7 χρόνια από τη μαθητική εξέγερση του 2008 – εκδήλωση στο Βόλο, Σάββατο 5/12

Φέτος συμπληρώνονται επτά χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο μαθητικός πυρήνας της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας διοργανώνει εκδήλωση, με προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση για την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, το Σάββατο 5 Δεκέμβρη.

Ακολουθεί το κάλεσμα της εκδήλωσης

«Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες» 

  • Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση για την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008
  • Σάββατο, 5 Δεκέμβρη 2015, 7:00μμ στο Στέκι Μεταναστών – Χώρος Κινημάτων Βόλου (Ιωλκού 33, με Τ. Οικονομάκη)

Στις 6 Δεκέμβρη του 2008 ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος  πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του αστυνομικού Ε. Κορκονέα. Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός μαθητή από την αστυνομία και η συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης του γεγονότος από όλα τα ΜΜΕ του κατεστημένου ανάβουν το φιτίλι του πιο μαζικού πρόσφατου ξεσπάσματος της  νεολαίας και όχι μόνο. Η μαθητική νεολαία βλέπει στο πρόσωπο του Αλέξανδρου το δικό της πρόσωπο και τη δικιά της ζωής που δολοφονείται καθημερινά, ενίοτε και με πραγματικές σφαίρες.

Για τις επόμενες 15 και πλέον μέρες τα σχολεία και τα πανεπιστήμια καταλαμβάνονται, μαζικές διαδηλώσεις συγκλονίζουν όλη τη χώρα, χιλιάδες μαθητές περικυκλώνουν τα αστυνομικά τμήματα ενώ οι συγκρούσεις με την αστυνομία αποτελούν καθημερινό φαινόμενο ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Η νεολαία που ασφυκτιά μέσα στις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης – η οποία έχει μόλις ξεκινήσει διεθνώς και αρχίζει να ακουμπά την Ελλάδα – βγαίνει μαζικά στο δρόμο. 

Η αστυνομική καταστολή (πριν λίγους μήνες είχε προηγηθεί το φοιτητικό κίνημα του 2006-2007), το αβέβαιο μέλλον της ελαστικής απασχόλησης και ζωής, η γκετοποίηση κομματιών της νεολαίας, ο ρατσισμός και η φασιστική βία απέναντι στους μετανάστες, η διάχυτη μπόχα ενός συστήματος βουτηγμένου στα σκάνδαλα, τη διαφθορά και την ασυδοσία του κεφαλαίου ήταν οι πραγματικές της εξέγερσης. 

«Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες» έλεγε ένα από τα πιο διαδεδομένα συνθήματα του κινήματος. Και έτσι ήταν. Για ένα πολύ μεγάλο μέρος της νεολαίας  η δολοφονία του Γρηγορόπουλου αποκάλυψε το σάπιο πρόσωπο του συστήματος του κέρδους, της δικτατορίας των τραπεζών και του κεφαλαίου. 

Όμως παρά τη μαζικότητα, το δυναμισμό και την οργή που απελευθέρωσε η εξέγερση του Δεκέμβρη, το κίνημα αυτό συγκρούστηκε μόνο με την εξωτερική όψη του συστήματος.

 Οι συγκρούσεις με την αστυνομία, οι επιθέσεις στις τράπεζες, τα «μπάχαλα» που κυριάρχησαν στις βραδινές κυρίως διαδηλώσεις της Αθήνας δεν κατάφεραν να κλονίσουν τη δύναμη του συστήματος, παρότι προξένησαν το φόβο στους κυβερνώντες. 

Για να γίνει ένα βήμα παραπέρα. Για να υπάρξουν πραγματικές νίκες για τη νεολαία και για όλα τα καταπιεσμένα στρώματα η αυθόρμητη εξέγερση δεν είναι αρκετή. Η έκρηξη και η εκτόνωση πάνω σε τζαμαρίες τραπεζών δεν μπορούν να ανατρέψουν ούτε το σύστημα των τραπεζών ούτε και τις δυνάμεις καταστολής που το υπερασπίζονται με τη βία. Ο Δεκέμβρης απέδειξε ότι η ριζική αλλαγή της κοινωνίας και της ζωής των ανθρώπων απαιτεί κάτι πολύ περισσότερο.  

Θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει ο μαθητικός πυρήνας της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, είναι όλα τα παραπάνω. Η δολοφονία ενός μαθητή. Η καταστολή που βιώνει η νεολαία και η κοινωνία ολόκληρη. Η εξέγερση του Δεκέμβρη και τα συμπεράσματα που απορρέουν από το κίνημα αυτό. Και κυρίως το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το σύστημα που γεννά τις δολοφονίες, το φασισμό, τους πνιγμένους πρόσφυγες και την καθημερινή εκμετάλλευση και δυστυχία. 

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ και θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση ανοιχτή σε όλους και όλες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,286ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
429ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα