Σερβιτόροι – κολυμβητές και πλωτές ξαπλώστρες για άλλη μια χρονιά

Για άλλη μια χρονιά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό έρχονται αντιμέτωποι με τις παράλογες εργασιακές απαιτήσεις των εργοδοτών. Οι εικόνες των εργαζομένων που σερβίρουν σχεδόν κολυμπώντας τους πελάτες σε beach bar της Ρόδου, προκαλούν ξανά αντιδράσεις, τόσο για τις συνθήκες εργασίας, όσο και για την ασυδοσία των επιχειρηματιών που μετατρέπουν παράνομα κομμάτια της θάλασσας και των παραλιών σε ιδιοκτησία τους.

Στο ίδιο ακριβώς beach bar τον Ιούλη του 2023 βγήκαν φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικόνιζαν εργαζόμενους να μπαίνουν στη θάλασσα σχεδόν μέχρι το λαιμό προκειμένου να σερβίρουν τους πελάτες που βρίσκονταν σε ξύλινες πλατφόρμες, τοποθετημένες μέσα στη θάλασσα. Μάλιστα, ο τότε υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δηλώσει πως δεν είχε σημειωθεί καμία παραβίαση από τους ελέγχους που έγιναν από την Επιθεώρηση Εργασίας στον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου beach bar. Βέβαια, οι επιθεωρητές είχαν την αρμοδιότητα να ελέγξουν μόνο για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια των εργαζομένων πρέπει να ελεγχθεί από κλιμάκιο της Επιθεώρησης για την Υγεία και την Ασφάλεια.

Σήμερα, ο ιδιοκτήτης του beach bar προχώρησε σε μια παραπάνω πρόκληση. Παρά το γεγονός ότι αρχικά το beach bar σφραγίστηκε από υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, όχι μόνο δεν έκανε καμία κίνηση να απομακρύνει τις παράνομες πλωτές ξαπλώστρες, αλλά οργάνωσε και πάρτι. Στη συνέχεια όμως, ο ιδιοκτήτης πέρασε από αυτόφωρο με αποτέλεσμα να μπει οριστικό λουκέτο στην επιχείρηση για το υπόλοιπο της θερινής σεζόν.

Η υπόθεση αυτή δείχνει το πώς τα ζητήματα των εργασιακών δικαιωμάτων σχετίζονται με ζητήματα καταπάτησης ελεύθερων χώρων, και πως η τουριστική βιομηχανία έχει βάλει στο στόχαστρο και τα δύο…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,287ΥποστηρικτέςΚάντε Like
997ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
428ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα