Της Μαριάνθης Ιντόου, 19ο Λύκειο Αθηνών
Ξεχείλισε η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης το Σάββατο 3 Μάη. Και ξεχείλισε κυρίως από μαθητές παιδιά μεταναστών, που ήρθαν στην πρώτη εκδήλωση της νέας καμπάνιας της YRE “Έχουμε ένα όνειρο…”.
Μαζί τους και πολλοί Έλληνες συμμαθητές τους, γονείς μετανάστες, και βέβαια οι φιλικοί κάτοικοι της περιοχής, τακτικοί θαμώνες των εκδηλώσεων στην υπό κατάληψη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (εξαιρετικός χώρος ομολογουμένως). Την εκδήλωση άνοιξαν οι ίδιοι οι μαθητές παιδιά μεταναστών που έδωσαν σάρκα και οστά στην καμπάνια της YRE: η Μαριλού (καταγωγή Σενεγάλη), ο Άλντρι (Αλβανία) και η Μαριάνθη (Νιγηρία). Ενώ ομιλία υποστήριξης και συμμετοχής στην καμπάνια έκανε και εκπρόσωπος του Μαθητικού Ξεκινήματος.
Και αμέσως μετά ήταν η ώρα των συγκροτημάτων (*Αντα – Μάριος, * Bie Band * Ω-mega * Double strike). Η καλύτερη εισαγωγή για το πάρτυ που ακολούθησε με πολύ χορό (και πολλές εντυπωσιακές φιγούρες επίσης).
Συνολικά περισσότερα από 300 άτομα, συμμετείχαν στην εκδήλωση και οι πολλοί μας είπαν πως πέρασαν πολύ καλά… Σαφώς την περισσότερη δουλειά την έκαναν τα ίδια τα παιδιά των μεταναστών που κινητοποίησαν τους φίλους τους, τους συμμαθητές τους, τον περίγυρο τους.
Στο τραπεζάκι της YRE, με τρελούς ρυθμούς έφευγαν οι κονκάρδες, οι φωτό-αφίσες κι άλλα υλικά αποδίδοντας 200 ευρώ οικ. ενίσχυση.
Με τέτοια εκκίνηση αδημονούμε για τα επόμενα βήματα της εκστρατείας. Ανάμεσα τους η συμμετοχή στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Αθήνας (4-5-6 Ιούλη, Γεωπονική), αλλά και σε άλλες πόλεις όταν οριστούν. Επίσης η συμμετοχή και η παρέμβαση μας σε γεγονότα όπως το SCHOOLWAVE κι άλλες μεγάλες συναυλίες.
Και πάνω απ’ όλα η μαζική εκστρατεία για συμμετοχή παιδιών μεταναστών στο 15ο κάμπινγκ της YRE στο Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Κρήτης (25 Ιούλη-3 Αυγούστου). Με ειδικές συζητήσεις για την εκστρατεία, για την συνέχιση της από το φθινόπωρο και για το παραπέρα άνοιγμα της.
«Η εκστρατεία «Έχουμε ένα όνειρο…» δεν αφορά μόνο παιδιά μεταναστών αλλά και Έλληνες, οι οποίοι είναι πολίτες αυτής της χώρας, όπως βέβαια είναι και οι μετανάστες. Η εκστρατεία αυτή προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά μεταναστών να πάρουν όλα όσα τους ανήκουν. Για να γίνει όμως αυτό χρειαζόμαστε και τη βοήθεια όλων των κατοίκων της χώρας.
Στην Ελλάδα ο ρατσισμός ξεκινάει από το κράτος. Αυτό δηλαδή είναι το πρώτο που δυσκολεύει τη ζωή των μεταναστών (παρά τη φήμη της Ελλάδας ως φιλόξενης χώρας). Οι ξένοι βέβαια επιχειρηματίες ποτέ δεν είχαν προβλήματα με το κράτος…».