6ο αντιρατσιστικό & αντιφασιστικό Φεστιβάλ Βόλου: 12-13 Οκτώβρη – παραλία (Ηρώο)

 

Γιάννος Νικολάου, Βόλος

Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Οκτώβρη, θα διεξαχθεί το 6ο Αντιρατσιστικό & Αντιφασιστικό Φεστιβάλ του Βόλου, στην παραλία μπροστά απ’ το πανεπιστήμιο (Ηρώο). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, προβολές, συναυλίες, θεατρικό, κουζίνα, συλλογή τροφίμων και φαρμάκων κλπ (αναλυτικό πρόγραμμα και πολιτικό πλαίσιο του φεστιβάλ, παρακάτω)

Φέτος ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ είναι έντονα αντιφασιστικός. Η άνοδος της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής στις πρόσφατες εκλογές, η έξαρση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας σε συνδυασμό με την όλο και πιο άγρια κρατική καταστολή, αποτελούν μια πολύ σοβαρή απειλή για το μαζικό κίνημα και τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού (στην Ελλάδα και διεθνώς), που η τρικομματική κυβέρνηση και η Τρόικα επιτίθενται σε εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών, το 6ο Φεστιβάλ θέλει να περάσει δυνατά το μήνυμα ότι “Η αλληλεγγύη και ο αγώνας είναι η απάντηση στην κρίση και όχι ο φασισμός και ο ρατσισμός. Αυτό είναι και το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ. Την ίδια στιγμή το φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στην αντιφασιστική πάλη η οποία χρειάζεται να συνεχιστεί και να γίνει όλο και πιο συστηματική και μαζική.

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ Βόλου συμμετέχει ενεργά στο φεστιβάλ και καλεί όλη την κοινωνία του Βόλου να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Όμως η αντιρατσιστική και αντιφασιστική δράση δεν πρέπει να τελειώσει στις 13 Οκτώβρη, αλλά να συνεχιστεί σε κάθε εργασιακό χώρο, στα σχολεία, στις σχολές, σε κάθε γειτονιά.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα γίνεται συλλογή φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο Βόλου και συλλογή τροφίμων από τη Λαϊκή Συνέλευση Αγ. Νεκταρίου και την Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας.

Ακολουθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Παρασκευή 12 Οκτώβρη 2012

6 μμ: Έναρξη

6 μμ8μμ: Παιδότοπος, Χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με υποστήριξη παιδαγωγών: Φοιτητές και φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ποικίλες δραστηριότητες για μικρά παιδιά.

7.00-8.30μμ: Συζήτηση με Θέμα «Μετανάστες-πρόσφυγες: της γης οι κολασμένοι»

Ομιλητές

Γιάννα Κούρτοβικ, δικηγόρος

Μιχάλης Αφολάνιο μετανάστης 2ης γενιάς

Γιαννούς Μοχαμαντί, Αφγανός πρόσφυγας

Συντονιστής

Γρηγόρης Ανδρεάτος

8.45-9.30μμ: Θεατρικό δρώμενο, «40 χρόνια Μποστ» πολιτική σάτιρα, , διάρκεια: 45’,

Παράσταση από τη θεατρική ομάδα ΑμεΑ «Έκφραση», προλογίζει η Αλίκη Κουκουμβρή.

10.00-12.00μμ: Συναυλία

 • Μουσικά Σύνολα Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με το Σχολείο Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Βόλου, φιλική συμμετοχή: Μαρία Σιμόγλου

 • Μουσικό Συγκρότημα της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα

 • Ρεμπέτικη Κομπανία

Σάββατο 13 Οκτώβρη 2012

6 μμ: Έναρξη

6 μμ8μμ: Παιδότοπος, Χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με υποστήριξη παιδαγωγών: Φοιτητές και φοιτήτριες των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε ποικίλες δραστηριότητες για μικρά παιδιά.

6.30-8.30μμ: Συζήτηση με Θέμα «Φασισμός και κρίση»

Ομιλητές

Γιώργος Αλεξάτος, συγγραφέας

Σεραφείμ Σεφεριάδης, πανεπιστημιακός

Λούκας Χμιελέβσκι, Πολωνός μαθητής Γ Λυκείου, μέλος της "Πρωτοβουλία Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία"

Συντονίστρια

Μαριάνθη Κυπρίδου

8.30-9.00μμ: Προβολή ντοκιμαντέρ «Η ιστορία του αγκυλωτού σταυρού»

9.30-12.00πμ: Συναυλία

 • Caracatu (κρουστά)

 • Skaribas (reggaepunkska)

 • Renovatio (αλβανικό hip hop)

 • Band Fatale (rock)

Και τις 2 μέρες θα υπάρχουν:

 • κεντρικό περίπτερο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

 • θεματικά περίπτερα με φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό

 • βιβλιοπωλείο

 • κουζίνα με γεύσεις από Αλβανία, Αφγανιστάν, Τουρκία και Παλαιστίνη

 • μπαρ με τοπικά αναψυκτικά, κρασιά, μπύρες και τσίπουρα

Συλλογή φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο Βόλου

Συλλογή τροφίμων από τη Λαϊκή Συνέλευση Αγ. Νεκταρίου και την Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Μαγνησίας

————————
ακολουθεί το πολιτικό πλαίσιο του φεστιβάλ:

Αλληλεγγύη και αγώνας η απάντηση στην κρίση
όχι ο φασισμός και ο ρατσισμός

Δύσκολοι καιροί…
Όπου οι άρχοντες θέλουν να πουλήσουν τα πάντα, να ξεριζώσουν καθετί που θυμίζει κοινωνική δικαιοσύνη, όπου οι πλούσιοι δεν αρκούνται στην αύξηση των κερδών τους αλλά θέλουν να τα ασφαλίσουν με την επικράτηση της απόλυτης φτώχειας και απόγνωσης, όπου η απληστία των κυρίαρχων μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη θρασύτητά τους όταν παράλληλα σπρώχνουν στη φτώχεια, στην ανέχεια, στην απελπισία εκατοντάδες χιλιάδες και κάποιες χιλιάδες από αυτούς τελικά στην αυτοκτονία.

Επικίνδυνοι καιροί…
Γιατί η απελπισία δεν γίνεται οργή και η αγωνία δεν γίνεται μαζικός αγώνας, γιατί ο εθνικισμός τρέφεται από την κρίση, οι φασιστικές συμμορίες της Χρυσής Αυγής μαχαιρώνουν μετανάστες, αριστερούς και ομοφυλόφιλους, οι «από κάτω» τρομάζουν και διαλύονται, στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου, επειδή νιώθουν ξένοι στον ίδιο τους τον τόπο αγανακτούν με τους ξένους και όχι με αυτούς που προκαλούν την εξαθλίωση, τις εκατοντάδες αυτοκτονίες και την ξενιτιά, βρίζουν το σύστημα, αλλά υποτάσσονται στο κράτος και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς του.

Καιροί παράξενοι…
Όπου δίπλα στη βαρβαρότητα, την παθητικότητα και τον ατομικισμό ανθίζουν μοναδικά παραδείγματα συλλογικότητας και αξιοπρέπειας, με χαρακτηριστικότερα την απεργία διαρκείας 280 ημερών στη Χαλυβουργική, την μεγάλη διάρκειας απεργία στην ΚΟΝΤΙ και στην ΜΕΚ-ΒΕΚ στο Βόλο, την αντίσταση των φοιτητών, διοικητικών και αξιοπρεπών πανεπιστημιακών δασκάλων στην εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου που ξεπουλάει τα Πανεπιστήμια, την συνεχιζόμενη ανυπακοή των χιλιάδων «τζαμπατζήδων» του κινήματος «Δεν Πληρώνω», τις όλο και πιο μαζικές και συγκρουσιακές αντιστάσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής και του Κιλκίς στις αδηφάγες ορέξεις των σύγχρονων χρυσοθήρων. Εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα ή χελιδόνια που προοιωνίζονται την άνοιξη;

Καιροί ελπιδοφόροι…
Αν ισχύει ότι το βαθύτερο σκοτάδι είναι ακριβώς πριν την αυγή, οι πρόσφατες φουσκωμένες πλατείες των «αγανακισμένων», οι τεράστιες διαδηλώσεις στις 28-29 Ιούνη 2011 και στις 12 Φλεβάρη 2012 αποτελούν την καλύτερη απόδειξη, γιατί περιγράφουν το απρόβλεπτο και το ανεπανάληπτο της κοινωνικής αφύπνισης, δράσης και αυτοοργάνωσης, αποκαλύπτουν ότι μπορεί οι εξουσίες να στηρίζονται σε στρατούς και θησαυροφυλάκια, αλλά, τελικά, το μεγαλύτερο όπλο τους είναι η κοινωνική ανοχή, που όταν μετατρέπεται σε αγώνα, αποδεικνύει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Και εμείς τι κάνουμε …
Στις μάχες που δίνουμε, και σε αυτές που πρέπει να δώσουμε, δεν γίνεται να περιμένουμε κάτι ούτε από αυτούς που θέλουν να χειραγωγήσουν το λαϊκό κίνημα, ούτε από αυτούς που «θέλουν» να σώσουν την κοινωνία στο όνομά της. Μαζικό κίνημα, αυτοοργάνωση, άρνηση ανάθεσης της δικής μας ευθύνης σε άλλους, αλληλεγγύη, χειραφέτηση, ανατροπή!

Το 6ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου ευελπιστεί να προσθέσει ένα λιθαράκι στο ανάχωμα που χτίζει η κοινωνία απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε. Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη…
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας. Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη…
Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας, τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα…»
Γ. Σεφέρης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα