5 Ιουνίου-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ανακοίνωση της GreenAttack- μέτωπο για το περιβάλλον

Μια μέρα "αφιερωμένη" σε 1000 προβλήματα…

…από την μόλυνση του αέρα που αναπνέουμε και του νερού που πίνουμε, μέχρι την καταστροφή των δασών, την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα διατροφικά σκάνδαλα κοκ.

Μια μέρα που οι κυβερνώντες θα φορέσουν την "οικολογική" τους μάσκα και θα χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για την καταστροφή που συντελείται. Θα κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, θα μας μιλήσουν για τις "προσπάθειές" τους και θα προσπαθήσουν να μας "ευαισθητοποιήσουν".

Αυτοί …

… που ευθύνονται για το θάνατο 75 ανθρώπων και την απανθράκωση του 12% των δασών μας στις περσινές πυρκαγιές, επειδή άφησαν την πυροσβεστική υπηρεσία χωρίς προσωπικό (40% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές) και χωρίς εξοπλισμό (παλιά πυροσβεστικά οχήματα που "μένουν" λόγω βλαβών, τρύπιες μάνικες, κοκ)

… που αφήνουν τα δάση αφύλακτα γιατί "δεν έχουν χρήματα", λένε, για να προσλάβουν δασοφύλακες (σήμερα, 1 δασοφύλακας είναι υπεύθυνος για την επιτήρηση και την προστασία 100.000 στρ. δάσους)

… που τσιμεντοποιούν όποιον χώρο έχει απομείνει ελεύθερος: το Ελληνικό και ο Ελαιώνας στην Αθήνα είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα, όπως οι 40 εκκλησιές στη Θεσσαλονίκη, η παραλία στο Βόλο κοκ. Οι ελεύθεροι χώροι βλέπετε, είναι γι’ αυτούς άχρηστοι, δεν βγάζουν κέρδη και γι’ αυτό τους μετατρέπουν σε εμπορικά κέντρα, γήπεδα του γκολφ, οικοδομικά τετράγωνα κοκ. ενώ οι δικές μας ανάγκες, η ανάγκη για λίγο πράσινο, η ανάγκη να βλέπουμε ένα κομμάτι ουρανού, να έχουμε ένα χώρο περιπάτου, λίγο οξυγόνο… όλα αυτά τους είναι εντελώς αδιάφορα.

… που μας ποτίζουν με ηλιέλαιο "εμπλουτισμένο" με ορυκτέλαιο,

γιατί οι εταιρίες βγάζουν περισσότερα κέρδη όταν χρησιμοποιούν τα ίδια δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά κάθε είδους "ελαίου", είτε είναι για ανθρώπινη κατανάλωση, είτε όχι… Το ηλιέλαιο όμως αποτελεί μόνο την κορφή του παγόβουνου – έτυχε και έγινε γνωστό. Καθημερινά καταναλώνουμε προϊόντα που είναι από μόνα τους "σκάνδαλο": μεταλλαγμένο καλαμπόκι, άλευρα επεξεργασμένα με χλωρίνη, φρούτα και λαχανικά με ορμόνες κοκ.

… που αφήνουν τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να τοποθετούν τις κεραίες τους σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και δίπλα από σχολεία και νοσοκομεία, κι’ ας έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν πολλές βλάβες στην υγεία μας, μέχρι και καρκίνο!

… που αντί να επενδύουν σε πράσινες τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προωθούν τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιθάνθρακα – ένα ορυκτό καύσιμο εξαιρετικά ρυπογόνο και επιβλαβές για την υγεία των ανθρώπων. Τα λεφτά από τις μίζες είναι βλέπετε πολλά…

… που αφήνουν τις ρυπογόνες βιομηχανίες να δρουν ανενόχλητες. Να μολύνουν ανεπανόρθωτα τον αέρα, το έδαφος, τις θάλασσες, τις λίμνες και τα ποτάμια, χωρίς να βάλουν ούτε ένα πρόστιμο. Αλήθεια, τιμωρήθηκε κανείς για την καταστροφή της λίμνης Κορώνειας;

… που ακόμα κι’ όταν πάνε να κάνουν ένα οικολογικό έργο, το καταντούν αντι-οικολογικό. Παράδειγμα η Μεγαλόπολη, στην οποία θα εγκατασταθεί ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης. Και ναι, θέλουμε φωτοβολταϊκά πάρκα, γιατί παράγουν μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα έχουν μηδενικούς ρύπους. Όμως, το πάρκο της Μεγαλόπολης εγκαθίσταται σε περιοχή που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα και μάλιστα κόπηκαν και 5.000 δέντρα για να "γίνει χώρος".

Είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, όσον αφορά το περιβάλλον, ξεπερνούν τα όρια της αδιαφορίας και γίνονται έγκλημα!

Δεν είναι μόνο οι πολιτικές των κυβερνώντων στην Ελλάδα, που βάζουν τα κέρδη πάνω από το περιβάλλον και πάνω από τις ίδιες μας τις ζωές. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν οι κυβερνώντες διεθνώς, γι’ αυτό και ζούμε σ’ έναν πλανήτη

… που μέχρι το 2050 αναμένεται να έχει χάσει το 1/3 των ζώων και των φυτών που κατοικούν σ’ αυτόν.

… που οι χάρτες του έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν, καθώς οι πάγοι των πόλων λιώνουν, η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει ενώ την ίδια στιγμή λίμνες και ποτάμια ξεραίνονται…

Να σώσουμε οτιδήποτε, αν σώζεται…

Αυτές τις εγκληματικές πολιτικές πρέπει να αντιπαλέψουμε, με συλλογικές δράσεις και την ανάπτυξη κινημάτων. Γιατί μόνο μέσα από κινήματα που να ασκούν αφόρητες πιέσεις στους κυβερνώντες μπορούμε να σώσουμε… οτιδήποτε αν σώζεται.

Η GreenAttack είναι ένα πανελλαδικό μέτωπο για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Ένα κίνημα που δεν εξαρτάται οικονομικά από τους κυβερνώντες και τις επιχειρήσεις, δεν συμβιβάζεται με αυτούς, αλλά παίρνει πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις και δράση, καταγγέλλει και απαιτεί. Λειτουργεί με τρόπο συλλογικό και δημοκρατικό και στοχεύει στην ανάπτυξη εκστρατειών και κινημάτων στη βάση της κοινωνίας. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους κυβερνώντες και, πια, δεν περιμένουμε τίποτε απ’ αυτούς. Μόνο η ανάπτυξη κινημάτων τα οποία να τους πιέσουν ή και να τους εξαναγκάσουν να δώσουν λύσεις, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα