5 Δήμαρχοι αντιμέτωποι με τον Εισαγγελέα – οι δυνατότητες που ανοίγονται!

Της Ελένης Μήτσου

Με μια μεγάλη εκστρατεία λάσπης και παραπομπή στον Εισαγγελέα απαντά η κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη στην άρνηση 19 δημάρχων και της Περιφερειάρχη Αττικής να εφαρμόσουν διατάξεις του νόμου 4250/2014. Ενός νόμου που φτιάχτηκε με έναν και μόνο σκοπό: να απολυθούν μερικές ακόμα χιλιάδες εργαζόμενοι στους Δήμους και το υπόλοιπο Δημόσιο και να πιάσει η κυβέρνηση τους «στόχους» που έχει θέσει η Τρόικα τα επόμενα χρόνια.

Ο επανέλεγχος των συμβάσεων

Με το άρθρο 42 του νόμου 4250/2014 η κυβέρνηση αποφάσισε να επανελέγξει περισσότερες από 30.000 συμβάσεις εργαζομένων που μετατράπηκαν από συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου τα τελευταία 20 χρόνια!!!

Η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων έγινε «αορίστου» με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου το 2004 (164/2004) επί κυβέρνησης ΝΔ και με το νόμο 2839/2000 της Β. Παπανδρέου επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Σήμερα η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θέλει να επανεξετάσει τους φακέλους όλων αυτών των εργαζομένων και να βγάλει άκυρες χιλιάδες μετατροπές συμβάσεων σε αορίστου δίνοντας άλλες ερμηνείες στα κριτήρια που είχαν θέσει οι τότε κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή βρίσκοντας παρατυπίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παραπάνω διαδικασία επανελέγχου των συμβάσεων είναι διαφορετική από τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την ανεύρεση πλαστών τίτλων σπουδών και άλλων δικαιολογητικών και στην οποία οι 19 Δήμαρχοι και η Περιφερειάρχης Αττικής δεν έχουν εναντιωθεί.

Η «αξιολόγηση»

Παράλληλα η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νέα δεξαμενή απολύσεων μέσα από την λεγόμενη «αξιολόγηση» των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Με βάσει τις διατάξεις του νόμου 4250/2014, κάθε χρόνο, το 15% των εργαζομένων στο Δημόσιο πρέπει να αξιολογούνται υποχρεωτικά ως «ανεπαρκείς». Ο νόμος επιβάλλει λοιπόν ένα ετήσιο προκαθορισμένο ποσοστό εργαζομένων που πρέπει να χαρακτηρίζονται «ανεπαρκείς», ανεξάρτητα από το αν αυτό ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα.

Την ίδια στιγμή ο 4250/2014 δεν αναφέρει πουθενά αντικειμενικά κριτήρια ή κάποια αντικειμενική μέθοδο αξιολόγησης, δίνοντας στους προϊσταμένους κάθε υπηρεσίας τη δυνατότητα να «αξιολογήσουν» όπως ο καθένας νομίζει.

Ο νόμος αφήνει έτσι ελεύθερο το πεδίο στην ανάπτυξη ασύδοτων συμπεριφορών από την πλευρά των προϊσταμένων και μετατρέπει τους εργασιακούς χώρους σε ρωμαϊκές αρένες όπου κάθε εργαζόμενος θα παλεύει για να μην ενταχτεί ο ίδιος στο 15% (αλλά κάποιος άλλος) και να μην οδηγηθεί στην απόλυση. 

Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει από τον Μάιο απεργία/αποχή διαρκείας από τα «καθήκοντα» που προβλέπει ο νόμος της «αξιολόγησης» του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη. Η απεργία αυτή έχει μέχρι στιγμής συμμετοχή μεγαλύτερη από 95% και ακυρώνει στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης για απολύσεις – μέσω της αξιολόγησης.*

5 Δήμαρχοι στον Εισαγγελέα

Εκτός από την εκστρατεία λάσπης που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση ενάντια στους 19 Δημάρχους και την Περιφερειάρχη Αττικής, με τη βοήθεια των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και των εφημερίδων που έχουν στην υπηρεσία τους, ο Μητσοτάκης, έστειλε στον Εισαγγελέα τις υποθέσεις των πρώτων 5 δημάρχων που αρνήθηκαν στους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να προχωρήσουν σε «έλεγχο νομιμότητας» των συμβάσεων. Πρόκειται για τους Δημάρχους  Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Λάρισας, Πάτρας και Νίκαιας.

Οι δυνατότητες ενός δικτύου μαχητικών Δήμων

Η μανία με την οποία επιτίθεται η κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ στην άρνηση των Δημάρχων και της Περιφερειάρχη Αττικής να εφαρμόσουν νόμους που έχουν φτιαχτεί με μοναδικό στόχο την απόλυση εργαζομένων δείχνει τις δυνατότητες που μπορεί να έχει ο σχηματισμός ενός μετώπου των πιο μαχητικών δήμων. Γιατί στην πραγματικότητα, στο βαθμό που αναπτυχθεί και αντέξει στις πιέσεις, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το αντιμετωπίσει.

Η δυνατότητα λοιπόν υπάρχει. Χρειάζεται όμως:

  • Οι 5 δήμαρχοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με τον Εισαγγελέα καθώς και όσοι παραπεμφθούν στη συνέχεια, να μην κάνουν πίσω, αλλά να είναι διατεθειμένοι να πάνε ακόμα και φυλακή για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων στους ΟΤΑ και για το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Σε έναν τέτοιο αγώνα είναι σίγουρο ότι συμπαραστέκονται και θα συμπαραστέκονται όχι μόνο η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στους ΟΤΑ αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στις τοπικές κοινωνίες.
  • Οι 19 δήμαρχοι και η Περιφερειάρχης Αττικής, μαζί με τα αριστερά και μαχητικά δημοτικά σχήματα όλων των Δήμων, χρειάζεται να συγκροτήσουν ένα διαδημοτικό συντονιστικό για να οργανώσουν τις αντιστάσεις ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και της Τρόικα στους ΟΤΑ.

Στο βαθμό που γίνουν τα παραπάνω οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ αλλά και οι τοπικές κοινωνίες θα νιώσουν ότι μπορούν να ξαναβγούν στο προσκήνιο και να παλέψουν όχι μόνο για τα παραπάνω ζητήματα, αλλά να πάνε ακόμα παραπέρα στις διεκδικήσεις τους. Έτσι μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος για την έμπρακτη αμφισβήτηση των πολιτικών της Τρόικα και για την πτώση των Τροϊκανών που κυβερνούν.

___________________
* Δείτε περισσότερα για την απεργία/αποχή ενάντια στην αξιολόγηση εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/98-symmetoxi-stin-paranomi-symfona-me-toys-dikastes/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,223ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
422ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα