Του Νίκου Κοκκάλη
Στις 3 Αυγούστου διοργανώθηκε στο κάμπινγκ του Antinazi zone συζήτηση για τη ρατσιστική αστυνομική βία και το κίνημα «Βlack Lives Matter» στις ΗΠΑ, με εισηγήτρια τη συντρόφισσα Σάσα Σόμερ από το Σιάτλ.
Όπως είπε στην εισήγηση της, εδώ και δύο περίπου χρόνια, το κίνημα «Black Lives Matter» συγκλονίζει την κοινωνία των ΗΠΑ. Το κίνημα ξεκίνησε με τη δολοφονία του νεαρού Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, το καλοκαίρι του 2014.
Το κίνημα αυτό δεν έπεσε από το πουθενά. Είχαν προηγηθεί οι ελπίδες που δημιούργησε η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ, ως προς τη σημασία της για τη βελτίωση της θέσης των Αφροαμερικανών στην αμερικανική κοινωνία. Σήμερα, σχεδόν οχτώ χρόνια μετά την πρώτη θητεία του, τα πάντα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Η αστυνομική βία κατά των μειονοτήτων συνεχίζει αμείωτη, με την αστυνομία να έχει δολοφονήσει 1.134 ανθρώπους στη διάρκεια του περασμένου μόνο χρόνου.
Σήμερα, ένας μαύρος ηλικίας 15 έως 34 ετών, έχει πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πυροβοληθεί από την αστυνομία, από ένα λευκό της ίδιας ηλικίας. Ταυτόχρονα, οι οικογένειες των μαύρων έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τις οικογένειες των λευκών, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008, με πολλές από αυτές να έχουν χάσει τα σπίτια τους και να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Όλα τα παραπάνω έχουν εξοργίσει την κοινωνία και ιδιαίτερα τη μαύρη κοινότητα της χώρας, ενώ οι ελπίδες που αρχικά γεννήθηκαν στο πρόσωπο του Ομπάμα έχουν εξανεμιστεί.
Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η νεολαία στο σύνολό της έχει χτυπηθεί σε τεράστια ποσοστά από την ανεργία και ότι χιλιάδες μαύροι νέοι φυλακίζονται, πολλές φορές και για απλά πταίσματα, μπορούμε να φανταστούμε πως το αμερικάνικο όνειρο έχει μετατραπεί σε αμερικάνικο εφιάλτη, ιδίως για την αφροαμερικανική νεολαία.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, γεννήθηκε το «Black Lives Matter», ένα κίνημα το οποίο δείχνει να έχει διάρκεια και αντοχές, παρά το γεγονός ότι φέτος οι ΗΠΑ ζουν στο ρυθμό των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
Η συντρόφισσα Σάσα αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες των «Δημοκρατικών» να προσεταιριστούν την ηγεσία του κινήματος, προκειμένου να το διαβρώσουν. Έτσι, η ηγεσία του «Black Lives Matter» έχει σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί στο κατεστημένο. Την ίδια ώρα, όμως τα πιο φρέσκα και ριζοσπαστικά στρώματα στο εσωτερικό του κινήματος αμφισβητούν αυτή την ηγεσία και είναι έτοιμα να οργανώσουν και να συμμετάσχουν σε πιο μαζικές και δυναμικές δράσεις.
Αναφέρθηκε επίσης το γεγονός ότι ενώ έχουν κερδηθεί μια σειρά από μικρές νίκες, όπως η παραίτηση των αρχηγών της αστυνομίας στο Όκλαντ, το Σικάγο και τη Βαλτιμόρη, όπως και η υιοθέτηση νόμων που διευκολύνουν τη δίωξη αστυνομικών που ασκούν υπέρμετρη βία, το κίνημα πρέπει να εξελιχθεί αν θέλει να πετύχει περισσότερα.
Για να γίνει αυτό, απαιτείται ο πανεθνικός συντονισμός του κινήματος ενάντια στη ρατσιστική βία, αλλά και ο συντονισμός με άλλα κινήματα που παλεύουν για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας, όπως το κίνημα για την καθιέρωση των 15 δολαρίων την ώρα ως κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης αναφέρθηκε στον αντιπαραγωγικό για το κίνημα ρόλο των δολοφονιών αστυνομικών από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ατόμων, οι οποίες αποτέλεσαν το βούτυρο στο ψωμί των συστημικών ΜΜΕ και του κατεστημένου στο σύνολό του.
Έκλεισε την εισήγησή της, θυμίζοντας τις θέσεις του Malcolm X, σύμφωνα με τις οποίες o αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, πρέπει να είναι συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, αφού το σύστημα της εκμετάλλευσης είναι αυτό που χρησιμοποιεί το ρατσισμό για να διχάζει τους καταπιεσμένους.
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει στο ελληνικό κοινό γύρω από τις πολιτικές και κινηματικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.