Τα χρωμοσφαιρίδια δεν είναι paintball

Αποφασισμένος να βάλει τάξη στις διαδηλώσεις φαίνεται πως είναι ο Β. Πολύδωρας, και το υπουργείο του, που έχει ήδη πάρει την έγκριση του πρωθυπουργού για τη χρήση από την αστυνομία χρωμοσφαιριδίων, για τη διευκόλυνση της σύλληψης διαδηλωτών, ενώ ταυτόχρονα μελετάει το ενδεχόμενο εισαγωγής και πλαστικών σφαιρών στο οπλοστάσιο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα χρωμοσφαιρίδια, έχουν ως βασική αποστολή να χρωματίζουν τους διαδηλωτές, έτσι ώστε να μπορούν στη συνέχεια να αναγνωριστούν και να συλληφθούν από την αστυνομία.

Και ενώ το υπουργείο δημόσιας τάξης προσπαθεί να πείσει ότι τα περίφημα χρωμοσφαιρίδια είναι ακίνδυνα για αυτόν που θα τα δεχτεί, η κατασκευάστρια εταιρία, έχει διαφορετική άποψη, η οποία είναι σαφώς διατυπωμένη στο site της. “Για λόγους ασφαλείας, να μην στρέφεται στο πρόσωπο ή στο λαιμό”… “η κύρια επίδραση είναι ο τραυματισμός. Ακινητοποιεί άμεσα τον επιτιθέμενο”. (www.fnherstal.com)

Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι η αστυνομία διατρέχει σημαντικό κίνδυνο από “επιτιθέμενες” ορδές βίαιων συνταξιούχων, δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε κατά πόσο τα λαγωνικά της ΕΛ.ΑΣ. θα πάρουν υπόψη τέτοιες λεπτομέρειες από τη στιγμή που θα τους δοθεί η άδεια να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο όπλο.

Αρκεί να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες των ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών τον τελευταίο χρόνο. Χρήση χημικών σε τεράστιες ποσότητες από απόσταση αναπνοής, συλλήψεις μέσα από τα φοιτητικά μπλοκ, ανοιγμένα κεφάλια διαδηλωτών, ακόμη και πυροβολισμός στον αέρα από αστυνομικό που έχασε την ψυχραιμία του, επειδή θεώρησε ότι “κινδύνευε”.

Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τις επιπτώσεις του συγκεκριμένου όπλου, στα χέρια των συγκεκριμένων “θεματοφυλάκων της τάξης και της ειρήνης”, πολύ παραπάνω, αν δούμε τις επιτυχίες που είχε στο παρελθόν σε άλλες χώρες.

“Πρώτη φορά το όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος από την ελβετική αστυνομία στη Γενεύη εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη σύνοδο των G-8 το Μάρτιο του 2003. Πρώτο θύμα η συνδικαλίστρια Ντενίζ Σερβέ, η οποία μετείχε στις διαδηλώσεις… Στο νοσοκομείο χρειάστηκε εγχείρηση, γιατί οι γιατροί φοβήθηκαν ότι θα παραλύσει το προσωπικό νεύρο.”…”Αλλά και στις ΗΠΑ η εισαγωγή του FN 303 προκάλεσε αμέσως θύμα. Στις 20 Οκτωβρίου 2004 ένας αστυνομικός πυροβόλησε με το 303 κατά πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε πάρκο της Βοστόνης, έπειτα από τη νίκη της τοπικής ομάδας σε αγώνα μπέιζμπολ. Θύμα υπήρξε η 22χρονη φοιτήτρια Βικτόρια Σνέλγκροουβ που χτυπήθηκε στο μάτι από το “ακίνδυνο” βλήμα και λίγη ώρα μετά πέθανε.” Ιός της Κυριακής, 20/5/07.

“Η ταχύτητα εκβολής της βολίδας είναι 330 χλμ./ώρα, ενώ η ενέργειά της στη βέλτιστη απόσταση των 50 μέτρων φτάνει τα 21,8 τζάουλ και η πυκνότητα ενέργειας τα 15 J/cm2 (τζάουλ ανά τετραγωνικό εκατοστό), δηλαδή τριπλάσιο από το όριο ασφαλείας για το δέρμα του ανθρώπου και πενταπλάσιο από το όριο ασφαλείας για τους οφθαλμούς … Για να αποκλειστεί κάθε περίπτωση τραυματισμού του ανθρώπινου σώματος θα έπρεπε οι αριθμοί αυτοί να μειωθούν στο μισό”.”Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, (13/5/07), πλαστικές σφαίρες και χρωμοσφαιρίδια, χρησιμοποιούνται ήδη από τις αστυνομίες αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, όπως Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Γερμανία.

Αν αυτά είναι τα “ακίνδυνα” όπλα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν εναντίον των διαδηλώσεων τα “ακούνητα κι αμίλητα στρατιωτάκια” του Πολύδωρα, μπορούμε να φανταστούμε πως θα είναι τα επικίνδυνα, (π.χ. οι πλαστικές σφαίρες), που αν και όλα δείχνουν ότι μέχρι στιγμής η εισαγωγή τους στα σύνεργα των ΜΑΤ δεν είναι η πιο πιθανή εκδοχή, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο όπλο είναι υπεύθυνο για δεκάδες θανάτους σε χώρες της Ευρώπης.

Ηλέκτρα Κλείτσα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα