5 στιγμές με τις οποίες τα ελληνικά ΜΜΕ κέρδισαν επάξια μια θέση στον πάτο της αξιοπιστίας

Σχόλιο από το «Ξ»

 

Στον απόλυτο πάτο ολόκληρου του πλανήτη βρίσκεται η δημοσιογραφία που ασκούν τα ελληνικά ΜΜΕ, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού pewresearch.org που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στη σελίδα jodi.graphics. Η έρευνα καταμέτρησε την αξιοπιστία των ΜΜΕ όλων των χωρών του πλανήτη, με βάση τη γνώμη των κατοίκων της κάθε χώρας για το κατά πόσο κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Θα περίμενε κανείς τα ελληνικά ΜΜΕ να είναι κάπου στη μέση της λίστας; Ίσως κάτω από τα μέσα ενημέρωσης των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά σίγουρα πάνω από τα αντίστοιχα χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου; Λάθος! Τα ελληνικά ΜΜΕ βρίσκονται στον πάτο της παγκόσμιας λίστας. Κάτω από τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας, στη μεγάλη πλειοψηφία των οποίων οι κάτοικοι εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης σε ποσοστά ανάμεσα στο 50 – 60%. Κάτω από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, τα ελληνικά ΜΜΕ με βάση τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών είναι τα πιο αναξιόπιστα στον κόσμο, με ποσοστά εμπιστοσύνης μεταξύ 20 – 30%.

Αρχικά αυτή η εικόνα δείχνει υπερβολική. Αν όμως θυμηθεί κανείς μερικά από τα «κατορθώματά» τους των τελευταίων ετών, τότε τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν σιγά σιγά στη θέση τους. Ας δούμε μερικά μόνο, από τα αμέτρητα, μνημειώδη περιστατικά συστηματικής παραπληροφόρησης…

«Τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο»

Μια από τις «κορυφαίες» στιγμές της ελληνικής δημοσιογραφίας. Η πρωινή εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΙ με τους Λυριτζή – Οικονόμου, την επόμενη μέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, «ενημερώνει» ότι η δολοφονία έγινε… για το ποδόσφαιρο. Λίγο αργότερα, μιλώντας με τον Ηλία Κασιδιάρη, άλλος ένας αξιόπιστος δημοσιογράφος του σταθμού, ο Άρης Πορτοσάλτε, τον συμβούλευε: «Ναι, αλλά κι εσείς πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να μη σας πιάνουν στο στόμα τους».

Αν η πραγματικότητα διαφωνεί, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα

Η μάχη του δημοψηφίσματος του 2015 ήταν μια από τις πιο έντονες και πολωμένες στιγμές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Κατά τη διάρκειά της, ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης, που υποστηρίζει το «ΟΧΙ» παραθέτει τις απόψεις του σε δελτίο ειδήσεων του MEGA με τη Μαρία Σαράφογλου. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κανείς με το πλήρες πακέτο των επιχειρημάτων του, εξέφρασε την άποψή του, χωρίς να προσπαθήσει να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα. Δε συνέβη όμως το ίδιο με την «αντικειμενική» συνομιλήτριά του. Όταν ο καλεσμένος της δημοσιογράφου κάνει κριτική στο κανάλι για την προνομιακή μεταχείριση της άποψης υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα και των εκπροσώπων της, η παρουσιάστρια απαντάει:

«Μα με συγχωρείτε, δε φταίω εγώ αν όλες οι κοινωνικές ομάδες τάσσονται υπέρ του ΝΑΙ».

Το 62% που τελικά ψήφισε όχι, έδωσε την δέουσα απάντηση στην κυρία Σαράφογλου και το MEGA.

«Προσοχή στους… φίλους μας»

«ΛΕΟ, δες το λίγο με τον Ζήρα, γιατί είναι φίλοι μας αυτοί».

Ο άτυχος συντάκτης που πήρε το παραπάνω μήνυμα και ξέχασε να το διαγράψει πριν η εφημερίδα φτάσει στο τυπογραφείο απολύθηκε. Η ζημιά όμως είχε ήδη γίνει. Τα αφεντικά της «Καθημερινής» συμβουλεύουν δημοσιογράφο της να προσέξει την αναφορά γύρω από το «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού», το οποίο ανήκει σε επιχειρηματικούς κύκλους «φιλικούς» προς την εφημερίδα. Ήδη πριν από το 2009, όταν συνέβη το ατυχηματάκι που εξέθεσε την εφημερίδα, αλλά και μετά από αυτό, η σοβαρή υποτίθεται «Καθημερινή» έχει δώσει πολλά ακόμη δείγματα του τι σημαίνει να προσέχεις τους φίλους σου, αρκεί… να είναι επιχειρηματίες – επενδυτές.

Πως ένα ερασιτεχνικό βίντεο γίνεται «επαγγελματικό»

6 Δεκέμβρη 2008. Ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται από τον ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη θυμάται τι έγινε στους δρόμους της Αθήνας τις επόμενες μέρες. Θυμόμαστε όμως τι έγινε στα τηλεοπτικά στούντιο και στα δελτία ειδήσεων; Μια τεράστια προσπάθεια να κατηγορηθεί το θύμα και να αθωωθεί ο δράστης. Μα καλά, τι ήθελε μικρό παιδί στα Εξάρχεια; Μήπως του επιτέθηκε πρώτος; Μήπως ο καημένος ο άνθρωπος φοβήθηκε και γι αυτό πυροβόλησε;

Το «μεγάλο κανάλι» πήγε την παραποίηση της αλήθειας σε άλλο επίπεδο. Πήρε το βίντεο που είχε τραβήξει αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού και πρόσθεσε ηχητικά εφέ (!!!), που παρέπεμπαν σε «επεισόδια», στο κομμάτι που προηγείται της δολοφονίας. Έτσι, το συμπέρασμα ήταν ότι η δολοφονία έγινε τουλάχιστον «εν βρασμώ», σε κατάσταση σύγχυσης και κινδύνου. Ενώ στην πραγματικότητα, ο ειδικός φρουρός απλά σήκωσε εν ψυχρώ το όπλο του και σκότωσε ένα παιδί.

Γεια σου περήφανη και αθάνατη… επιχειρηματικότητα

Από τη μέρα που η Ελλάδα μπήκε για τα καλά στην κρίση το 2010 μέχρι και σήμερα, είχαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό γενικών απεργιών, σημαντικά και μαζικά κινήματα, σκληρούς εργατικούς αγώνες, κτλ. Σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις τα ΜΜΕ στην μεγάλη πλειοψηφία τους στάθηκαν εχθρικά, προσπαθώντας να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία που έβγαιναν στους δρόμους.

Και ξαφνικά, μια ωραία πρωϊα, είδαμε το MEGA, τον ΣΚΑΙ και τα άλλα παιδιά να κυματίζουν τα άλμπουρα της νίκης, υποστηρίζοντας κάποιους εργαζόμενους που έκαναν κινητοποιήσεις! Μην βιαστείτε βέβαια να βγάλετε συμπεράσματα. Γιατί ο μόνος λόγος που τα ελληνικά ΜΜΕ υποστήριξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κάποιους εργαζόμενους, ήταν ότι αυτοί οι εργαζόμενοι υποστήριζαν την εταιρία τους! Έτσι, τα ελληνικά ΜΜΕ απέδειξαν ξανά την αξιοπιστία τους, στηρίζοντας ντεμέκ έναν εργατικό αγώνα αλλά στην ουσία… για άλλη μια φορά τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Λαμπρό παράδειγμα και πάλι το MEGA, που δεν έχασε ποτέ ευκαιρία να αξιοποιήσει κάποια από τις υποτιθέμενες αποχωρήσεις της πολυεθνικής Eldorado Gold από τη Χαλκιδική, τις οποίες έχει περιγράψει ούτε λίγο ούτε πολύ ως εθνική καταστροφή. Και τις στημένες κινητοποιήσεις των πληρωμένων υπαλλήλων της εταιρείας ως… το μοναδικό κίνημα άξιο υποστήριξης στη χώρα.

Μίσος για την αλήθεια

Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης δεν έχει στην πραγματικότητα καμία σχέση με την ενημέρωση ή με την αλήθεια. Είναι απλά εργαλεία στα χέρια ισχυρών επιχειρηματικών κύκλων.

Σε κάθε περίπτωση είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν κυβερνήσεις, δανειστές, επιχειρηματίες, να προβάλουν την ακροδεξιά όταν κρίνουν ότι αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών τους, να συκοφαντήσουν τα κινήματα, να φορτώσουν όλα τα δεινά του κόσμου στους πρόσφυγες. Είναι πρόθυμοι να διαστρεβλώσουν την αλήθεια σε τόσο μεγάλο βαθμό, που τελικά γίνονται πιστευτοί από κάποια κομμάτια της κοινωνίας. Φαίνεται να ακολουθούν τη ρήση του υπουργού προπαγάνδας των ναζί Γκέμπελς

«Όσο μεγαλύτερο το ψέμα, και όσο περισσότερο επαναλαμβάνεται, τόσο πιο πιστευτό γίνεται»

Εξ άλλου, όταν η πραγματική ενημέρωση είναι τόσο δυσεύρετη, τα ΜΜΕ παίζουν πολλές φορές παιχνίδι μόνα τους. Δημοσιογράφοι, μέσα και εκπομπές που πραγματικά τιμούν το επάγγελμα με την δουλειά που κάνουν δεν είναι λίγοι, αλλά είναι αποκλεισμένοι ως επί το πλείστον από τα μεγάλα μέσα.

Παρόλα αυτά, μετά από χρόνια και χρόνια παραποίησης της πραγματικότητας, πληθαίνουν όλο και περισσότερο αυτοί που δεν τους πιστεύουν. Ταυτόχρονα, οι νέες τεχνολογίες αλλά και η ενεργοποίηση των πολιτών στη διάδοση της πληροφορίας έχουν αποκαλύψει πολλά ψέματα και έχουν ξεσκεπάσει την συγκάλυψη που πολλές φορές προσπάθησαν να κάνουν τα ΜΜΕ.

Έτσι, δεν είναι να απορεί κανείς για τα αποτελέσματα της έρευνας που φέρνει τα ελληνικά ΜΜΕ και την αξιοπιστία τους στον πάτο της κλίμακας σε παγκόσμιο επίπεδο. Πράγματι, δε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί καλύτερη θέση για τον κύριο Πορτοσάλτε, την κυρία Τρέμη, τον κύριο Πρετεντέρη και τόσους άλλους εκλεκτούς συναδέλφους τους…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα