6 μήνες μετά το 1ο lockdown: τι (δεν) έκανε η κυβέρνηση για την Υγεία

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 6 μήνες από την έναρξη του lockdown και της γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ελλάδα, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού. Το ΕΣΥ βρίσκονταν ήδη σε οριακή κατάσταση, ανεξαρτήτως κορονοϊού. Η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το εξάμηνο είχε στη διάθεσή της αρκετό χρόνο και κονδύλια, με τα οποία θα μπορούσε να έχει εξοπλίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Ωστόσο έχει κάνει ελάχιστα – παρότι προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι «έκανε τα πάντα για την Υγεία».

Πέρα απ’ τα εξόφθαλμα ψέματα για τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που άνοιξαν κλπ, ακόμα πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν απλήρωτες εφημερίες γιατρών ενώ ξοδεύονται δεκάδες εκατομμύρια σε «Σκόιλ Ελικικού», «Μεγάλο Περίπατο» κλπ.

Το «παραμύθι» με τις ΜΕΘ

Ο συνολικός αριθμός των κλινών στις ΜΕΘ του ΕΣΥ βρισκόταν την τελευταία δεκαετία γύρω στις 500, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν σε κλείσιμο, κλινών, τμημάτων σε νοσοκομεία αλλά και ολόκληρων νοσοκομείων. Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο κλίνες να μην λειτουργούν καθώς δεν υπήρχε το υγειονομικό προσωπικό για να τις στελεχώσει!

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούλη ότι ο αριθμός των ΜΕΘ έχει φτάσει το 750 και πριν λίγο διάστημα ο Μητσοτάκης «πανηγύρισε» ότι φτάσαμε τις 1.000. Η πραγματικότητα βέβαια, με βάση τις ανακοινώσεις των σωματείων των υγειονομικών, είναι ότι λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων σε προσωπικό αυτή τη στιγμή λειτουργούν λιγότερες από 800 κλίνες ΜΕΘ. Κι εδώ αξίζει να αναλογιστούμε ότι δεν είναι μόνο η πανδημία του κορονοϊού που απαιτεί διαθεσιμότητα κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυτήν την περίοδο στην Αττική υπάρχει 50% πληρότητα στο συνολικό αριθμό των ΜΕΘ, ενώ σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) 2 στις 3 ΜΕΘ που προορίζονται για COVID-19 είναι κατειλημμένες. Ταυτόχρονα, μια σειρά χειρουργικές επεμβάσεις που θα απαιτούσαν νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά δεν είναι απολύτως επείγουσες, αναβάλλονται για να μειωθεί η πληρότητα.

Σήμερα, με βάση την ΟΕΝΓΕ, θα απαιτούνταν 2.500 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) – με τις αντίστοιχες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια και ομαλή ροή των περιστατικών. Επιπλέον θα απαιτούνταν μαζικές προσλήψεις γιατρών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού για τη στελέχωσή τους. Αντιθέτως, για να καλύψει η κυβέρνηση τις νέες ΜΕΘ μετακινεί προσωπικό από άλλα τμήματα και άλλα νοσοκομεία – συχνά αποκλείοντας κρίσιμες ειδικότητες, όπως των αναισθησιολόγων – ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νέων υγειονομικών προσλαμβάνονται με ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας.

Απλήρωτες υπερωρίες και 7μηνη καθυστέρηση προσλήψεων

Επικουρικοί γιατροί που διορίστηκαν την περίοδο της πανδημίας έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες 6 μηνών! Αυτός είναι ο τρόπος, φαίνεται, που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το έργο τους και είχε φροντίσει από την πρώτη στιγμή να τους αποζημιώσει με… χειροκροτήματα!

Πέρα από τους απλήρωτους επικουρικούς, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι περίφημες 940 προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών. Τα στελέχη της ΝΔ παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη προκήρυξη θέσεων εργασίας ως άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία (παρότι όπως είπαμε ακόμα δεν έχουν φτάσει οι γιατροί στα νοσοκομεία), η αλήθεια όμως είναι ότι πρόκειται για διαγωνισμό του Φλεβάρη και «προεκλογική δέσμευση» της ΝΔ… Δηλαδή όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την πανδημία, αλλά υπάρχει καθυστέρηση 7 μηνών!

Πέρα από τα παραπάνω, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς είναι 5.000 και σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό 25.000.

2020: Λιγότερες δαπάνες στην Υγεία σε σχέση με το 2019!

Ανεξάρτητα από την πανδημία, το ζήτημα των δαπανών για την υγεία είναι μία «πονεμένη ιστορία». Την τελευταία δεκαετία οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία έχουν μειωθεί κατά 50%! Η πανδημία του κορονοϊού δεν άλλαξε αυτήν την εικόνα. Ακριβώς το αντίθετο!

Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού του Αυγούστου του 2020, η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων για το πρώτο 8ημηνο του έτους είναι κατά 85 εκ. ευρώ μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019!

Και την ίδια στιγμή που η ΝΔ «κόβει» λεφτά απ’ την Δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας, τα δίνει απλόχερα στους κλινικάρχες «φίλους» της, μέσω της περιβόητης ΚΥΑ του Μαρτίου, με την οποία διπλασιάστηκε η ημερήσια αποζημίωση του κόστους νοσηλείας σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, από 800 σε 1.600 ευρώ. Συνολικά δηλαδή δόθηκαν στις ιδιωτικές κλινικές 30 εκ. ευρώ, τα οποία αν δίνονταν στη Δημόσια Υγεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν περίπου κλίνες 300 ΜΕΘ στο ΕΣΥ για 1 χρόνο (καθώς το κόστος λειτουργίας μίας κλίνης ΜΕΘ υπολογίζεται στα 100.000 ευρώ)!

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν περίοδοι που το ΕΣΥ βρέθηκε πολύ πέρα από τα όρια του. Μόνο το τελευταίο δίμηνο είχαμε το προσωρινό κλείσιμο της Θωρακοχειρουργικής κλινικής στο «Σωτηρία» λόγω κρουσμάτων, τις παραιτήσεις γιατρών από διοικητικά πόστα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης κρουσμάτων COVID-19, ενώ υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων στα νοσοκομεία όταν εμφανίζεται κρούσμα σε υγειονομικούς.

Αντιμέτωποι με όλα αυτά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποίησαν μια σειρά κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα για να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση στα νοσοκομεία και συνολικά στο χώρο της δημόσιας υγείας. Η απεργία που είχαν εξαγγείλει για την Πέμπτη 15 Οκτώβρη, ύστερα από απόφαση της ΑΔΕΔΥ έχει μετατραπεί πλέον σε πανδημοσιοϋπαλληλική, με αιτήματα αιχμής αυτά της Υγείας αλλά και της Παιδείας, που αφορούν σε προσλήψεις και μείωση των μαθητών στις τάξεις και καθήκον όλων μας είναι να στηρίξουμε έμπρακτα αυτό τον αγώνα.

Να παλέψουμε για:

  • Αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την Υγεία!
  • Να σταματήσει άμεσα η επιχορήγηση των ιδιωτικών κλινικών. Επίταξη των αναγκαίων ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, καθώς και των διαγνωστικών εργαστηρίων, χωρίς αποζημίωση (πέρα από τους μισθούς των εργαζομένων). Τα χρήματα που δίνονται σήμερα στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά να κατευθυνθούν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.
  • Να προχωρήσουν άμεσα με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» όλες οι απαραίτητες προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας (όχι «επικουρικούς» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ).
  • Να διπλασιαστούν άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ με στόχο να φτάσουμε τις 2.500 κλίνες ΜΕΘ και 1.000 ΜΑΦ, όπως απαιτεί η ΟΕΝΓΕ.
  • Να ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν την περίοδο των μνημονίων.
  • Μαζικά και δωρεάν τεστ στον πληθυσμό, στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης.
  • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα