Η δημιουργία μιας νέας φοιτητικής κίνησης, μέσα από τη συσπείρωση πολλών διαφορετικών φοιτητικών σχημάτων της αριστεράς, ήταν το ζητούμενο του διήμερου που διοργάνωσε η ΚΟΕ (Αριστερά Σχήματα) μαζί με τον ΣΥΝ (ΔΑΡΑΣ) , στις 10 και 11 Μάρτη.
Ήταν ένα αρκετά επιτυχημένο, από την άποψη της συμμετοχής, διήμερο καθώς το παρακολούθησαν κοντά στα 1000 άτομα, ενώ τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι 70 σχημάτων. Η νέα φοιτητική κίνηση που προέκυψε από αυτή τη διαδικασία ονομάζεται «Αριστερή Ενότητα» και αποτελείται από τις δυνάμεις του ΣΥΝ, της ΚΟΕ και άλλων αριστερών οργανώσεων (ΔΕΑ και Κόκκινο).
«Ναι» στην εκλογική συνεργασία
Το Ξεκίνημα βλέπει τη δημιουργία νέων φοιτητικών κινήσεων μέσα από την ενότητα/συνεργασία διαφορετικών παρατάξεων της αριστεράς σαν κάτι πολύ θετικό. Ιδιαίτερα μετά από ένα τόσο σημαντικό αγώνα, όπως αυτό του τελευταίου χρόνου, οι φοιτητικές εκλογές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και η κοινή κάθοδος της αριστεράς σ’ αυτές είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Aν η φοιτητική αριστερά κατέβει ενωμένη, σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο, στις εκλογές, θα αποτρέψει την ΔΑΠ να βγει για μια ακόμα φορά πρώτη δύναμη σε πολλές σχολές, και αυτό θα είναι νίκη για το κίνημα. Η φοιτητική αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει τις εκλογές ως προέκταση του κινήματος και να τις χρησιμοποιήσει σαν ένα εργαλείο για να απαντήσει στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των ΜΜΕ για το ποιες είναι οι πραγματικές μειοψηφίες στις σχολές, αλλά και ποια θα είναι η απάντηση των φοιτητών σε κάθε μελλοντική επίθεση.
Την ίδια στιγμή που η «Αριστερή Ενότητα» αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την προαναφερόμενη κατεύθυνση και ανταποκρίνεται σ’ ένα βαθμό στη διάθεση ενός μεγάλου κομματιού των φοιτητών που θέλει να δει την κατακερματισμένη φοιτητική αριστερά να κάνει ενωτικά βήματα, είναι καθαρό ότι δεν έχει μόνη της τις δυνάμεις για να πετύχει την αλλαγή των συσχετισμών μέσα στις σχολές.
Το Ξεκίνημα υποστηρίζει, γι’ αυτό το λόγο την κοινή εκλογική κάθοδο της Αριστερής Ενότητας και της ΕΑΑΚ στις ερχόμενες εκλογές. Το κάλεσμα αυτό το απευθύνουμε βέβαια και προς τις δυνάμεις του ΚΚΕ στις σχολές, ωστόσο δεν έχουμε αυταπάτες καθώς ξέρουμε ότι η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» παραδοσιακά «συνεργάζεται»… μόνο με τον εαυτό της.
Πέρα από τη συνεργασία στις εκλογές
Ένα τέτοιο εγχείρημα, για να προχωρήσει πέρα από τα ζητήματα μιας εκλογικής συνεργασίας, και να χτίσει κάτι βιώσιμο που να ανατρέψει τα δεδομένα στο χώρο της φοιτητικής αριστεράς, πρέπει κατ’ αρχήν να βγάζει συμπεράσματα από τα λάθη του φοιτητικού κινήματος και να συμβάλλει στο να ξεπεραστούν. Από την άλλη πρέπει να θέτει ρεαλιστικούς στόχους, τους οποίους οι φοιτητές να βλέπουν ως κάτι για το οποίο μπορούν να παλέψουν και όχι ως ευχολόγια.
Δυστυχώς η «Αριστερή Ενότητα» δεν κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Για την «αμεσοδημοκρατία»
Ως τρόπο λειτουργίας τόσο της ίδιας της Κίνησης όσο και του κινήματος, στηρίζει τις λεγόμενες «αμεσοδημοκρατικές» διαδικασίες. Διαδικασίες που δοκιμάστηκαν τόσο στα Συντονιστικά Πόλεων όσο και στα Πανελλαδικά Συντονιστικά και απέτυχαν, μετατρέποντας τα Συντονιστικά σε αρένα συνθημάτων ακόμα και ξύλου, καθιστώντας τα ανίκανα να καταλήξουν σε αποφάσεις κοκ.
Την ίδια στιγμή, το ίδιο το διήμερο τελείωσε χωρίς να διεξαχθεί κανενός είδους ψηφοφορία. Παρόλο που από αυτή τη διαδικασία προέκυψε μια ιδρυτική διακήρυξη, η λειτουργία μιας «κεντρικής συντονιστικής επιτροπής» κ.α., κανένα από τα παραπάνω δεν προέκυψε μέσα από ψηφοφορία κατά τη διάρκεια του διημέρου. Οι αποφάσεις παραπέμφθηκαν σε επιτροπές που στην πραγματικότητα απαρτιζόταν από τους ηγετικούς των διαφορετικών οργανώσεων. Αυτή είναι η κατάληξη όλων των ”αμεσοδημοκρατικών” διαδικασιών που ζούμε τον τελευταίο καιρό: ένα παζάρεμα θέσεων ανάμεσα στους διάφορους ηγετικούς…
Για τους «κουκουλοφόρους»
Στο ζήτημα της δράσης των «κουκουλοφόρων» στις πορείες, το διήμερο της ΚΟΕ δεν κατέληξε σε μια καθαρή θέση που να προχωρά πέρα από την καταδίκη της αστυνομικής βίας απέναντι στους διαδηλωτές στην καταγγελία των μολότοφ και των επεισοδίων στις πορείες. Η Αριστερή Ενότητα αυτή τη στιγμή δεν διαχωρίζει ανοιχτά και με σαφή τρόπο της θέση της από πρακτικές που καμιά σχέση δεν έχουν με τη μορφή πάλης που έχει επιλέξει το φοιτητικό κίνημα, από πρακτικές που βλάπτουν το κίνημα, καθώς διαλύουν τις πορείες, τροφοδοτούν τα ΜΜΕ με εικόνες για να θάψουν την μαζικότητα και τα αιτήματα του κινήματος, κοκ.
Για την ανασύνθεση της
αριστεράς
Σύμφωνα με τους ομιλητές των δυο βασικών συνιστωσών στόχος αυτής της συνεργασίας δεν είναι απλά μια εκλογική συνεργασία, αλλά η ανασύνθεση της φοιτητικής αριστεράς και η ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.
Με τα δεδομένα που επικρατούν στο χώρο της αριστεράς γενικά, αλλά και με βάση αυτά που είδαμε στο 2ήμερο αυτό, ο στόχος αυτός δεν γίνεται περισσότερο ρεαλιστικός από ότι παλιά. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν έχουν βγει τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις αδυναμίες και τα λάθη του φοιτητικού κινήματος και δεδομένου του αριθμού των δυνάμεων που αποτελούν την Αριστερή Ενότητα.
Παρά τις αδυναμίες…
Παρ’ όλες τις παραπάνω αδυναμίες η «Αριστερή Ενότητα» σε επίπεδο εκλογικής συμμαχίας αποτελεί μια θετική πρωτοβουλία, που ανταποκρίνεται ως ένα βαθμό στις ανάγκες του φοιτητικού κινήματος ενόψει των ερχόμενων εκλογών. Αυτή η πρωτοβουλία όμως πρέπει διευρυνθεί με τη συμμετοχή / συνεργασία και άλλων φοιτητικών παρατάξεων.
Το Ξεκίνημα, σε κάθε σχολή που έχει παρουσία επιδιώκει να συνεργαστεί με άλλες αριστερές δυνάμεις. Διατηρώντας πάντα τις θέσεις και την αυτόνομη δράση μας, προχωράμε σε συνεργασίες, όταν αυτές γίνονται πάνω σε ισότιμη βάση, χωρίς καπελώματα και ανταγωνισμούς και όταν οι συνεργασίες αυτές γίνονται στην προοπτική κάποιου πρακτικού αποτελέσματος και όχι για χάρη της θεωρίας – για να λέμε δηλαδή απλά ότι συνεργαζόμαστε. Δεν αποκλείουμε ποτέ εκ των προτέρων κάποιες δυνάμεις της αριστεράς, αλλά σε κάθε σχολή εξετάζουμε συγκεκριμένα με ποιες δυνάμεις υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεργαστούμε. Έτσι, για παράδειγμα, στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στα ΤΕΙ Αθήνας συνεργαζόμαστε και καταγραφόμαστε στην ΕΑΑΚ, στο Πάντειο συμμετέχουμε σε ενωτικό σχήμα που καταγράφεται στα ΔΑΡΑΣ, ενώ στη ΦΛΣ σ’ αυτές τις εκλογές θα συνεργαστούμε με τις δυνάμεις που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα για κοινή εκλογική κάθοδο της αριστεράς, κοκ.
Ελένη Μήτσου
__________________