Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση του «Ξ» για την παγκόσμια ημέρα για την προστασία περιβάλλοντος (5 Ιούνη)
Η 5η Ιούνη είναι η παγκόσμια ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες πολυεθνικές μοιράζουν υποκριτικές υποσχέσεις και κροκοδείλια δάκρυα για την κλιματική αλλαγή, τις συνεχείς απώλειες σε βιοποικιλότητα, την πλαστική ρύπανση που έχει φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και έχει εισχωρήσει σε κάθε οργανισμό, κ.α. Παρά τις υποσχέσεις, τις εξαγγελίες και τα διαφημιζόμενα «πράσινα» έργα, κάθε χρόνο που περνάει η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη. Ο λόγος στην ουσία δεν είναι άλλος από την απληστία και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών που οι κυβερνήσεις στηρίζουν και προωθούν. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών είναι ένοχες για μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα.
Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την μια…
Η κατάτμηση των θαλασσών σε οικόπεδα από τα οποία θα αντληθούν υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) είναι ένα έγκλημα σε εξέλιξη. Πέρα από το γεγονός ότι η καύση υδρογονανθράκων είναι η βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής, η μόλυνση των θαλασσών και η απειλή για πολλά θαλάσσια είδη (φάλαινες φυσητήρες, δελφίνια, κ.α.) λόγω των εξορύξεων είναι δεδομένη. Η εικόνα ολοκληρώνεται όταν συνυπολογίσουμε ότι οι εξορύξεις σχεδιάζονται σε σεισμογενής περιοχές, που σημαίνει ότι ένα ατύχημα με διαρροή μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στη θάλασσα είναι θέμα χρόνου.
…«πράσινη» ανάπτυξη από την άλλη
Κι ενώ σχεδιάζονται εξορύξεις υδρογονανθράκων σε θάλασσα και ξηρά (όπως π.χ. στην Ήπειρο) την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις πουλάνε «ευαισθησία» για το περιβάλλον και διαφημίζουν την λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη της χώρας. Όμως η «πράσινη» ανάπτυξη, όπως εφαρμόζεται δεν είναι καθόλου πράσινη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ανεμογεννητριών.
Για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών ενέργειας, η κυβέρνηση προωθεί με ρυθμούς – αστραπή την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κάθε βουνοκορφή. Αυτά τα βιομηχανικού τύπου αιολικά πάρκα, απειλούν τα δάση και τα βουνά με πολλούς τρόπους. Απαιτούν τη διάνοιξη μεγάλων δρόμων για την τοποθέτηση και συντήρηση των ανεμογεννητριών. Αυτό διασπά την ενότητα των οικοσυστημάτων. Στερεί δηλαδή από την άγρια ζωή τον ενιαίο χώρο που είναι απαραίτητος για να επιβιώσει. Επιπλέον αποτελούν θανάσιμες παγίδες για πολλά είδη πουλιών, ενώ τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες οι ανεμογεννήτριες δεν ανακυκλώνονται. Μετά το τέλος της ζωής τους καταλήγουν σε «νεκροταφεία ανεμογεννητριών», τα οποία έχουν με τη σειρά τους επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Η νέα «μόδα» που έρχεται τώρα στην Ελλάδα είναι η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων μέσα στη θάλασσα, τα οποία θα έχουν αντίστοιχες συνέπειες στη θαλάσσια ζωή.
Πολλές από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Χρειάζεται όμως να επιλεχθούν οι τεχνολογίες με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να τοποθετούνται στα κατάλληλα μέρη, μετά από κατάλληλες μελέτες. Σήμερα κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες επιλέγουν τεχνολογίες με βάση τις επιδοτήσεις και τις τοποθετούν σε ευαίσθητα οικοσυστήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σαν δωρεάν οικόπεδα.
Καύση σκουπιδιών
Χρησιμοποιώντας την έκφραση «ενεργειακή αξιοποίηση» των απορριμμάτων η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την καύση των σκουπιδιών σαν μια νέα τεχνολογία με φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα και να την προωθήσει σε περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην πραγματικότητα η καύση των απορριμμάτων είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για την υγεία των ανθρώπων και το οικοσύστημα. Οι μονάδες καύσης απορριμμάτων και οι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν σκουπίδια ως καύσιμο εκλύουν πολύ μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών στο αέρα, όπως διοξίνες, φουράνια κ.α. που προκαλούν πολλές μορφές καρκίνου, ασθένειες του νευρικού, καρδιαγγειακού, αναπνευστικού συστήματος κ.α. Τοξική είναι και η στάχτη που μένει από την καύση των σκουπιδιών και η οποία όπου θάβεται μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ενάντια στην καύση των απορριμμάτων έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια σημαντικά κινήματα. Πιο γνωστό είναι το κίνημα στο Βόλο, το οποίο έχει κατεβάσει στο δρόμο πολλές χιλιάδες κόσμο τα τελευταία χρόνια διεκδικώντας να σταματήσει η καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και να υιοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης των απορριμμάτων..
Τα δάση λιγοστεύουν
Παράλληλα, κάθε χρόνο που περνάει, όλο και μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις της χώρας καίγονται. Οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων δεκαετιών διέλυσαν την δασική υπηρεσία, την υπηρεσία που ήταν υπεύθυνη για την πρόληψη, ενώ αρνούνται να καλύψουν τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα. Ταυτόχρονα υιοθετούν πολιτικές που κλείνουν το μάτι σε κάθε είδους καταπατητές και επίδοξους «επενδυτές» και τους επιτρέπουν να «δραστηριοποιούνται» πάνω στις καμένες δασικές εκτάσεις. Ο φετινός Ιούνης, δεύτερος μήνας της αντιπυρικής περιόδου, ξεκινάει ήδη με την τεράστια απώλεια στα Γεράνεια Όρη, όπου κάηκαν πάνω από 70.000 στρέμματα παρθένου δάσους.
Συνεργασία και Συντονισμός των κινημάτων
Ο αγώνας ενάντια σε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές που απειλούν τη φύση και την ανθρώπινη υγεία, που βάζουν τα κέρδη των «επενδυτών» πάνω από το περιβάλλον, είναι μονόδρομος. Η συνεργασία και ο συντονισμός των δράσεων των περιβαλλοντικών κινημάτων είναι κομβικής σημασίας για να μπορεί ο αγώνας να γίνει πιο αποτελεσματικός. Την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο για να ανατραπεί η λογική που βάζει το κέρδη πάνω από το περιβάλλον και τη ζωή στον πλανήτη πρέπει να ανατραπεί το ίδιο το σύστημα.