8η Μάρτη – γυναικείο κίνημα, ανισότητες και σεξισμός

Η 8η Μάρτη, κάθε χρόνο που περνάει, επιστρέφει όλο και πιο κοντά στο πραγματικό της νόημα. Από ημέρα υποκρισίας, κατά την οποία τα συστημικά ΜΜΕ, οι εργοδότες, κλπ, προσπαθούν να πείσουν για την «ευαισθησία» τους απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης ή ανισότητας, μετατρέπεται σε μέρα κατά την οποία το γυναικείο κίνημα υπενθυμίζει (όπως κάνει βέβαια και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στη διάρκεια ενός χρόνου) ότι η πραγματική ισότητα βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά.

Από ημέρα «γιορτής», ανταλλαγής λουλουδιών, γυναικείων παρεών σε μπαρ και ταβέρνες, μετατρέπεται σε ημέρα διεκδίκησης, μαζικών κινητοποιήσεων ενάντια στο σεξισμό και την ανισότητα σε μια σειρά χώρες του κόσμου, όπου το γυναικείο κίνημα ανασυντάσσεται και βγαίνει ξανά στο δρόμο.

Από την Ιρλανδία, όπου οι γυναίκες διεκδικούν το δικαίωμα του ελέγχου πάνω στη ζωή τους και το σώμα τους, απαιτώντας την κατάργηση του άρθρου 8 του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, μέχρι τη Λατινική Αμερική, όπου οι σεξιστικές επιθέσεις και δολοφονίες έχουν πάρει μορφή επιδημίας… Από τις ΗΠΑ, όπου κάθε κοινωνικό, νεολαιίστικο ή εργατικό κίνημα χαρακτηρίζεται από τη μαζική και μαχητική παρουσία γυναικών, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του Ντ. Τραμπ, μέχρι τη Ρωσία, όπου τα δικαιώματα των γυναικών και της ΛΟΑΤ κοινότητας παραβιάζονται βάναυσα… Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αγώνες των γυναικών κερδίζουν έδαφος.

Στα πλαίσια αυτά, το «Ξεκίνημα», πέρα από την αναλυτική και συχνή αρθρογραφία πάνω σε θέματα σεξισμού, ανισοτήτων και ρεπορτάζ από τις μάχες του γυναικείου κινήματος τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, προχωράει ένα βήμα παραπέρα. Με πρωτοβουλία γυναικών συντροφισσών, μελών της οργάνωσης, δημιουργήθηκε το σχήμα «Μαχητικές και Ελεύθερες», με σκοπό να πάρει κινηματικές πρωτοβουλίες, να οργανώσει ενημερωτικές εκστρατείες σε γειτονιές, εκδηλώσεις, αλλά και άλλου είδους δραστηριότητες, όπως το σεμινάριο γυναικείας αυτοάμυνας που ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία στις 25/2 (δείτε σελ. 14).

Σε αυτό τον κόσμο, το να είσαι γυναίκα, σε πολλές, έως πάρα πολλές περιπτώσεις, ανάλογα και με την περιοχή του πλανήτη στην οποία ζεις, σημαίνει να βρίσκεσαι αντιμέτωπη με μια, ή και περισσότερες από τις παρακάτω συνθήκες:

  • Χαμηλότερο μισθό από τον άντρα συνάδελφο,
  • εργασιακά δικαιώματα που εξαφανίζονται,
  • αδυναμία να κρατήσεις τη δουλειά σου αν έχεις, ή θέλεις να αποκτήσεις παιδιά,
  • απαγόρευση να αποφασίσεις ότι δεν θέλεις παιδιά σε περίπτωση που μείνεις έγκυος,
  • καθημερινή σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά ή το δρόμο,
  • σεξιστικά αστεία,
  • βίαιες επιθέσεις, βιασμούς, ακόμη και δολοφονίες.

Με αφορμή την 8η Μάρτη, τις μαζικές φετινές κινητοποιήσεις, αλλά και την ίδια την πραγματικότητα που βιώνουμε, δημοσιεύουμε σε αυτό το τεύχος μια σειρά άρθρα, που περιγράφουν κάποιες από τις πτυχές του σεξισμού και της ανισότητας στην ευρωπαϊκή και ελληνική καθημερινότητα.

 

8 Μάρτη: όλες στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την ελευθερία και την ισότητα

Το «Ξεκίνημα» και το «Μαχητικές & Ελεύθερες», θα συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις της 8ης Μάρτη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και καλούν όλες και όλους να πάρουν μέρος, αλλά και να δώσουν την μάχη ενάντια στο σεξισμό, την βία και την ανισότητα, μπαίνοντας μπροστά στη πάλη για ίσα δικαιώματα και ενάντια στο ίδιο το σύστημα.

Τετάρτη 8 Μάρτη:

Αθήνα: 6.30 μ.μ., πλατεία Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 6 μ.μ., Άγαλμα Βενιζέλου

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,180ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,011ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα