70.000 ευρώ σε εργολάβο για κλαδέματα; Πώς το δικαιολογεί ο δήμος Ζωγράφου;

Δημοσιεύουμε το άρθρο αυτό από την ιστοσελίδα της οργάνωσης του  «Ξ» στου Ζωγράφου* (ΞΕΚΙΝΗΜΑ Ζωγράφου). Το θέμα των κλαδεμάτων δεν αφορά μόνο το Δήμο Ζωγράφου. Σε όλους τους δήμους έχουμε στην πραγματικότητα μια ατελείωτη λίστα από παραχωρήσεις σε εργολάβους, εργασιών που θα μπορούσαν εύκολα και με χαμηλότερο κόστος να φέρουν σε πέρας οι ίδιοι οι Δήμοι. Πρόκειται για σκάνδαλα, ιδιαίτερα καθώς συχνά συνοδεύονται και από τη διαφθορά αξιωματούχων των δήμων.

 

IMG_0022
Της Ελένης Μήτσου

H Διοίκηση Καφατσάκη ανέθεσε τα κλαδέματα δέντρων του Δήμου Ζωγράφου για ένα χρόνο σε εργολάβο, έναντι του ποσού των 69.956€![1] Κι’ όμως, η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ζωγράφου στελεχώνεται από 26 δενδροκηπουρούς, 2 γεωπόνους, 8 εργάτες και 1 οδηγό [2]. Προσωπικό δηλαδή επαρκές για να διεκπεραιώσει τα κλαδέματα στο Δήμο μας.

Οι δικαιολογίες που επικαλείται η Δημοτική Αρχή (στο έγγραφο με το οποίο προκήρυξε διαγωνισμό για να αναθέσει το έργο σε εργολάβο) είναι οι ακόλουθες:

Δεν έχει προσωπικό;

Πρώτον ότι ο Δήμος Ζωγράφου δεν έχει επαρκές προσωπικό, σε «συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κλαδέματα γίνονται σε περιορισμένο χρονικό διάστημα».

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως 26 δενδροκηπουροί, 2 γεωπόνοι και 8 εργάτες είναι προσωπικό επαρκές για τα κλαδέματα. Ολόκληρη η πανεπιστημιούπολη (που σε έκταση είναι μικρότερη από το Δήμο, αλλά έχει πολύ περισσότερο πράσινο) κλαδεύτηκε από ένα συνεργείο 3-6 ατόμων (ανάλογα με την ημέρα και το κομμάτι που κλάδευαν). Αντίστοιχο είναι και το μέγεθος του συνεργείου του εργολάβου που βλέπουμε να κάνει αυτή την περίοδο τα κλαδέματα του Δήμου μας. Το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού λοιπόν «δεν στέκει».

Όσον αφορά το επιχείρημα ότι τα κλαδέματα γίνονται σε αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, αυτό ισχύει για συγκεκριμένα είδη δέντρων όπως π.χ. τα οπωροφόρα δέντρα όπου σκοπός του κλαδέματος είναι να αυξηθούν οι καρποί του δέντρου. Σε γενικές γραμμές το κλάδεμα των φυλλοβόλων γίνεται το χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή μπορούμε να τα κλαδέψουμε όλο τον χρόνο με κάποιες προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία κ.ά).

Δεν έχει καλαθοφόρο όχημα;

Το δεύτερο επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής είναι ότι ο Δήμος Ζωγράφου δεν έχει το ειδικό καλαθοφόρο όχημα που απαιτείται για τα κλαδέματα των πολύ ψηλών δέντρων (π.χ. για κλαδέματα δέντρων που φτάνουν τα 15-20 μέτρα).

Ωστόσο, ο Δήμος Ζωγράφου θα μπορούσε να νοικιάσει ή να αγοράσει ένα ειδικό καλαθοφόρο όχημα – το οποίο χρειάζεται έτσι κι’ αλλιώς για εργασίες και άλλων υπηρεσιών του Δήμου.

Το κόστος ενός νέου καθαλοφόρου οχήματος δεν είναι «αστρονομικό». Ανέρχεται γύρω στα 130.000€ και αντιστοιχεί χοντρικά στο ποσό που δίνει ο Δήμος σ’ ένα εργολάβο για τα κλαδέματα δέντρων μέσα σε μια διετία (69.956€ x 2 χρόνια).

Δεν έχει ειδικευμένο προσωπικό;

Τέλος, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Σ. Αρμπιλιάς ισχυρίστηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Μαρτίου ότι δίνει σε εργολάβο τα κλαδέματα των ψηλών δέντρων γιατί δεν έχει ειδικευμένο προσωπικό για το κλάδεμα τους. Πρόκειται για προσχηματικές δικαιολογίες. Αν ο δενδροκηπουρός δεν είναι ειδικευμένος για το κλάδεμα των δέντρων (κάθε ύψους) ποιος είναι; Σε κανένα οργανόγραμμα Δήμου δεν υπάρχει θέση «δενδροκηπουρού ειδικευμένου στο κλάδεμα ψηλών δέντρων» ή κάτι παρόμοιο…[3]

Η ανάθεση των κλαδεμάτων των δέντρων του Δήμου σε εργολάβο δεν είναι παρά μια ακόμα κλασσική περίπτωση κατασπατάλησης των χρημάτων των δημοτών.

Πώς γίνονται τα κλαδέματα

Όσον αφορά στα ίδια τα κλαδέματα των δέντρων αξίζει να σταθούμε στον τρόπο με τον οποίο γίνονται την τελευταία περίοδο στο Δήμο μας[4]: Με μαζική αποκλάδωση όπου στο τέλος μένει ο κορμός και λίγα βασικά χοντρά κλαδιά. Ποια είναι η γνώμη των ειδικών για τέτοιου είδους κλαδέματα;

Ο «πατέρας» της ελληνικής δασοπονίας Σπύρος Ντάφης[5] γράφει στο βιβλίο του «Δασοκομία Πόλεων»

«Όσο υγιέστερο είναι ένα δένδρο τόσο πληρέστερη είναι η κόμη του και αντιστρόφως. Η κόμη με το φύλλωμά της είναι το «εργοστάσιο» του δένδρου και πηγή όλων των ευεργετικών επιδράσεων στον άνθρωπο. Συνεπώς οποιαδήποτε κλάδευση της κόμης είναι σφάλμα. Μειώνει τη ζωτικότητα του δένδρου ως συνόλου διότι απομακρύνεται ένα σημαντικό μέρος των αφομοιωτικών οργάνων. Όσο πιο συχνές είναι οι κλαδεύσεις και όσο πιο έντονες γίνονται τόσο περισσότερες πληγές δημιουργούνται με αποτέλεσμα να δίνεται ευκαιρία σε χιλιάδες μύκητες και βακτήρια να προσβάλλουν τα δέντρα. Όσο κατά το δυνατόν υπόκεινται σε λιγότερο κλάδεμα τόσο περισσότερο και για μακρύτερο χρόνο διατηρούνται τα δένδρα υγιή. Δεν πρέπει εδώ να εφαρμόζονται οι ίδιες μέθοδοι που εφαρμόζονται στα βραχύβια οπωροφόρα δένδρα. Εκεί ισχύουν άλλοι κανόνες και άλλοι σκοποί. Εδώ πρέπει να τονισθεί με έμφαση η κακοποίηση που υφίστανται τα δένδρα στις πόλεις και ιδιαίτερα τα δέντρα των πεζοδρομίων από τις βάρβαρες όσο και αλόγιστες πολλές φορές κλαδεύσεις. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις στις οποίες επιβάλλεται η κλάδευση των δένδρων αν και με μια περισσότερο προσεκτική εκλογή των ειδών θα αποφεύγονταν πολλές κλαδεύσεις και συνεπώς άσκοπες δαπάνες πέρα από την κακοποίηση των δένδρων».

20160408_121439

Επίσης το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας γράφει ότι είναι αντίθετο στη μαζική αποκλάδωση μεγάλων δένδρων μέσα σε πάρκα, άλση και χώρους πρασίνου για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Οδηγεί στην υποβάθμιση του κλίματος, την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την χειροτέρευση της ποιότητας του αέρα.
  2. Η έλλειψη σκίασης οδηγεί στην ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας. Ο ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. Κ. Κασσιός, στο «Σχεδιασμός και διαχείριση του αστικού και περιαστικού πρασίνου της Αθήνας», αναφέρει ότι «ένα δένδρο μεσαίου μεγέθους μπορεί να προκαλέσει εξάτμιση περίπου 1460 κιλών νερού, διεργασία με επίδραση δροσισμού αντίστοιχη της λειτουργίας 5 κλιματιστικών συσκευών».
  3. Σταματά η απορρόφηση και το φιλτράρισμα της ηλιακής ακτινοβολίας.
  4. Υφίσταται οπτική και αισθητική υποβάθμιση του χώρου. Οι εναπομείναντες κορμοί δεν συμβάλουν στον εξωραϊσμό της πόλης και δεν δίνουν στους κατοίκους την αίσθηση της επαφής με την φύση.
  5. Αναστέλλεται η κοινωνική τους λειτουργία ως τόπων αναψυχής, χαλάρωσης ή άθλησης, κοινωνικής συναναστροφής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τον κάτοικο της πόλης.
  6. Υποβαθμίζεται η έννοια της γειτονιάς και οι κοινωνικές σχέσεις στις πόλεις.
  7. Αναιρείται η λειτουργία τους ως καταφυγίων βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα των πτηνών.
  8. Προκύπτουν όμως και οικονομικές επιπτώσεις από την μείωση του πρασίνου, που οφείλονται στην αύξηση της λειτουργίας των κλιματιστικών, και στην μείωση της ελκυστικότητας και της επισκεψιμότητας μίας περιοχής, όπως και της τουριστικής κίνησης, λόγω της υπαβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος που συνεπάγεται η αποκλάδωση των δένδρων.[6]

Αυτή η διοίκηση ήρθε υποτίθεται για να αλλάξει τα πράγματα;! Τα σχόλια περιττεύουν!

 

 

* Στο  ΞΕΚΙΝΗΜΑ Ζωγράφου ο τίτλος με τον οποίο δημοσιεύεται το άρθρο αυτό είναι: «Γιατί δίνει η Δημοτική Αρχή 70.000 ευρώ σε εργολάβο για κλαδέματα όταν έχει στελεχωμένη Υπηρεσία Πρασίνου;».
____________________
Σημειώσεις
[1] Ο τίτλος του διαγωνισμού είναι «κλάδεμα δέντρων 2015» και έγινε στις 28/12/2015 καθώς αφορά τα κλαδέματα του 2016. Δείτε τη διακήρυξη του διαγωνισμού εδώ: ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
[2] Οι αριθμοί αυτοί βασίζονται σε στοιχεία που μας έχει δώσει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σ. Αρμπιλιάς. Στον «Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας» του 2013 (ΑΔΑ: ΒΛΛ9ΩΡΦ-Ξ2Α) αναφέρονται διαφορετικοί αριθμοί και συγκεκριμένα 1 γεωπόνος, 15 δενδροκηπουροί, 18 εργάτες-φύλακες, 3 εργάτες γενικών καθηκόντων, 1 κλητήρας, κ.α.
[3] Είναι αυτονόητο βέβαια ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να εκτελεί εργασία σε ύψος αν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας (περιγράφονται σε συγκεκριμένους νόμους), αν δεν είναι σε καλή φυσική και ψυχική κατάσταση και αν δεν πάσχει από υψοφοβία. Επίσης, αν μια Δημοτική Αρχή θέλει να είναι υπεύθυνη απέναντι στους εργαζόμενους, φροντίζει να παρακολουθούν εκπαιδεύσεις και σεμινάρια που αφορούν τη δουλειά τους και σχετίζονται με την ασφάλεια στην εργασία κ.α.
[4] Αντίστοιχου τύπου κλαδέματα γίνονται στην πλειοψηφία των Δήμων.
[5] Ο Σπύρος Ντάφης Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Κοσμήτορας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Πρόεδρος του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών, Γενικός Γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος του «Group S06-091UFRO” των Καθηγητών της Δασοκομίας.
[6] Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ζαφείρη Μυστακίδη (Πρόεδρος Δ.Ε. του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας) το οποίο αναδημοσίευσε πρώτος ο συναγωνιστής Κοσμάς Αναγνωστόπουλος στην ομάδα του fb «μιλάμε για την πόλη που θέλουμε στου Ζωγράφου»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα