Πετυχημένη η εκδήλωση της ΕΑΣ Μαγνησίας για το νερό

Ρεπορτάζ της Ελένης Γεραλή

 

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση της Ενωτικής Αριστερής Συνεργασίας Μαγνησίας (ΕΑΣ) το Σάββατο 22/10, με θέμα Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα.

Η κεντρική αίθουσα στο Στέκι Μεταναστών Βόλου αποδείχτηκε τελικά μικρή για να χωρέσει τους 60 και πλέον ανθρώπους που παρακολούθησαν την εκδήλωση και γι’ αυτό αρκετοί αναγκάστηκαν να ακούσουν τους ομιλητές από το διάδρομο και το μπαλκόνι.

%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2016-10-24-10-51-53-%cf%80-%ce%bc

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της ΕΑΣ ο Βασίλης Πέτσης ο οποίος μίλησε για την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, που ξεκίνησε εδώ και χρόνια με την είσοδό τους στο χρηματιστήριο και τώρα κλιμακώνεται αφού οι δυο εταιρίες πέρασαν στον έλεγχο του «Υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Γιώργος Θεοδωρίδης (μέλος των Water Warrios από τη Θεσσαλονίκη) ο οποίος έκανε κάλεσμα για συμμετοχή στην 3η πανελλαδική συνάντηση για το νερό που θα γίνει στην Αθήνα το Σάββατο 26 Νοεμβρίου. Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται συντονισμός και ενότητα στο κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

Κατόπιν, έγινε σύνδεση μέσω skype με τον Kieran Mahon, δημοτικό σύμβουλο στο Δουβλίνο και μέλος του Socialist Party (τμήμα της CWI στην Ιρλανδία και αδελφή οργάνωση του Ξεκινήματος) ο οποίος εξήγησε ότι μέσα από τους μαζικούς αγώνες για το νερό εκφράζεται η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια ενάντια στη λιτότητα που έχουν επιβάλλει η τρόικα και οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας. Επίσης, παρουσίασε μια σύντομη αναδρομή στους σταθμούς αυτού του κινήματος που ξεκίνησε με αυθόρμητες συγκεντρώσεις ενάντια στην εγκατάσταση υδρομέτρων στις κατοικίες, συνεχίστηκε με μαζικές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και κλιμακώθηκε με την μαζική άρνησης πληρωμής του φόρου στο νερό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα οποία ανέφερε ο Kieran, το 75% των Ιρλανδών έχει αρνηθεί να πληρώσει αυτούς τους λογαριασμούς με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκαστεί να παγώσει την εφαρμογή το χαράτσι στο νερό.

Εξήγησε ακόμη ότι το κατεστημένο θέλει να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στη διαδήλωση με στόχο να καταστείλει το κίνημα και για αυτό το λόγο σέρνει στα δικαστήρια 23 αγωνιστές από το Jobstown του Δουβλίνο, ενώ μια μόλις μέρα πριν προχώρησε στην καταδίκη ενός 17χρονου μαθητή.

Στη συνέχεια, ο Πέτρος Μπαστέας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, κάλεσε τον κόσμο σε αφύπνιση και σε συλλογικό αγώνα γιατί το νερό βρίσκεται στο στόχαστρο του πολυεθνικού κεφαλαίου που το βλέπει σαν ένα πραγματικό Eldorado κερδοφορίας.

Ανέφερε δε ότι η παγκόσμια αγορά του νερού προσφέρει κέρδη που αγγίζουν το 40% των κερδών από το πετρέλαιο και είναι υψηλότερα από τα κέρδη στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας!

Μίλησε επίσης για τις στενές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τις Γαλλικές γνωστές πολυεθνικές του νερού, Veolia και Suez, που θέλουν να βάλουν στο χέρι την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στην πρόσφατη «Κοινή Υπουργική Απόφαση» που ανοίγει το δρόμο για την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση των τιμολογίων.

Τέλος, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου το κίνημα πετυχαίνει νίκες, ο Πέτρος κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα για το νερό καθώς και στην 3η πανελλαδική συνάντηση στην Αθήνα.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Κώστας Νικολάου, μέλος της Κίνησης 136 από τη Θεσσαλονίκη. Ο Κώστας υπογράμμισε ότι κοινή ρίζα των ιδιωτικοποιήσεων είναι ο νεοφιλελευθερισμός που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και σήμερα προωθείται και μέσω των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΕΕ-ΚΑΝΑΔΑ, τις γνωστές TTIP-CETA.

Επίσης, συνέδεσε την προσπάθεια ελέγχου του νερού με την προσπάθεια για έλεγχο της τροφής και των σπόρων με σκοπό να ελεγχθούν ολόκληροι λαοί. Αναφέρθηκε ακόμη στην εμπειρία από το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 2014 μαζί με τις τοπικές εκλογές. Στο δημοψήφισμα, που πραγματοποιήθηκε από 2,000 εθελοντές και στηρίχτηκε και από Δήμους, ψήφισαν 218,000 άτομα και το αποτέλεσμα ήταν 98% όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Τέλος, πρότεινε το συνεταιριστικό έλεγχο του νερού από τους πολίτες σαν την απάντηση στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης από πλευράς κράτους και Δήμων.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Γαλανόπουλος, εκ μέρους της «Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό». Ο Βαγγέλης μίλησε για το τοπικό κίνημα στην περιοχή του Βόλου και του Πηλίου, τις μεθόδους εκβιασμών και νύχτας που εφαρμόζει η «Μπεϊκή» δημοτική αρχή και τις δικαστικές διώξεις αγωνιστών της «Κίνησης». Είπε ότι η ιδιωτικοποίηση ξεκίνησε να μεθοδεύεται από την προηγούμενη δημοτική αρχή Σκοτινιώτη ενώ σχετίζεται και με τον Καλλικράτη. Αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα που αφορούν το νερό στην περιοχή μας όπως το ότι το δίκτυο ύδρευσης έχει τεράστιες απώλειες και μεγάλο μέρος του είναι από αμίαντο (αποδεδειγμένα καρκινογόνο υλικό) ότι η ΔΕΥΑΜΒ χλωριώνει το νερό των πηγών του Πηλίου (Σταγιάτες, Πορταριά) και ότι ο κόσμος έχει σπρωχτεί προς το εμφιαλωμένο νερό που δίνει ετήσιο τζίρο 30 εκατ. ευρώ στις ιδιωτικές εταιρίες.

Αναφερόμενος στο κίνημα της Ιρλανδίας διαπίστωσε την κοινή μεθοδολογία στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού αλλά και στην ποινικοποίηση και καταστολή των αγώνων. Κάλεσε δε με τη σειρά του σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια του Βόλου στις 31/10.

dd31a24455660db392d562de64b1f61c813654eb0351acfb1fpimgpsh_fullsize_distr

Στα πλαίσια της συζήτησης τοποθετήθηκε και ο σύντροφος Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος Βόλου. Ο Νίκος μίλησε επιγραμματικά για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου στην πορεία την ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης του νερού, για την ανάγκη να δοθεί ο αγώνας με συντονισμό και ενότητα καθώς και για την ανάγκη να προβληθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο θετικών αιτημάτων σε ότι αφορά το νερό. Εξήγησε όμως ότι τα αναγκαία αυτά μέτρα όπως το να γίνουν γενναίες δημόσιες επενδύσεις, να καλυφθούν τα κενά σε εργατικό – επιστημονικό προσωπικό στις ΔΕΥΑ, να γίνει ένα συνολικός και επιστημονικά τεκμηριωμένος σχεδιασμός ημαίνει σύγκρουση με όλο το μνημονιακό οικοδόμημα της λιτότητας και τους ίδιους τους δανειστές.

Τέλος, σαν έκφραση αλληλεγγύης προς του 23 διωκόμενους αγωνιστές του Jobstown η εκδήλωση υιοθέτησε το παρακάτω σύντομο ψήφισμα αλληλεγγύης το οποίο υπέγραψαν πάνω από 40 από τους παρευρισκόμενους και θα αποσταλεί στους Ιρλανδούς αγωνιστές.

 

Ψήφισμα αλληλεγγύης στους 23 Ιρλανδούς διωκόμενους αγωνιστές του Jobstown

 

Όσοι/ες υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους 23 διωκόμενους αγωνιστές του Jobstown και ζητάμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών εναντίον τους. Παράλληλα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στο μαζικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην Ιρλανδία στην επιβολή φόρου-χαρατσιού για το νερό.

Η επίθεση ενάντια στο δημόσιο χαρακτήρα του νερού είναι διεθνής και αποτελεί μέρος της νεοφιλελεύθερης-ταξικής πολιτικής, που σώζει το μεγάλο τραπεζικό-χρηματιστικό κεφάλαιο και χτυπά τα δικαιώματα, το βιοτικό επίπεδο και τις κατακτήσεις των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Απέναντι σε αυτή την πανευρωπαϊκή και διεθνή επίθεση των κυβερνήσεων και του μεγάλου κεφαλαίου είναι απαραίτητο να απαντήσουμε με συντονισμένους διεθνείς αγώνες. Με αλληλεγγύη και αγώνα θα νικήσουμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,274ΥποστηρικτέςΚάντε Like
986ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα