80 υπερπλούσιοι (!) έχουν τόσο πλούτο όσο 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι!

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»

Ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας που ξεκίνησε χτες, 21/1, η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam έκδωσε την ετήσια μελέτη της για τον πλούτο, τη φτώχεια και την ανισότητα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης  η προκλητική οικονομική ανισότητα της προηγούμενης περιόδου άγγιξε νέα ακραία επίπεδα.

Το 1% κατέχει το 48% του παγκόσμιου πλούτου

Σύμφωνα με τη μελέτη, μέσα στο 2014 το πλουσιότερο 1% του πλανήτη είχε στην κατοχή του το 48% του παγκόσμιου πλούτου, με το φτωχότερο 99% να μοιράζεται το υπόλοιπο 52%.

Ακόμη κι ανάμεσα στους «φτωχότερους» ωστόσο, δε σταματούν οι ανισότητες. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του 52% ανήκει στο πλουσιότερο 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, αφήνοντας για τους υπόλοιπους, δηλαδή για το 80% της ανθρωπότητας, μόλις το 5,5% του παγκόσμιου πλούτου. Η έρευνα συνεχίζει λέγοντας ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, μέσα σε δύο χρόνια (μέχρι το 2016) το διαβόητο 1% των πλούσιων θα κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Οι 80 πλουσιότεροι

Επιπλέον, η μελέτη αναφέρεται στους 80 πλουσιότερους ανθρώπους ανάμεσα στο 1% (σύμφωνα με τη λίστα του περιοδικού Forbes) οι οποίοι είδαν την περιουσία τους να μεγαλώνει με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς μέσα στα τελευταία χρόνια.

Το 2010, οι 80 υπερπλούσιοι του πλανήτη κατείχαν περιουσία ύψους 1,3 τρισεκατομμύριων δολαρίων, τα οποία έφτασαν τα 1,9 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2014.

Έτσι σήμερα, ο πλούτος αυτών των 80 δισεκατομμυριούχων αντιστοιχεί με αυτόν που μοιράζονται 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Οι εταιρίες

Οι μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη είδαν επίσης τα κέρδη τους να απογειώνονται.

Σύμφωνα με την έρευνα τα κέρδη αυτά «αξιοποιούνται» σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να αυξηθεί η επιρροή των επιχειρήσεων αυτών, να συναφθούν πολιτικές «συμμαχίες» και να επηρεαστούν πολιτικές αποφάσεις, με στόχο ασφαλώς τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Έτσι, μέσα στο 2013, μόνο οι χρηματιστηριακές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ξόδεψαν 400 εκατομμύρια δολάρια σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Τον ίδιο χρόνο, επίσης στις ΗΠΑ, μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες και εταιρίες παροχής υπηρεσιών Υγείας, δαπάνησαν για τον ίδιο λόγο 487 εκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι την ίδια ώρα που δαπανούνται τεράστια ποσά προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών, ο Έμπολα εξακολουθεί να θερίζει τους πληθυσμούς της Σιέρα Λεόνε, της Γουινέας και της Λιβερίας στη Δυτική Αφρική.  Οι τρεις πιο «ευαίσθητες» φαρμακευτικές εταιρείες, «συγκινημένες» προφανώς από το δράμα των κατοίκων της Δυτικής Αφρικής, έδωσαν μαζί τρία εκατομμύρια δολάρια σε φαρμακευτικά προϊόντα προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγείσες περιοχές. Οι ίδιες τρεις εταιρίες όμως ξόδεψαν, σύμφωνα με την έρευνα της Oxfam, 18 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2013 προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες με ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής!

Και το Νταβός

Την ίδια ώρα, οι ισχυροί του πλανήτη συγκεντρώνονται στο Νταβός με 1.700 ιδιωτικά τζετ (!) προκειμένου να συζητήσουν την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κοκ. πολιτική που χρειάζεται… ο πλανήτης. Το πώς, στην ουσία, θα συνεχίσουν οι πλούσιοι να πλουτίζουν σε βάρος της παγκόσμιας κοινωνίας. Ανάμεσά τους, η Μέρκελ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζον Κέρι, ο Φρανσουά Ολάντ και πολλοί άλλοι οικονομικοί παράγοντες και ηγέτες κρατών, που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να κάνουμε θυσίες για να ξεπεραστεί η κρίση. Αυτοί που αν δεν ανατραπούν θα συνεχίσουν να βυθίζουν τον πλανήτη στην ανισότητα, τη μιζέρια και την βαρβαρότητα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα