Του Γιώργου Λυγουριώτη
Το Σάββατο 26 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στο στέκι «Π» στα Πατήσια η εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο «Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά» με το «Π – Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού» με θέμα:
Η δίκη της Χρυσής Αυγής και οι φασιστικές προκλήσεις στο προσφυγικό.
Τη συζήτηση παρακολούθησαν 45 άτομα τα οποία σίγουρα θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα αν δεν υπήρχε η συνεχόμενη βροχή και η βραδινή στάση εργασίας του ΗΣΑΠ.
Την εκδήλωσε άνοιξε εκ μέρους του Αντιφασιστικού Συντονισμού ο Τάκης Γιαννόπουλος ο οποίος μίλησε για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό, αλλά και πως εκμεταλλεύονται οι Χρυσαυγίτες την προσφυγική κρίση κυρίως στα νησιά ψαρεύοντας στα θολά νερά τοπικών κινήσεων ή «αγανακτισμένων κατοίκων», προκειμένου να ξεδιπλώσουν την ρατσιστική τους δράση.
Εξήγησε την σημασία της ενωτικής δράσης και της ανασυγκρότησης του αντιφασιστικού κινήματος σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, τόσο με την έννοια των κινηματικών δράσεων (αλληλεγγύης, περιφρούρησης κοκ) όσο και με την παρουσίαση ενός τεκμηριωμένου μεταβατικού προγράμματος για το προσφυγικό που να απαντάει στα ψέματα της ακροδεξιάς και των φασιστών και στην εγκληματική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Γιάννης Μπασκάκης, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, ο οποίος μίλησε για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Έχοντας προηγουμένως, υποχρεωθεί να αποσύρει τα τάγματα εφόδου μετά την ποινική δίωξη και την έναρξη της δίκης, προσπαθεί τώρα να επαναφέρει τώρα στα νησιά την συνταγή των «αγανακτισμένων κατοίκων».
Ανέφερε ότι η επίσκεψη Κασιδιάρη και Λαγού στην Χίο λίγες ημέρες πριν από την επίθεση που έγινε στον καταυλισμό που μένουν οι πρόσφυγες, δεν ήταν καθόλου τυχαία. Κάτι που επιβεβαιώθηκε από την ομιλία του Μιχαλολιάκου στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, όπου όπως δήλωσε ο Γ. Μπασκάκης στην πραγματικότητα ήταν άλλη μια ναζιστική φιέστα, για να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχουν προδώσει τις ναζιστικές τους ιδέες.
Αμέσως μετά, η Ελευθερία Κουμάντου, μέλος του Golden Dawn Watch και δημοσιογράφος στον ΑΘΗΝΑ 9.84, ξεκίνησε δίνοντας κάποια στοιχεία για την δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς μέσα σε 19 μήνες έχουν πραγματοποιηθεί 100 δικάσιμοι. Η μεταφορά της δίκης στο Εφετείο Αθηνών είναι σημαντική, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος επιστροφής στο Κορυδαλλό. Ανέφερε ότι οι 3 υποθέσεις (δολοφονία Φύσσα, επίθεση Αιγύπτιων αλιεργατών και επίθεση στο ΠΑΜΕ) συμπυκνώνουν όλη την γκάμα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, αποδεικνύοντας ότι στέκεται ενάντια σε ό,τι είναι «διαφορετικό».
Επίσης, μίλησε για την τακτική που ακολουθεί η ναζιστική οργάνωση στη διάρκεια της δίκης. Από τη μια προσπαθεί να παίξει με την θεωρία των «δυο άκρων» και από την άλλη προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εκφοβισμού απέναντι στους μάρτυρες, κατηγορώντας τους για ψευδορκία (κάτι που κάθε φορά το απορρίπτει η έδρα του δικαστηρίου). Τέλος, επισήμανε την ανάγκη της παρουσίας του αντιφασιστικού κινήματος μέσα στο δικαστήριο.
Έπειτα, τον λόγο πήρε ο Θράσος Αβραάμ, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα ΜΜΕ της Λέσβου, ο οποίος παρουσίασε ένα αναλυτικό χρονικό για τις δράσεις αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν στο νησί από τις πρώτες μέρες που κατέφθαναν οι ροές των προσφύγων με τη συμβολή αλληλέγγυων οργανώσεων και της τοπικής κοινωνίας.
Επίσης έκανε και μια λεπτομερή αναφορά σχετικά με τις αντιδράσεις των ακροδεξιών. Με αφορμή την καθυστέρηση της καταγραφής των προσφύγων έκανε την εμφάνισή της η «Πατριωτική Κίνηση Λέσβου» στην οποία συμμετέχουν μέλη της Χρυσής Αυγής και ακροδεξιοί με φιλοχουντικά και φιλοφασιστικά χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, ανέφερε τις μαζικές και μαχητικές δράσεις του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού κινήματος του νησιού που προσπαθούν να βάλουν φρένο σ’ αυτές τις ρατσιστικές αντιδράσεις.
Τέλος, η Ντίνα Ρέππα, εκπαιδευτικός από τον Συντονισμό εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ανέφερε ότι ο πόλεμος και η φτώχεια δημιούργησαν την βίαιη μετακίνηση πληθυσμών προς την Ευρώπη. Ενώ στάθηκε με έμφαση στην αλλαγή που επέφερε η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας καθώς και στην ενίσχυση της ξενοφοβικής ατζέντας συνολικά στην Ευρώπη. Υπογράμμισε ότι μέσα από αυτές τις συνθήκες ανέπτυξε την τελευταία περίοδο την δράση της η Χρυσή Αυγή που βασική της επιδίωξη είναι ο εμφύλιος των φτωχών.
Τέλος, μετέφερε τις προσωπικές της εμπειρίες σε σχολεία του 4ου και 6ου διαμερίσματος της Αθήνας, από την θετική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και των εκπαιδευτικών για την υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία.
Στη συνέχεια ακολούθησε ένα κύκλος από ερωτήσεις και τοποθετήσεις και αναπτύχθηκε μια ζωντανή κουβέντα, βάζοντας την ανάγκη μια οργανωμένης και ενωτικής πάλης που θα εξασφαλίσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα θα σηκώνει τείχος απέναντι στη ναζιστική δράση της Χρυσής Αυγής.