ίδια η Μέρκελ (που είχε πάρει υπό την «προστασία» της τον Τσίπρα) συμφωνεί δημόσια με τον Ολάντ (το «μεγάλο σύμμαχο» της Ελλάδας στην ΕΕ) για διαφορετικές ταχύτητες στην ΕΕ. Όποιος έχει λίγη επαφή με την πραγματικότητα ξέρει σε ποια ταχύτητα είναι η Ελλάδα. Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όμως φαίνεται πως ούτε αυτή τη λίγη επαφή με την πραγματικότητα δεν έχουν. Ακούσαμε κι αυτό στη βουλή (από τον υφυπουργό Υποδομών Μαυραγάνη, newsit.gr, 06.02.2017): «δεν εκχωρούμε το ευρώ σε κανέναν αν θέλει η Γερμανία να φύγει αυτή».