Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» επιτίθεται στις δομές απεξάρτησης!

Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ κάλεσε σε στάση εργασίας και συμμετοχή σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ παράλληλα και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων του ΚΕΘΕΑ, κάλεσαν σε κινητοποιήσεις σε κεντρικά σημεία σε άλλες πόλεις της χώρας. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα 18ΑΝΩ έχουν αναγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο λόγος για τις κινητοποιήσεις είναι τα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για τις δημόσιες δομές απεξάρτησης, όπως αυτά αποκαλύπτονται μετά τη διαρροή του σχεδίου νόμου για την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση».

Στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), που θα θέσει υπό τον έλεγχό του όλες τις υπάρχουσες δομές απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Ιωαννίνων και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής). Στην ουσία θα πρόκειται για έναν ενιαίο και τεράστιο σε μέγεθος οργανισμό, που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και θα παραχωρεί υπερεξουσίες στον εκάστοτε πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο.

Μία από τις βασικές ανησυχίες έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δομές απεξάρτησης που μέχρι σήμερα υπάγονται στο υπουργείο Υγείας θα αποσπαστούν και θα ενταχθούν σε ένα ΝΠΙΔ, θα φύγουν δηλαδή από τα χέρια του κράτους και θα υπηρετούν τους σκοπούς των εκάστοτε διοικήσεων (διορισμένων φυσικά από το κόμμα που κυβερνά).

Ένα ακόμα από τα «καμπανάκια» για τις περισσότερες δομές είναι το μοντέλο που θα επιλέξει ο νέος οργανισμός να ακολουθήσει, αφού όλα δείχνουν πως προωθείται το μοντέλο των υποκατάστατων, ενώ τα περισσότερα προγράμματα (εκτός του ΟΚΑΝΑ) έχουν επιλέξει μέχρι σήμερα να λειτουργούν με το «στεγνό» μοντέλο (δηλαδή χωρίς υποκατάστατα όπως πχ η μεθαδόνη) και με έμφαση στην θεραπευτική προσέγγιση. Τα τελευταία χρόνια, μετά την παταγώδη αποτυχία της αστυνομικής καταστολής να μειώσει την χρήση των ναρκωτικών σε όλες τις χώρες, το σύστημα στρέφεται στις λεγόμενες πολιτικές «μείωσης της βλάβης» (δηλαδή ας συνεχίσουν την χρήση αλλά είτε να μπορούν να δουλεύουν οι χρήστες είτε να μην «φαίνονται») και «ιατρικοποίησης» (δηλαδή ότι τα ναρκωτικά δεν είναι κοινωνικό πρόβλημα, αλλά κατά βάση ιατρικό, οπότε πρέπει ο χρήστης να το λύσει ατομικά με κάποια αγωγή).

Η διάθεση αυτή του υπουργείου για τον ΕΟΠΑΕ φαίνεται και από την προβλεπόμενη σύνθεση του επιστημονικού του συμβουλίου, που θα αποτελείται από 5 γιατρούς και μόλις από έναν/μία ειδικό θεραπευτή και κοινωνικό λειτουργό και 2 ψυχολόγους, με τον έναν από αυτούς να προέρχεται από την αστυνομία!

Το επιστημονικό συμβούλιο θα το διορίζει ο πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο, οι οποίοι εξάλλου θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο και θα παίρνουν όλες τις αποφάσεις, σε έναν οργανισμό που θα αποτελείται πανελλαδικά από τουλάχιστον 1500 εργαζόμενους! Σήμερα, μια σειρά από δομές επιλέγουν στα πλαίσια των προγραμμάτων απεξάρτησης να εμπλέκουν και τους ωφελούμενους στη λήψη αποφάσεων για τη λειτουργία τους. Το αυταρχικό και πλήρως γραφειοκρατικοποιημένο μοντέλο που ετοιμάζει το υπουργείο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λειτουργία των δομών αυτών.

Είναι παραπάνω από φανερό πως το νομοσχέδιο αυτό θα φέρει τα πάνω κάτω στις δομές απεξάρτησης, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο τους εργαζόμενους σε αυτές όσο και όσους ανθρώπους παλεύουν να απεξαρτηθούν από ναρκωτικά, αλκοόλ ή τζόγο. Το υπουργείο βιάζεται να «περάσει» τον νόμο όσο πιο σύντομα μπορεί, με βασικό στόχο να αρχίσει η εφαρμογή του από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Είναι σημαντικό για όλη την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και των ωφελούμενων και να αντισταθεί στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα