Στα τέλη του 2009, η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όλα τα μέχρι πρότινος κρατικά εργοστάσια παραγωγής καπνού και οινοπνευματωδών ποτών της ΤΕΚΕΛ, που εξακολουθούσε να διαχειρίζεται το κράτος μετά την πώληση της στην ΒΑΤ (British America Tobacco) το 2008, θα έκλειναν στο τέλος του Ιανουαρίου. Σε αυτό οι εργαζόμενοι απάντησαν με απεργία. Ο μεγαλειώδης αγώνας των 12 χιλιάδων εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ αποτελεί μια έμπνευση για όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην Τουρκία, αλλά και διεθνώς. Η αποφασιστική δράση των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας τους, η οποία πουλήθηκε στην ΒΑΤ (British American Tobacco) οδήγησε στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας και σε περικοπές μισθών, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί γενική απεργία αλληλεγγύης στις 4 Φλεβάρη.
Στην απεργία αυτή συμμετείχαν γύρω στα 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους και δημόσιες υπηρεσίες.
Το τουρκικό κράτος αντέδρασε βίαια στην αντίσταση των εργαζομένων της ΤΕΚΕΛ. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε χιλιάδες εργάτες που βρίσκονταν σε καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικό πάρκο της Άγκυρας. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πραγματική παραχώρηση στα αιτήματα των εργατών, ενώ το μόνο που προσέφερε ήταν αποζημιώσεις λόγω απόλυσης ή νέα συμβόλαια με χαμηλότερους μισθούς. Ο πρωθυπουργός Ρασίπ Ταγίντ Ερντογάν αποκάλεσε «παράνομες» τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.
Παρ? όλο που οι αστοί και οι κονδυλοφόροι τους καταγγέλλουν τις κινητοποιήσεις ισχυριζόμενοι ότι θα παρεμπόδιζαν τη δραστηριότητα των τοπικών καταστημάτων και επιχειρήσεων, τις τελευταίες εβδομάδες εργάτες και ντόπιοι καταστηματάρχες βρέθηκαν αλληλέγγυοι στον αγώνα. Τα μαγαζιά της περιοχής προμηθεύουν τους εργάτες με τρόφιμα. Ένα μπαρ κοντά στην παραγκούπολη έκλεισε για τους πελάτες και προσφέρει μόνο τσάι και φαγητό σε τιμές κόστους για τους απεργούς καθώς και κατάλυμα.
Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγραφεί η αλληλεγγύη ανάμεσα σε Τούρκους και Κούρδους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη πλάι – πλάι. Ένας αριθμός Τούρκων εργατών που ταξίδεψαν στην Άγκυρα από άλλες πόλεις για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ήταν αρχικά υποστηρικτές της φασιστικής ομάδας των «Γκρίζων Λύκων», αλλά μέσα από την εμπειρία της απεργίας έχουν αρχίσει να αλλάζουν στάση και να αποστασιοποιούνται από τον εθνικισμό.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον αγώνα των εργαζομένων είναι ότι την 1/3, κάτω από την πίεση των συνεχών κινητοποιήσεων, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε την προσφυγή της κυβέρνησης για να κριθεί άμεσα η απεργία τους παράνομη και έκρινε πως έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν αργότερα αν θέλουν ή όχι να δεχτούν την «συμβιβαστική» πρόταση της κυβέρνησης. Φυσικά, η λύση δεν μπορεί να δοθεί μέσω των δικαστηρίων, όμως οι εργαζόμενοι στην ΤΕΚΕΛ είδαν αυτή την απόφαση ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν οι κινητοποιήσεις τους, πράγμα που τόνωσε πολύ την αυτοπεποίθηση τους. Επόμενο βήμα για να μπορέσουν να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης είναι η προκήρυξη νέας γενικής απεργίας. Η CWI παρακολουθεί από την αρχή αυτόν τον αγώνα, τόσο με στελέχη της από ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν σε αποστολές αλληλεγγύης, όσο και προβάλλοντας τον αγώνα των εργαζομένων στο ευρωκοινοβούλιο μέσω του συντρόφου και ευρωβουλευτή Τζο Χίγγινς.