Νέες απολύσεις στο Δήμο Αθηναίων – Άλλοι 97 εργαζόμενοι στο δρόμο! Κλείνουν κι άλλες υπηρεσίες…

Αρετή Δήμου,
απολυμένη Συμβασιούχος του Δήμου Αθήνας

Οι απολύσεις στο Δήμο Αθηναίων συνεχίζονται. Συγκεκριμένα την Δευτέρα 8/4 απολύθηκαν άλλοι 97 συμβασιούχοι του πρώην Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθήνας (Ο.Ν.Α) – ο οποίος εντάχθηκε στον ΟΠΑΝΔΑ*.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονταν ως καθαρίστριες σε γυμναστήρια και κολυμβητήρια  που εξυπηρετούν καθημερινά εκατοντάδες δημότες (ασκώντας πολλές φορές και χρέη γραμματείας λόγω έλλειψης προσωπικού) ως φύλακες σε παιδικές χαρές και ανοιχτά κέντρα σε πολυπληθείς γειτονιές  της Αθήνας και ως τεχνικό προσωπικό σε πολλά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Όλοι οι εργαζόμενοι εργάζονταν στον Οργανισμό πάνω από 10 χρόνια και είναι άκρως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του.

Με δεδομένο δε ότι από τον Ο.Ν.Α έχουν απολυθεί, μέχρι σήμερα 187 από τους συνολικά 315 συμβασιούχους, καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλα είναι τα κενά στις υπηρεσίες που εργαζόταν. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των τεράστιων κενών που δημιουργούνται από τις απολύσεις των συμβασιούχων αποτελεί το δημοτικό κολυμβητήριο στο Γουδί, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω τεχνικών προβλημάτων και έλλειψης προσωπικού (η δημοτική αρχή έχει εισπράξει βέβαια τις συνδρομές από τους δημότες που αθλούνταν εκεί!).

Οι περισσότεροι από τους απολυμένους συμβασιούχους συγκεντρώθηκαν και παρέμβηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ, ζητώντας από την πρόεδρο του Οργανισμού να επαναπροσληφθούν. Γνωρίζοντας ότι η Πρόεδρος θα αρνηθεί επικαλούμενη ότι ο νόμος δεν της το επιτρέπει, της πρότειναν από την αρχή να προσληφθούν με δίμηνες συμβάσεις, καθώς ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να συνάπτει 2μηνες συμβάσεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. Στη συνέχεια αυτές οι 2μηνες συμβάσεις θα έδιναν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους (όπως έλεγαν οι ίδιοι) να προσφύγουν ξανά δικαστικά ενάντια στην απόλυσή τους και αν η δίκη είχε θετική έκβαση θα μπορούσαν να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους με «ασφαλιστικά μέτρα», πιθανά μέχρι και την τελική εκδίκαση της υπόθεσής τους η οποία θα κρίνει αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον οργανισμό τους και αν πρέπει να μονιμοποιηθούν**. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε (ασφαλιστικά μέτρα) παραμένουν μια σειρά συμβασιούχοι από τον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου του Δήμου Αθήνας στην εργασία τους έως το 2014 που θα διεξαχθούν οι τελικές δίκες για το ζήτημα των θέσεων εργασίας τους.

Ωστόσο η πρόεδρος του Οργανισμού Ν. Παπαχελά αρνήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το αίτημα των συμβασιούχων, προβάλλοντας σαν επιχείρημα ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν νόμιμη. Στην πραγματικότητα η κ. Παπαχελά δεν είχε την πολιτική βούληση να κρατήσει τους 97 συμβασιούχους στις θέσεις εργασίας τους… 

Η κ. Παπαχελά την ίδια στιγμή που απέλυε ανθρώπους με δεκαετή προϋπηρεσία, ζητούσε με έγγραφό της την πρόσληψη νέων φυλάκων, καθαριστριών και εργατοτεχνιτών με 8μηνες συμβάσεις!

Μάλιστα  στο σχετικό έγγραφο αναφέρει «επειδή το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, κρίνεται αναγκαία η πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών…».

Για την σύναψη της 8μηνης σύμβασης, απαιτείται μεταξύ άλλων βεβαίωση ανεργίας, έτσι οι 97 φρεσκοαπολυμένοι αποκλείονται από τη διεκδίκηση των θέσεων …που καλύπτουν εδώ και 10 χρόνια!

  

Βέβαια η δημοτική αρχή του «κυρίου» Καμίνη δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο! Παρ’ όλο που ο ίδιος συχνά πυκνά επικαλείται τη νομιμότητα, την αξιοκρατία και προσάπτει πελατειακές σχέσεις στις προηγούμενες δημοτικές αρχές (και όχι άδικα) ακολουθεί τα βήματά τους. Θέλοντας δηλαδή να ικανοποιήσει τις δικές του πελατειακές σχέσεις αντικαθιστά τους παλιούς συμβασιούχους με νέους, με το ίδιο και χειρότερο καθεστώς ομηρίας!

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η διοίκηση Καμίνη σε απόλυτη εναρμόνιση με την κυβερνητική πολιτική, παραδίδει σε ιδιώτες μια σειρά υπηρεσίες, έργα και δομές του Δήμου, τις οποίες έχει πρώτα αποψιλώσει και απαξιώσει (και δεν είναι λίγες οι φορές που η ανάθεση έργων και υπηρεσιών σε ιδιώτες γίνεται απευθείας, χωρίς κανένα διαγωνισμό).

Ήδη η κ. Παπαχελά ανακοίνωσε ότι τα κενά που δημιουργούνται στη φύλαξη των παιδικών χαρών λόγω της «αποχώρησης» των συμβασιούχων θα καλυφθούν από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρίας! Η διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ (όπως και συνολικά του Δήμου) επικαλείται ότι δεν υπάρχουν χρήματα όταν τους τίθεται το ζήτημα της παραμονής των συμβασιούχων στην εργασία τους, αλλά όταν πρόκειται να αναθέσουν τα ίδια έργα και τις ίδιες υπηρεσίες σε ιδιώτες, ξαφνικά χρήματα υπάρχουν!

Η φύλαξη των παιδικών χαρών δεν είναι το μόνο τμήμα του ΟΠΑΝΔΑ που παραδίδεται σε ιδιώτες.

Στο Δ.Σ. στις 8/4 η κ. Παπαχελά δήλωσε καθαρά ότι όσες δομές του ΟΠΑΝΔΑ δεν μπορούν να συντηρηθούν είτε θα δοθούν σε ιδιώτη, είτε θα κλείσουν (υποτίθεται λόγω των ισχνών οικονομικών του οργανισμού). Αυτό αφενός συνεπάγεται νέες απολύσεις όχι μόνο συμβασιούχων αλλά και αορίστου και μόνιμου προσωπικού, αλλά και λιγότερες και χειρότερης  ποιότητας υπηρεσίες προς τους δημότες. Σημαίνει επίσης επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των δημοτών μιας και το πέρασμα των υπηρεσιών σε ιδιώτη θα σημαίνει περισσότερα χρήματα για τη λειτουργία τους (ο ιδιώτης άλλωστε αναλαμβάνει μια υπηρεσία για να βγάλει κέρδη και όχι για το «κοινωνικό καλό»). Τα επιπλέον ποσά θα κληθούν για μια ακόμα φορά να τα πληρώσουν οι δημότες της Αθήνας, ενώ ήδη πληρώνουν μεγάλα ποσά σε δημοτικά τέλη…

Είναι ξεκάθαρο ότι η μνημονιακή πολιτική της δημοτικής αρχής (που ακολουθεί και η διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ) πρέπει να ανατραπεί!

Απολυμένοι συμβασιούχοι, συμβασιούχοι που παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις στην εργασία τους, εργαζόμενοι αορίστου και μόνιμοι υπάλληλοι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στην φτώχεια και την ανεργία.

Από την πιθανότητα απόλυσης δεν εξαιρείται πλέον κανένας. Όπως έχει κάνει ξεκάθαρο η κυβέρνηση, μέχρι το τέλος του 2014 θα γίνουν 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ, ενώ μέχρι το 2015 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει συνολικά 150.000 εργαζόμενοι. Πρέπει άμεσα να ανασυγκροτηθούμε και να αντισταθούμε. Άλλος τρόπος να σώσουμε τις θέσεις εργασίας, τις υπηρεσίες και τις ζωές μας δεν υπάρχει.

__________________________
* Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι παρέμεναν στο Δήμο με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Τη Δευτέρα 8/4 βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει και με τα οποία διεκδικούσαν να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους μέχρι την τελική δίκη, η οποία θα κρίνει αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δήμο και αν οι συμβάσεις τους πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα βγήκε ωστόσο αρνητική και η Διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ έσπευσε να την κοινοποιήσει στους εργαζόμενους προκειμένου να διασφαλίσει την ταχύτερη δυνατόν απόλυσή τους!
** Προφανώς όλοι οι συμβασιούχοι του Δήμου Αθήνας (γύρω στις 2.500 μέχρι και το 2010 που άρχισαν να απολύονται σταδιακά) καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου και θα έπρεπε μετά από 8-10 χρόνια συνεχούς εργασίας σε αυτές τις θέσεις να έχουν γίνει τουλάχιστον αορίστου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα