5ο παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ

Της Μαρίας Καπαράκη

Στις 26- 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο- Αλέγκρε της Βραζιλίας το 5ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ (ΠΚΦ). Σε αυτό εκτιμάται ότι παραβρέθηκαν πάνω από 120.000 εργαζόμενοι και νέοι, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, οι οποίοι αναζητούν μια εναλλακτική λύση μπροστά στον τρόμο και τη φτώχεια που προσφέρει ο καπιταλισμός σήμερα.

Το 5ο ΠΚΦ έγινε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο: η τεράστια καταστροφή που προκάλεσε το τσουνάμι στην ΝΑ Ασία αποκαλύπτει το μεγαλείο διαφθοράς και υποκρισίας της αστικής τάξης, ο αιματηρός πόλεμος στο Ιράκ συνεχίζεται, ενώ σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες η αστική τάξη ετοιμάζεται να εξαπολύσει άλλη μια νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο και τα εργασιακά κεκτημένα της εργατικής τάξης. Παρόλα αυτά, ηγετικά στελέχη του ΠΚΦ, εθελοτυφλώντας για όσα γίνονται στον πλανήτη, ισχυρίζονται ότι ο καπιταλισμός μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και να αποκτήσει ένα «ανθρώπινο πρόσωπο».

Η καλύτερη απόδειξη για το ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να γίνει ανθρώπινος, είναι η πολιτική του «αριστερού» πρόεδρου της Βραζιλίας Λούλα, ηγέτη του ΡΤ (Κόμμα των Εργαζομένων). Η εκλογική του νίκη το 2003 είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες σε εκατομμύρια Βραζιλιάνους, εργάτες και φτωχούς, που ήλπιζαν ότι η ζωή τους θα άλλαζε προς το καλύτερο. Όμως οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν γρήγορα, αφού ο Λούλα αποδείχτηκε απ’ τους καλύτερους υπηρέτες της αστικής τάξης. Το ΡΤ έχει περάσει μια σειρά αντεργατικών μέτρων που αφορούν την ασφάλιση, η ανεργία έχει αυξηθεί, ενώ υπάρχει η προοπτική επιβολής διδάκτρων στα πανεπιστήμια και η εισαγωγή αντεργατικών νόμων. Την ίδια στιγμή ο Λούλα ταξίδεψε από το Νταβός της Ελβετίας, όπου γινόταν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Πόρτο-Αλέγκρε με προεδρικό αεροπλάνο που κόστισε 57 εκατομμύρια δολάρια.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει τεράστια απογοήτευση και οργή σε εκατομμύρια Βραζιλιάνους, πράγμα που εκφράστηκε στο Πόρτο-Αλέγκρε. Πάνω από 200.000 άτομα διαδήλωσαν από την πρώτη μέρα έξω από τη συνδιάσκεψη του ΠΚΦ, ενάντια στην πολιτική του Λούλα, καθώς επίσης και την πολιτική των ΗΠΑ, τον πόλεμο στο Ιράκ και την παγκοσμιοποίηση. Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Λούλα επέστρεψε στην πραγματικότητα» και «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός», ενώ χιλιάδες διαδηλωτές αποδοκίμασαν το Λούλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μέσα στο στάδιο Γιγαντίνο.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής