Του Νίκου Μαλίνογλου,
μέλους ΔΣ σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο
Τις μέρες που διανύουμε στα νοσοκομεία δίνονται σκληρές μάχες από τους γιατρούς με επισχέσεις εργασίας αλλά και αποχή από τις εφημερίες των νοσοκομείων. Αιτία η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, οι περικοπές κατά 30% του εισοδήματος τους λόγω των μνημονίων αλλά και η αυθαίρετη περικοπή ως 30% της πληρωμής των εφημεριών, χωρίς καν να το έχουν ψηφίσει σε νόμο!
Αυτά τα οικονομικά ζητήματα μαζί με τα τεράστια προβλήματα δυσλειτουργίας των νοσοκομείων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έρχονται νέα σκληρά μέτρα στους επόμενους μήνες (εκ νέου περικοπή μισθών, εφεδρείες – απολύσεις προσωπικού, κλπ) οδήγησαν τους γιατρούς στο σκληρό και ανυποχώρητο αυτό αγώνα.
Εικοσιένα (21) νοσοκομεία στην Αττική τελούν σε επίσχεση εργασίας. (Γ.Κ. Νίκαιας, ΚΑΤ, Ασκληπιείο Βούλας, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής-Δαφνί, Λοιμωδών, Άγιοι Ανάργυροι, Πατησίων, Τζάννειο, Αγλαΐα Κυριακού Αγίων Αναργύρων, Νοσοκομείο Σωτηρία, 1ο ΙΚΑ (Παράρτημα Σισμανογλείου), Αγ. Όλγα από 19/3, Παίδων Αγία Σοφία, Γ.Κ.Α. Γεννηματάς, Παίδων Πεντέλης, ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ). Δύο νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη (Α.Ν. Θεαγένειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) καθώς και άλλα 25 στην επαρχία (της Πάτρας, της Δράμας, της Κω, του Αιγίου, της Καλαμάτας, του Αγρινίου, της Βέροιας, της Έδεσσας, των Γιαννιτσών, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας, της Λάρισας, της Σπάρτης, της Ρόδου, κλπ) βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και όμως για τον «υπουργό» μας τίποτα δεν συμβαίνει.
Οι απλήρωτες εφημερίες ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αιτία όμως για τον αγώνα των γιατρών δεν είναι μόνο τα οικονομικά θέματα αλλά η εντελώς δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων, υλικών και χρηματοδότησης σε σημείο που να είναι επικίνδυνη η λειτουργία τους για τους ασθενείς.
Ο νέος εφαρμοστικός νόμος για την Υγεία υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας και οδηγεί άνεργους, συνταξιούχους αλλά και τους εργαζόμενους στην Υγεία στην απόλυτη απελπισία, αφού είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις μετρητοίς πολλές εξετάσεις και φάρμακα.
Οι μαζικές Γ.Σ. που γίνονται καθημερινά αποκαλύπτουν τη μαχητική διάθεση των γιατρών και την αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί χρόνια τώρα λόγω της κατάστασης.
Παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των γιατρών από διοικητές νοσοκομείων με «εντέλλεσθε», κλήσεις στην εισαγγελία, έως και απειλές απολύσεων ειδικευομένων (όπως στο νοσοκομείο Γιαννιτσών) το κίνημα των κινητοποιήσεων μεγαλώνει.
Η ΑΔΕΔΥ καλεί αύριο (Πέμπτη 29/3) ολιγόωρη στάση εργασίας και πορείες στην Αθήνα και Θεσ/νίκη για την υπεράσπιση, υποτίθεται, της δημόσιας Υγείας. Τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι εντελώς πίσω από τις ανάγκες! Δεν ανατρέπονται οι πολιτικές της Τρόικας με «συμβολικές» στάσεις εργασίας.
Χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις – όπως αυτές που βλέπουμε σήμερα με τις επισχέσεις εργασίας αλλά και με τις καταλήψεις που είχαμε πρόσφατα στο υπουργείο Υγείας και στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Αυτές όλες οι κινητοποιήσεις δείχνουν τον δρόμο, η πραγματικότητα όμως είναι ότι είναι ασυντόνιστες. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα δείχνει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα του συντονισμού που υπάρχει.
Το τραγικότερο λάθος βέβαια θα ήταν να περιμένουμε από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να πάρει την πρωτοβουλία για ένα τέτοιο συντονισμό. Ο συντονισμός πρέπει να προέλθει από τα κάτω κι εκεί είναι που πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες μας την επόμενη περίοδο.