Πανδημία γρίπης H1N1: Προς τι ο πανικός;

Η έξαρση της εξάπλωσης της νέας γρίπης την τελευταία περίοδο αποκαλύπτει καθημερινά με τον πιο καθαρό τρόπο την ανεπάρκεια της πολιτικής στο χώρο της υγείας που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχουν καταγραφεί 32 θάνατοι από τη νέα γρίπη οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (βαριές καρδιοπάθειες, ανοσοκαταστολή λόγω καρκινικών νόσων, νοσογόνος παχυσαρκία, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα κτλ). Είναι δεδομένο ότι η διαφορά αυτής της γρίπης από την κοινή είναι η γρήγορη και μαζικότερη εξάπλωση της καθώς βέβαια και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νέο ιό τον οποίο ακόμα οι επιστήμονες δε γνωρίζουν πλήρως.

Το ζήτημα που τίθεται είναι στην πραγματικότητα αν το ΕΣΥ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει την έξαρση της εξάπλωσης του ιού. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στη δημόσια υγεία. Σε συνθήκες πανδημίας σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες είναι πιθανό να νοσήσουν 3 εκ. πολίτες και να χρειαστούν κάποιου είδους περίθαλψη περισσότεροι του 1 εκ. πολίτες. Όσον αφορά μάλιστα τα βαριά περιστατικά που προκύπτουν η ετοιμότητα του ΕΣΥ είναι ακόμα χειρότερη, κυρίως λόγω της έλλειψης σε κρεβάτια ΜΕΘ (μονάδες εντατικής θεραπείας) και ΜΑΦ (μονάδες αυξημένης φροντίδας). Η χώρα μας διαθέτει λιγότερες από 500 εκ των οποίων το 1/5 είναι μόνιμα εκτός λειτουργίας την ίδια στιγμή που σε κανονικές συνθήκες χρειάζονται 2.000 με 3.000 κλίνες εντατικής.

Το υπουργείο υγείας ρίχνει το βάρος στο επικοινωνιακό κομμάτι αποφεύγοντας τη συζήτηση για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που αναδεικνύονται με τον πιο καθαρό τρόπο λόγω της έξαρσης της γρίπης. Επιμένει μάλιστα στον εμβολιασμό του πληθυσμού ο οποίος μπορεί να είναι αναγκαίος, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, ταυτόχρονα όμως το εμβόλιο κάθε άλλο παρά επαρκώς κλινικά ελεγμένο είναι, αφού για την παραγωγή του έγινε ένας αγώνας δρόμου από τις πολυεθνικές των φαρμάκων με στόχο να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. 16 εκατομμύρια εμβόλια με κόστος 7.5 ευρώ το ένα σημαίνουν 120 εκατομμύρια ευρώ είσπραξη μόνο από την Ελλάδα.

Η ουσία είναι ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση του ΕΣΥ αφού η πολιτική της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας που διαλύει με κάθε τρόπο τα νοσοκομεία θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλου του πληθυσμού και ειδικά των πιο φτωχών στρωμάτων. Ιδιαίτερα σήμερα όμως με την απειλή της πανδημίας της νέας γρίπης είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη για την κοινωνία γιατί την αφήνει απροστάτευτη απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

______

Μπορεί οι θάνατοι από τη νέα γρίπη να είναι μεγάλοι σε απόλυτους αριθμούς αλλά τελικά τα ποσοστά θνητότητας της νέας γρίπης με βάση τις επίσημες στατιστικές είναι πιο μικρά από την εποχική. Στην εποχική γρίπη είναι 1 θάνατος ανά 2.000 νοσούντες ενώ για την νέα γρίπη είναι 1 θάνατος ανά 33.000 και πλέον νοσούντες!!! (αφού έχουν νοσήσει 1.000.000 άνθρωποι και οι θάνατοι είναι 29). Ακόμα και στις ΗΠΑ που έχουν νοσήσει 25εκ. άνθρωποι έχουν πεθάνει 4500 ενώ πέρσι για τους ίδιους νοσούντες με την εποχική γρίπη είχαν πεθάνει 36.000 άνθρωποι.

______

Πανταζόπουλος Δημήτρης

_______________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα