ΜΜΕ – το ΚΚΕ (ξανά) σε ρόλο απεργοσπάστη!

Δελτίο Τύπου

Αθήνα 1 Φλεβάρη 2012 

ΜΜΕ – το ΚΚΕ (ξανά) σε ρόλο απεργοσπάστη!

Είχαμε προειδοποιήσει με προηγούμενη ανακοίνωσή μας1 ότι η διάσπαση της ψήφου της Αριστεράς, λόγω της στάσης του ΚΚΕ, στην ψηφοφορία των εργαζομένων στα ΜΜΕ υπέρ ή κατά απεργιακών κινητοποιήσεων, προχθές Δευτέρα και χτες Τρίτη, 30 και 31 Γενάρη, περιείχε τον κίνδυνο η συνέλευση να μην πάρει καμία απόφαση! Δυστυχώς η εντελώς δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη, επαληθεύτηκε!

Συνολικά στο δημοψήφισμα της ΕΣΗΕΑ ψήφισαν 2.187 εργαζόμενοι από τα οποία τα έγκυρα ήταν 2.054 (υπήρχαν και 110 λευκά και 23 άκυρα). Η κινητοποίηση, με άλλα λόγια ήταν μαζική. Καμία πρόταση όμως δεν πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία 50%+1!

Έτσι ένας μεγάλος αγώνας που ξεκίνησε από πρωτοπόρους αγωνιστές από το Νοέμβρη, για να θέσει τον κλάδο σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αφού πρώτα καταφέρει να φέρει σε πέρας γενική συνέλευση του κλάδου (που είχε να γίνει 30 χρόνια περίπου) ξεφούσκωσε, αφήνοντας μια πικρή γεύση και απογοήτευση σε κάθε μαχητικό εργαζόμενο. Ο κλάδος είναι, αυτή τη στιγμή, μετέωρος. Γιατί ενώ δέχεται μια συντριπτική επίθεση από την εργοδοσία, είναι παραλυμένος, μη δυνάμενος να πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ

Η φιλο-εργοδοτική πρόταση (Γ’ στο σάιτ της ΕΣΗΕΑ) η οποία επεδίωκε να μην υπάρξουν ουσιαστικές απεργιακές κινητοποιήσεις, αποδεχόμενη ευθύς εξ αρχής και δημόσια μειώσεις στους μισθούς, ελπίζοντας ότι οι εργοδότες θα διασφάλιζαν τα θεσμικά τουλάχιστον δικαιώματα των εργαζομένων (13ο, 14ο, σταμάτημα των απολύσεων κλπ) πήρε 897 ψήφους, δηλαδή το 43,6%.

Η πρόταση των 16 συνδικαλιστών η οποία ζητούσε

«…συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους που αντιπαλεύουν την πολιτική της κυβέρνησης της Τρόικας και των εργοδοτών… διασφάλιση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν οι προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις… επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις … απεργιακό αγώνα διαρκείας και να…. απευθυνθούν στην κοινωνία χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης» κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων,

πήρε 809 ψήφους, δηλαδή 39,3%.

Η πρόταση του ΚΚΕ πήρε 348 ψήφους, δηλαδή 16,9%.

Αν οι δύο προτάσεις των 16 συνδικαλιστών της αριστεράς και του ΚΚΕ ήταν κοινές, η ψήφος υπέρ απεργιακών κινητοποιήσεων θα έπαιρνε άνετη πλειοψηφία!

ΤΙ ΤΟ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΑΠ’ ΤΟ ΚΚΕ;

Τι το τόσο διαφορετικό έλεγε η πρόταση του ΚΚΕ, ώστε να δικαιολογεί την άρνησή του να συνεργαστεί με την υπόλοιπη αριστερά και την κατάθεση ξεχωριστής πρότασης;

Χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να ανακαλύψει κανείς ουσιαστικές διαφορές, παρότι σε μια σειρά αιτήματα κτυπά ο «μαξιμαλισμός» όπως

«…Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων και μετατροπή τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου… κατάργηση «μαύρης» εργασίας… πλήρης και σταθερή εργασία για όλους… κατώτερος μισθό 1.400 €… επίδομα ανεργίας όσο διαρκεί η ανεργία… κατάργηση τώρα όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ… κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ…»

Με αυτά τα αιτήματα κανένας εργαζόμενος, πόσο μάλλον αριστερός, δεν διαφωνεί. Ωστόσο το θέμα δεν είναι να τα διατυμπανίζεις για να παραστήσεις τον επαναστάτη, το θέμα είναι να εξηγήσεις πώς θα τα πετύχεις! Πάμε, έτσι, στο «δια ταύτα»: στο τι προτείνει δηλαδή το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ για να επιτευχθούν όλοι οι παραπάνω στόχοι:

«… να ξεδιπλωθούν ουσιαστικοί, κλιμακούμενοι και δυναμικοί αγώνες ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους όλων των άλλων ειδικοτήτων και πανελλαδικά…»

Δηλαδή, τι ακριβώς; Τίποτα συγκεκριμένο. Απέναντι στην πρόταση των 16 συνδικαλιστών που προτείνουν «απεργιακό αγώνα διαρκείας» η ηγεσία του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ προτείνει «ουσιαστικούς, κλιμακούμενους και δυναμικούς» αγώνες…!!

Είναι αυτές επαρκείς διαφορές για να διασπάσεις την ψήφο υπέρ της απεργίας, να δώσεις την πλειοψηφία στους εργοδοτικούς και να παραλύσεις τον κλάδο;

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Την ίδια αυτή περίοδο, στους διάφορους εργατικούς χώρους, το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ προτείνει μια «24ωρη γενική απεργία στις 9 Φλεβάρη»! Τόσο μαχητικό!

Η ΓΣΕΕ έχει ήδη κάνει 14 γενικές απεργίες, οι δύο μάλιστα 48ωρες, και η όλη πρόταση του ΚΚΕ είναι… ακόμα μία 24ωρη και μετά απ’ αυτήν… «κλιμάκωση»!

Αντί να προτείνει ένα συνολικό σχέδιο απεργιακών δράσεων, όπως, κυλιόμενες και επαναλαμβανόμενες 3ήμερες ή 5ήμερες απεργίες ομοσπονδιών και κλάδων, που να παραλύσουν την οικονομία και το κράτος και να ρίξουν την κυβέρνηση, η ηγεσία του ΚΚΕ επιλέγει λόγια γενικά κι αόριστα – μια κούφια επαναστατικότητα.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Το κίνημα των Αγανακτισμένων το ονόμασαν κίνημα της άρχουσας τάξης. Στον κρίσιμο αγώνα της Παιδείας τον Σεπτέμβρη που πέρασε, πρόσφεραν στο πιάτο την πλειοψηφία στη ΔΑΠ για να κλείσει τις καταλήψεις στις σχολές, κατεβάζοντας, πάλι, ξεχωριστά ψηφίσματα και διασπώντας έτσι την ψήφο υπέρ των καταλήψεων. Στις Συγκοινωνίες, την προηγούμενη περίοδο χαρακτήριζαν κάθε πρόταση για δυναμικό απεργιακό αγώνα διάρκειας «καταστροφή για τον κλάδο». Στη Χαλυβουργία όμως η απεργία διαρκείας είναι απόλυτα σωστή!

Κάθε αγώνα που ελέγχει το ΚΚΕ, οφείλει να τον θαυμάζει και να τον στηρίζει το εργατικό κίνημα όλης της χώρας. Μια σειρά αγώνες όμως δεν ελέγχει το ΚΚΕ, τους σαμποτάρει, τους υποσκάπτει, τους μαχαιρώνει πισώπλατα. Ας βγάλουν οι υποστηρικτές και ψηφοφόροι του ΚΚΕ τα απαραίτητα συμπεράσματα.

 

 

____________________________________________
Σημειώσεις

«Συμβολή» στο αδιέξοδο που έχει προκύψει έχουν και οι δυνάμεις των Αναρχικών (ή φιλο-αναρχικών) που έχουν παρουσία στο χώρο των ΜΜΕ και που κάλεσαν στην ουσία σε λευκό (έτσι εξηγείται ο μεγάλος αριθμός των 110 λευκών). Με ανακοίνωσή τους ζητούν «απεργία διαρκείας σε όλο το χώρο του τύπου τώρα» αλλά δεν ασχολούνται με τις προτάσεις και τα συγκεκριμένα (www.katalipsiesiea.blogspot.com). 

1 Δείτε: https://xekinima.org/arthra/view/article/mprosta-se-mia-istoriki-kampi/

2 Και τα τρία ψηφοδέλτια με τους αριθμούς των ψηφισάντων, των εγκύρων και των τελικών αποτελεσμάτων είναι αναρτημένα στο σάιτ της ΕΣΗΕΑ, http://www.esiea.gr/gr/index.html

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα