Array

“Περιβολάκι”: η συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε απεργία

Της Εύης Κατάκη, γραμματέα του σωματείου εργαζομένων

Η κρίση στην ψυχική υγεία εξελίσσεται, οι εργαζόμενοι στο Περιβολάκι, όπως και πολλοί εργαζόμενοι σε άλλες αντίστοιχες δομές της ψυχικής υγείας για μια ακόμη φορά βρίσκονται απλήρωτοι για μήνες. Πρόκειται για δομές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που την ευθύνη λειτουργίας τους την έχει το κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο Υγείας. Η μη έγκαιρη ή η ελλιπής χρηματοδότηση ξεκίνησε από το 2005, όταν δηλαδή έληξαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, και έως τώρα δε διαφαίνεται καμία πολιτική βούληση για την εύρεση λύσης. Οι υπηρεσίες κινδυνεύουν και η ποιότητα φθίνει. Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αδιαφορία για τους ευαίσθητους πληθυσμούς και τις ανάγκες τους.

Μέσα σε αυτή την παρατεταμένη κρίση, το Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι πραγματοποίησε γενική συνέλευση στις 25-10-06 και αποφάσισε να δώσει περιθώριο μέχρι τις 24 Νοεμβρίου στη Διοίκηση του χώρου προκειμένου να καταβάλλει όλους τους μισθούς και τις νόμιμες αυξήσεις του 2006 σε όλους τους εργαζόμενους, διαφορετικά θα κηρύξει καταρχήν 24ωρη απεργία και διαμαρτυρία στο Υπουργείο Υγείας (η οποία ορίστηκε για τις 12 Δεκέμβρη). Με αυτή την κίνηση ξεκινάει το σωματείο μια πιο ενεργητική διαμαρτυρία και διεκδίκηση αφού τα περιθώρια και οι αντοχές εξαντλούνται. Η Διοίκηση έχει ανακοινώσει ότι θα μπορέσει να καταβάλλει μόνο δύο μισθούς με τη χρηματοδότηση που θα λάβει από το κράτος και θα καλύπτουν τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο με άγνωστο το πώς και το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι από τον Οκτώβριο και πέρα. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν πως οι Διοικήσεις που έχουν και την ευθύνη της καταβολής των μισθών δεν ασκούν επαρκείς και δυναμικές πιέσεις στα υπεύθυνα υπουργεία.

Η κρίση έφτασε στο απόγειο όταν το Υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το αίτημα του Υπουργείου Υγείας να εγκρίνει το κονδύλι που θα κάλυπτε τις οφειλές για το Δ’ τρίμηνο.

Αυτό κινητοποίησε το «Δίκτυο» των Διοικήσεων των φορέων, που εξάγγειλαν κινητοποίηση με διαμαρτυρία κάτω από το Υπουργείο Υγείας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εξαγγελία και μόνο εξασφάλισε ραντεβού με την ειδική γραμματέα για θέματα ψυχικής υγείας και υπόσχεση ότι το υπουργείο θα κάνει κινήσεις για να καλύψει τις οφειλές στους φορείς.

Γεγονός που ενισχύει την αντίληψη ότι μόνο μέσω της άσκησης συνεχούς πίεσης μπορούμε να ελπίζουμε σε αλλαγή της πολιτικής στάσης απέναντι στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, τους χρήστες και τους λειτουργούς της.

Την ίδια στιγμή η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων σε Δομές Ψυχικής Υγείας και Κέντρα Ειδικής Αγωγής, που προέκυψε από την περασμένη Άνοιξη, κάλεσε σε α ανοιχτή σύσκεψη, στις 30 Νοεμβρίου, όλους τους εργαζόμενους αντίστοιχων χώρων για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί τις επόμενες κινήσεις μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα