Array

Κύπρος: Αντιμιλιταριστική πορεία 2013 – Έξω όλοι οι στρατοί! Αλληλεγγύη και πάλη ταξική!

Αθηνά Καρυάτη,
Νέα Διεθνιστική Αριστερά,
Λευκωσία, Κύπρος

                                        ###YOUTUBEVIDEO###

Για Τρίτη χρονιά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2/2 με μεγάλη επιτυχία και παρ΄ όλες τις δυσκολίες αντιμιλιταριστική πορεία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Γύρω στους 200 Ελληνοκύπριους (ε/κ) και περίπου 150 Τουρκοκύπριοι (τ/κ) συμμετείχαν στις παράλληλες πορείες κάτω από το κοινό σύνθημα για μια αποστρατικοποιημένη Λευκωσία, για μια αποστρατικοποιημένη Κύπρο.

Οι πορείες είχαν στόχο να συναντηθούν στην Πύλη Πάφου, όπως έγινε και πέρυσι όπου η πράσινη γραμμή που μας χωρίζει είναι μόνο ένα συρματόπλεγμα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε κατορθωτό λόγω του αποκλεισμού των τουρκοκυπρίων από την τουρκοκυπριακή αστυνομία.

Τρεις διμοιρίες αστυνομικών, 4 οχήματα και πολλά μέλη της μυστικής αστυνομίας «συνόδευε» την πορεία των (τ/κ), ενώ μπλόκαραν την πρόσβασή τους σε κάθε σημείο που θα μπορούσαν να βρεθούν μαζί μας, και να διαδηλώσουμε τον κοινό μας σκοπό.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς παρόλη την εθνικιστική προπαγάνδα, η ετήσια πλέον αντιμιλιταριστική πορεία παίρνει όλο και μεγαλύτερη δημοσιότητα και έχει όλο και περισσότερη συμμετοχή.

«Να μην σαρανταρίσει»

Την ίδια στιγμή, το κύριο σύνθημα των Τουρκοκυπρίων, «να μην την αφήσουμε να 40αρίσει», εννοώντας την τουρκική κατοχή, ενοχλεί ιδιαίτερα το καθεστώς, το οποίο είναι αποφασισμένο να κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την ανάπτυξη αντικατοχικών φωνών στο Βορρά.

Το κεντρικό αυτό σύνθημα των τ/κ έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Δείχνει πως μεγάλα τμήματα της τ/κ αριστεράς αντιμετωπίζουν την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο σαν κατοχική δύναμη. Αυτό ας το σημειώσουν όσοι δεν μπορούν να κατανοήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για να χτιστεί ένα κοινό ταξικό μέτωπο των ε/κ και τ/κ εργαζομένων ενάντια στην κατοχή αλλά και ενάντια στο κεφάλαιο, σε Βορρά και Νότο, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει να χτιστεί το κοινό ταξικό μέτωπο ε/κ και τ/κ εργαζομένων.

Απούσα η μαζική «Αριστερά»

Στο Νότο, η πορεία ήταν αυτή τη φορά πιο μεγάλη από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Τα συνθήματά μας δεν περιορίζονται μόνο στην αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Δυναμικά φωνάξαμε για να φύγουν όλοι οι στρατοί, αλλά και ενάντια στους νοσταλγούς της ΕΟΚΑ Β και του πραξικοπήματος που κατεβαίνουν φέτος στις προεδρικές εκλογές, καθώς και ενάντια στην οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας.

Παρότι ο αριθμός των 200 περίπου ε/κ δεν φαίνεται να είναι κάτι εντυπωσιακό, η επιτυχία έγκειται στο γεγονός ότι καμία από τις μαζικές οργανώσεις της Αριστεράς δεν είχε καμία εμπλοκή στην προσπάθεια αυτή. Τη διαδήλωση στο Νότο την κάλεσαν μικρές οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου: η Νέα Διεθνιστική Αριστερά, η Συσπείρωση Ατάκτων, η Σκαπούλα, η Ανοιχτή Συνέλευση Φανερωμένης και οι Αντάρτες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα