Από τη δράση μας

Πετυχημένη η τηλε-συζήτηση του «Χωματερή STOP» για την καύση σκουπιδιών

Μια πολύ πετυχημένη, χρήσιμη και δημιουργική συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, μέσω διαδικτύου, με πρωτοβουλία της κίνησής μας (Χωματερή Stop-Πολίτες εν δράσει), με θέμα τα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγαλοεργολάβων για προώθηση της καύσης σκουπιδιών και τους τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννος Νικολάου (Θεσσαλονίκη-Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην καύση απορριμμάτων), η Ευμορφία Τσαμπά (Βόλος-NO BURN), ο Λευτέρης Ηλιάδης (Νέοι για το Περιβάλλον) και η Μαρία Σωτηροπούλου (Support Earth-Αθήνα).

Οι βασικοί ομιλητές, συναγωνιστές από πόλεις που ήδη βιώνουν το πρόβλημα (Βόλος) ή που είναι ένα βήμα πριν να ξεκινήσουν τα δηλητηριώδη φουγάρα (Θεσσαλονίκη) αλλά και οι τοποθετήσεις από μέλη συλλογικοτήτων της Αθήνας ανέδειξαν την κρισιμότητα του προβλήματος, τους κινδύνους για την υγεία μας και το περιβάλλον αλλά και τις δυνατότητες για οργάνωση ενός μαχητικού κινήματος αντίδρασης στην προώθηση της καύσης.

Η ανάγκη για ένα ενωτικό κίνημα επισημάνθηκε από όλους τους ομιλητές αλλά και από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν. Ένα τέτοιο κίνημα θα μπορούσε να συμβάλλει αφενός στην καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα αλλά και στην οργάνωση κινητοποιήσεων με μαζικό και πανελλαδικό χαρακτήρα. Η ιδέα για μια πανελλαδική ημέρα δράσης κατά της καύσης, η οποία έχει συζητηθεί και σε άλλες συναντήσεις συλλογικοτήτων, φαίνεται ότι ωριμάζει και μένει να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός ώστε το επόμενο διάστημα να υλοποιηθεί, με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση την κοινής γνώμης.

Ως Χωματερή Stop, θα συμμετέχουμε δημιουργικά στην προσπάθεια να χτιστεί ένα τέτοιο κίνημα. Από την αρχή της δράσης μας, είχαμε θέσει ως βασικό στόχο και προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας μας να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αγώνα όχι μόνο στην Δυτική Αττική αλλά και ευρύτερα, καθώς αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς να «διώξουμε τα σκουπίδια από την αυλή μας», αλλά να μειώσουμε τα σκουπίδια, προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Με αυτό το σκεπτικό συνεχίζουμε μαχητικά και ενωτικά!

Ενημερωτική Δράση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Ζωγράφου «Από Κοινού»

Την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, την ώρα που η βροχή σταμάτησε και ξεμύτισε λίγος ήλιος, η «Από Κοινού» Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Ζωγράφου, έκανε την σχεδόν καθιερωμένη πλέον βόλτα της στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης του Ζωγράφου, τηρώντας πάντα τα υγειονομικά μέτρα. Αυτήν τη φορά με συνθήματα για τα δικαιώματά μας, για την υγεία μας, για το δικαίωμα στο οχτάωρο και σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Η συλλογή τροφίμων συνεχίζεται για οικογένειες στην περιοχή μας που έχουν ανάγκη για βοήθεια. Καλούμε όλες και όλους να συμμετέχουν και να συνδράμουν, ώστε να οργανωθούμε στις γειτονιές μας και να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση!

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης ενάντια στα πρόστιμα και την καταστολή

Με αφορμή τις διώξεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη, σε μια σειρά πόλεις έχουν συσταθεί πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με στόχο να καλυφθούν τα δικαστικά έξοδα και τα πρόστιμα.

Στην Αθήνα στις 22 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συναυλία που την παρακολούθησαν χιλιάδες άτομα και συγκεντρώθηκε ένα σημαντικό ποσό. Στην Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί  η Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου  ενώ αντίστοιχες πρωτβουλίες έχουν συσταθεί στα Χανία και το Ηράκλειο της Κρήτης.

Το “Ξ” συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες προτάσσοντας την αλληλεγγύη απέναντι στη βιομηχανία των διώξεων και της καταστολής.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα