Της Λίτσας Πάτρα
Άλλο ένα σκληρό περιστατικό βίας κατά των γυναικών ήρθε στο φως της δημοσιότητας, όταν λίγο πριν το Πάσχα μία γυναίκα από την Καλαμάτα ακρωτηριάστηκε και στα τέσσερα άκρα της από τον πρώην σύζυγο της. Η γυναίκα αυτή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του ΚΑΤ καθώς οι γιατροί προσπαθούν αφενός να την κρατήσουν στη ζωή και αφετέρου να εξασφαλίσουν τη φυσική αποκατάστασή της.
Αυτό το περιστατικό αποτελεί άλλο ένα περιστατικό βίας κατά των γυναικών και προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο ανάλογων περιστατικών. Κάθε χρόνο στην ΕΕ χιλιάδες γυναίκες δολοφονούνται ή γίνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίον τους από τον σύζυγο/σύντροφό τους, νυν ή πρώην, ενώ 5000 γυναίκες βιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, από αυτές οι 50 το καταγγέλλουν, ενώ μόνο 10 καταφέρνουν να πείσουν ότι δεν προκάλεσαν το βιασμό τους…
Τέτοια περιστατικά θεωρούνται από πολλούς μεμονωμένα περιστατικά, όμως μόνο ως τέτοια δεν μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε. Αντιθέτως τόσο η βία κατά των γυναικών, όσο και η καταπίεση που βιώνουν είναι καθημερινό φαινόμενο. Από το γεγονός ότι το σώμα των γυναικών προβάλλεται ως εμπόρευμα και αντικείμενο στα ΜΜΕ και στα περιοδικά, από τις γυναικείες φυλακές όπου οι κρατούμενες αναγκάζονται σε κολπικές έρευνες και σε εξευτελιστική μεταχείριση, έως τις γυναίκες μετανάστριες που πέφτουν θύματα του trafficking. Από την άλλη το κοινωνικό κράτος είναι απών, ανίκανο να προστατεύσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Αντιθέτως η κυβέρνηση επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών και θεσπίζει νόμους ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Το δίκτυο γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και γυναικείες οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται ακόμα η γυναίκα από την Καλαμάτα. Με την διαμαρτυρία αυτή δήλωσαν την συμπαράσταση τους στη συγκεκριμένη γυναίκα, αλλά και σε κάθε γυναίκα που πέφτει θύμα κακοποίησης. Πάρα πολλά είναι τα περιστατικά των γυναικών που πέφτουν θύματα κακοποίησης ή ακόμα γίνεται απόπειρα δολοφονίας εναντίον τους. Κάποια από τα περιστατικά αυτά έρχονται στο φως της δημοσιότητας και προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις, όπως συνέβη με αυτή τη γυναίκα ή με την Κωσταντίνα Κούνεβα, κάποια άλλα δεν τα μαθαίνουμε ποτέ.
Διεκδικούμε:
– Διαπαιδαγώγηση από το σχολείο για την ισότητα των δύο φύλων και το σεβασμό της προσωπικότητας των γυναικών.
– Απαγόρευση διαφημιστικών μηνυμάτων ή προγραμμάτων που αναπαράγουν τα σεξιστικά στερεότυπα και καλλιεργούν τη βία κατά των γυναικών.
– Ίδρυση ασύλων που να παρέχουν ιατρική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη και προστασία από τους βίαιους συζύγους, δωρεάν δικηγόρους, αυξημένη κρατική επιδότηση για τα παιδιά, ποινική δίωξη των βίαιων συζύγων.
– Πλήρη ιατρική φροντίδα, συνταξιοδότηση σε περίπτωση αναπηρίας, οικονομική στήριξη με ευθύνη της πολιτείας.
– Κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών
– Αυστηρή ποινή για τους δράστες είτε αυτοί είναι άγνωστοι, είτε ανήκουν στο οικογενειακό/ φιλικό περιβάλλον της γυναίκας.