6,2% για την Ανατρεπτική Συμμαχία στην Αθήνα: ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα συνεργασίας

Η γενική επικράτηση εκπροσώπων της δεξιάς στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων και των περιφερειών της χώρας έχει προκαλέσει για πολύ κόσμο της Αριστεράς και των κινημάτων απογοήτευση και προβληματισμό. Την ίδια ώρα, αναδεικνύει τις μεγάλες αδυναμίες της Αριστεράς να δώσει μαχητικές, ενωτικές απαντήσεις στις πολιτικές που εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο. Πολιτικές διάλυσης των δημοτικών και περιφερειακών δομών υγείας, παιδείας, φροντίδας ευάλωτων ομάδων, όπως και των υποδομών, πολιτικές ιδιωτικοποίησης και μοιράσματος τεράστιων ποσών σε εργολάβους – φίλους των τοπικών αρχόντων, έργων βιτρίνας και εμπορευματοποίησης των πόλεων. 

Ωστόσο, στις περιπτώσεις στις οποίες οι αδυναμίες αυτές ξεπεράστηκαν, εκεί όπου η αντικαπιταλιστική Αριστερά (δυστυχώς το ΚΚΕ παραμένει πάντα απών) προχώρησε σε ενωτικά σχήματα, σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ικανοποίηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και σε μαχητικές εκστρατείες, τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά ελπιδοφόρα. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι αυτό της Ανατρεπρικής Συμμαχίας για την Αθήνα, με υποψήφιο δήμαρχο τον γνωστό από τη συμμετοχή του στα κινήματα και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, δικηγόρο Κ. Παπαδάκη. Έχοντας δημιουργηθεί μόλις τον περασμένο Αύγουστο, επομένως με πολύ λίγο χρόνο για προεκλογική εκστρατεία, αλλά και σε πείσμα της εξόφθαλμης απόπειρας αποκλεισμού από τα συστημικά ΜΜΕ, η Ανατρεπρική Συμμαχία για την Αθήνα κατάφερε να πάρει το 6,21% των ψήφων, ένα ποσοστό που αποτελεί άλμα για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. 

Το στοίχημα του επόμενου διαστήματος είναι να αποκτήσει πραγματική ζωή στην πόλη, να εμπλακεί μαχητικά στα τοπικά κινήματα και τις αντιστάσεις των κατοίκων, να γίνει για την Αθήνα αυτό που είναι η «Πόλη Ανάποδα» για τη Θεσσαλονίκη: ένα πραγματικό παράδειγμα ενωτικής, κινηματικής δουλειάς, που μπορεί να εμπνέει τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους να διεκδικήσουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα