90% συμμετοχή στην απεργία των 4 σωματείων του Δήμου Αθήνας!

Ελένη Μήτσου και Διονύσης Χριστόπουλος (πρόεδρος σωματείου Μουσικών του ΠΟΔΑ)

Πριν από 6 περίπου μήνες η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθήνας, στα πλαίσια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών, συγχώνευσε 3 οργανισμούς του Δήμου: τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης (ΟΝΑ) με τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθήνας (ΠΟΔΑ) και με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηνας (ΔΑΜΣ), δημιουργώντας τον ΟΠΑΝ-ΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων).

Ωστόσο, η Δημοτική Αρχή δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στην επίσημη ένταξη των εργαζομένων από τους παλιούς οργανισμούς σε οργανικές θέσεις στον ΟΠΑΝ-ΔΑ. Ο λόγος γι’ αυτή την «καθυστέρηση» είναι ότι η Δημοτική Αρχή εξετάζει τον αριθμό των εργαζομένων που θα χαρακτηρίσει «πλεονάζον προσωπικό»… και σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους (βλ. 3986 κ.α.) το «πλεονάζον προσωπικό» των οργανισμών που συγχωνεύονται απειλείται με απόλυση!

Κατανοώντας ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των απολύσεων, οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΝ-ΔΑ, που ανήκουν σε 4 διαφορετικά σωματεία εργαζομένων, προχώρησαν σε κοινή γενική συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν να κηρύξουν 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Τρίτη 8 Μάη (δείτε: https://xekinima.org/arthra/view/article/24ori-apergia-apo-4-somateia-toy-dimoy-athinas-tin-trit/).

Η απεργία (έγινε χτες) είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς σε αυτή συμμετείχε το 90% των εργαζομένων του νέου οργανισμού!

Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινή γενική συνέλευση σωματείων γίνεται για πρώτη φορά στο Δήμο Αθήνας, όπως επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο η συμμετοχή στη γενική συνέλευση, όσο και η συμμετοχή στην απεργία δεν «αφέθηκε στην τύχη» της. Ομάδα συνδικαλιστών επισκέφτηκε όλους τους χώρους δουλειάς για να μιλήσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην γενική συνέλευση και την απεργία. 

Η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων του ΟΠΑΝ-ΔΑ καλέστηκε έξω από το Δημαρχείο της Πλ. Κοτζιά, την ώρα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να αποτρέψει την είσοδο των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και την συζήτηση των αιτημάτων των εργαζομένων του ΟΠΑΝ-ΔΑ. Ωστόσο σύντομα αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Ενδεικτικό πάντως της ανησυχίας της Δημοτικής Αρχής για τη δυναμικότητα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων ήταν και το γεγονός ότι είχαν τοποθετήσει διμοιρίες ΜΑΤ τόσο έξω από το Δημαρχείο όσο και μέσα (!) – στο ισόγειο.

Τα αιτήματα των εργαζομένων του ΟΠΑΝΔΑ, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί στην κοινή γενική τους συνέλευση τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απάντηση του κ. Καμίνη στο ζήτημα των θέσεων εργασίας ήταν πως το επόμενο διάστημα μπορεί να υπάρχουν απολύσεις στους ΟΤΑ, αλλά αυτό δεν αφορά τον ΟΠΑΝ-ΔΑ. Από τον ΟΠΑΝ-ΔΑ, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, θα «μετακινηθούν» 200 εργαζόμενοι – πιθανότητα σε κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου.

Υποσχέσεις του τύπου «θα γίνουν απολύσεις αλλά όχι από εσάς» τις έχουν ακούσει πολλοί πρώην εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας – όπως και πρώην εργαζόμενοι σε μια σειρά άλλους Δήμους και Υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, με την τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Καμίνης επιβεβαίωσε την ανησυχία των εργαζομένων για επερχόμενες απολύσεις, οι οποίοι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο σχεδιάζουν την παραπέρα συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Στη συνέχεια ακολουθεί η ανακοίνωση του Ξ που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης της 8ης Μάη.

Έχει… «πάρει το μήνυμα» ο κ. Καμίνης;

Το 2011 η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθήνας απέλυσε περισσότερους από 700 συμβασιούχους εργαζόμενους. Στη συνέχεια άρχισε να προετοιμάζεται για το νέο κύμα απολύσεων… Το Μνημόνιο επιτάσσει τη συγχώνευση μιας σειράς οργανισμών των ΟΤΑ και την απόλυση του προσωπικού που θα «κριθεί» μετά τη συγχώνευση ως «πλεονάζων». Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, ο πιστός υπηρέτης της Τρόικας κ. Καμίνης, προχώρησε στη συγχώνευση του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης (ΟΝΑ) με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθήνας (ΠΟΔΑ) και με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηνας (ΔΑΜΣ), δημιουργώντας τον ΟΠΑΝ-ΔΑ.

Παρόλο που η συγχώνευση των 3 οργανισμών έχει υλοποιηθεί εδώ και μήνες, η Δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε ένταξη των εργαζομένων στο νέο οργανισμό ούτε έχει παρουσιάσει οργανόγραμμα με οργανικές θέσεις που να αντιστοιχούν στο υπάρχον προσωπικό.

Είναι φανερό ότι η Δημοτική Αρχή εξετάζει τον αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να χαρακτηρίσει ότι «πλεονάζουν» και μεθοδεύει την απόλυσή τους. Αυτό ομολόγησε άλλωστε και η κα Φιλίνη με άρθρο της στην Αυγή στις 26/4. Η πρώην πρόεδρος του ΠΟΔΑ μετά την καρατόμησή της αποκάλυψε πως η συγχώνευση των 3 οργανισμών θα φέρει «ριζική μείωση των εργαζομένων».

Ωστόσο, μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να «ξανασκεφτεί» πριν συνεχίσει την εφαρμογή των πολιτικών του Μνημονίου. Δύο στους 3 ψηφοφόρους είπαν «όχι στο Μνημόνιο»! Τα κόμματα που όλη την τελευταία περίοδο αγνοούσαν τη λαϊκή βούληση, τους μεγάλους εργατικούς αγώνες και τις ογκώδεις διαδηλώσεις είδαν τα ποσοστά τους να καταρρέουν (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχασαν συνολικά πάνω από 3 εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2009).

Ένα πολιτικό σκηνικό που κυριαρχεί στη χώρα εδώ και 4 σχεδόν δεκαετίες γίνεται κομμάτια. Ο ελληνικός λαός έδειξε πως ξέρει να αντιστέκεται και να απαντάει στην τρομοκρατία, τις απειλές, τους εκβιασμούς, είτε από τους μέσα, είτε από τους έξω. Ο ελληνικός λαός είπε όχι στις πολιτικές που εφαρμοζόντουσαν μέχρι χτες, και από τις 7 του Μάη και μετά κανένας δεν νομιμοποιείται να συνεχίσει να εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές.

Γι’ αυτό λέμε στην Δημοτική Αρχή «να πάρει το μήνυμα» έστω και λίγο αργά. Απαιτούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων όπως διαμορφώθηκαν στην κοινή συνέλευση των 4 σωματείων των εργαζομένων από τους 3 οργανισμούς:

  • Άμεση ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Ο.Ε.Υ. που θα περιέχει οργανικές θέσεις για όλους τους Υπηρετούντες Μόνιμους και Αορίστου των τριών συγχωνευθέντων Νομικών Προσώπων και ορθή κατάταξη τους.
  • Άμεση έκδοση Διαπιστωτικής Πράξης της Προέδρου του ΟΠΑΝ-ΔΑ, Ορθής Διαπίστωσης όλου του προσωπικού στον ΟΠΑΝ-ΔΑ.
  • Έκδοση Απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝ-ΔΑ και το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι όλοι οι Εργαζόμενοι με Δικαστικές Αποφάσεις καθώς και οι Συμβασιούχοι που εργάζονταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα τρία συγχωνευθέντα Νομικά Πρόσωπα (ΟΝΑ – ΠΟΔΑ – ΔΑΜΣ) εξακολουθούν να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον νεοσύστατο Οργανισμό.
  • Άμεση καταβολή δεδουλευμένων Κυριακών, αργιών και υπερωριών σε όλο το προσωπικό του Οργανισμού.

Αν παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή θελήσει να συνεχίσει την ίδια πολιτική (απολύσεις συμβασιούχων, αορίστου και μονίμων, κλείσιμο υπηρεσιών, μη καταβολή δεδουλευμένων, κοκ) τότε θα πρέπει να μας βρει μπροστά της.

Κι αυτό πρέπει να σημαίνει: απεργίες και καταλήψεις των οργανισμών και των υπηρεσιών. Ο κ. Καμίνης θα πρέπει να καταλάβει ότι αυτοί που τον στήριξαν για να γίνει δήμαρχος δεν είναι πια εδώ, ότι δεν μπορεί να επικαλεστεί καμία νομιμότητα, ότι δεν μπορεί να στηριχτεί σε καμία κυβερνητική πολιτική!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής