Από τη δράση μας

Μαζικές και δυναμικές οι φοιτητικές κινητοποιήσεις

Με δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις απάντησαν για άλλη μια φορά φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί την Πέμπτη 4 Φλεβάρη στο νομοσχέδιο Κεραμέως που με αυταρχισμό, περικοπές και καταστολή προσπαθεί αλλάξει ριζικά τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούν κυβέρνηση και ΜΜΕ, οι κινητοποιήσεις είχαν για άλλη μια φορά χιλιάδες συμμετοχές.

Στις κινητοποιήσεις που έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συμμετείχε και η «Νεολαία Ξεκίνημα», μοιράζοντας υλικό σχετικά με το νομοσχέδιο. 

Αλληλεγγύη στο φοιτητικό κίνημα στην Τουρκία!

Έλληνες και Τούρκοι φοιτητές αγωνίζονται ενάντια στον αυταρχισμό και τις επιθέσεις στην παιδεία από τις κυβερνήσεις του Μητσοτάκη και του Ερντογάν. Στην Κωνσταντινούπολη η αστυνομία απαντάει στο κίνημα με βία και συλλήψεις. Ο διεθνισμός, οι κοινές δράσεις και η αλληλεγγύη των κινημάτων, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους, αλλά και στην ανάπτυξη δεσμών ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική κοινωνία. Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε ένα μήνυμα αλληλεγγύης και κοινού αγώνα από τη Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη! 

Τουρκία – Κύπρος – Ελλάδα: Ούτε εξορύξεις ούτε πόλεμος

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα Δελτίου Τύπου της πρωτοβουλίας «Μας σκάβουν τον λάκκο – Kazma Birak – Don’t Dig» στην οποία συμμετέχουν περιβαλλοντικές οργανώσεις από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.

Η Ελληνοτουρκική διαμάχη που εντάθηκε τους τελευταίους μήνες για τις ΑΟΖ δεν έχει να κάνει με «εθνικά» συμφέροντα. Είτε οι κυβερνήσεις μας βγάζουν τις φρεγάτες για πολεμικές ασκήσεις στη Μεσόγειο, είτε κάθονται γύρω από τραπέζια συνομιλιών, ένα είναι το σίγουρο. Ότι ο ανταγωνισμός τους για τον έλεγχο των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει εξίσου επικίνδυνη απειλή τόσο για την ειρήνη όσο και για το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο το «ενδιαφέρον» των μεγάλων δυνάμεων για διαμεσολάβηση, η διπλωματική και στρατιωτική τους ανάμειξη.

Τη στιγμή που οι κυβερνήσεις Τουρκίας, Κύπρου, Ελλάδας  συμμετέχουν σε «διεθνείς διασκέψεις» για την κλιματική αλλαγή με έναν από τους κύριους στόχους να είναι η μείωση των εκπομπών CO2, την ίδια στιγμή ανταγωνίζονται για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, δυναμιτίζοντας την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Πίσω από αυτήν υποκριτική στάση και των τριών κυβερνήσεων κρύβονται και τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών. 

Οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όχι μόνο δε θα φέρουν ευημερία στις χώρες που θα εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα, αντίθετα θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς την περιβαλλοντική καταστροφή, σε ακόμη γρηγορότερη αύξηση των έντονων φαινομένων που απειλούν τον πλανήτη, σε μεγαλύτερη απειλή κατά της βιοποικιλότητας και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Οι λαοί δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από αυτούς τους ανταγωνισμούς, ούτε και να χωρίσουμε κάτι μεταξύ μας. 

Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, σε ένα περιβάλλον που, αν εμποδίσουμε τη λεηλασία του και το σεβαστούμε, μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία σε όλους τους ανθρώπους και τα πλάσματα του πλανήτη.

Με αφορμή τα Ίμια – Η ΕΛΑΣ λέει ναι στους φασίστες και όχι στους αντιφασίστες

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα Δελτίου Τύπου της καμπάνιας «Δεν είναι Αθώοι- Οι ναζί στην φυλακή».

Το Σάββατο 30 Γενάρη λίγο πριν την έναρξη της δημόσια ανακοινωμένης συγκέντρωσης που καλούσαν 20 πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από τα γεγονότα στα Ίμια ενημερωθήκαμε από την αστυνομία ότι η συγκέντρωσή μας είχε απαγορευτεί και ότι έπρεπε να φύγουμε από το χώρο διαφορετικά θα υπήρχαν προσαγωγές και επιβολή προστίμων.

Στο φυσιολογικό ερώτημα βάση ποιας απόφασης υπήρχε η απαγόρευση η μονότονη απάντηση των επικεφαλής αστυνομικών ήταν «αυτές είναι οι εντολές που έχουμε από την ΓΑΔΑ».

Κατόπιν έντονων διαβουλεύσεων τελικά μας επιτράπηκε να συγκεντρωθούμε με περιορισμό 30 ατόμων, τον οποίο δεν αποδεχτήκαμε κι ο κόσμος εξακολούθησε να φτάνει στη νησίδα μπροστά από την ΛΑΕΔ.

Στην απόφαση της ΓΑΔΑ που μας στάλθηκε και ηλεκτρονικά -κατόπιν εορτής- αναφέρεται ότι: «.. αποφασίζεται η επιβολή περιορισμών και συγκεκριμένα: Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί επί του πεζοδρομίου έμπροσθεν της ΛΑΕΔ χωρίς να καταλαμβάνουν μέρος του οδοστρώματος των πέριξ οδών» επειδή «πιθανολογείται ότι από την διεξαγωγή της θα διαταραχθεί δυσανάλογα η κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής…».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε μη ανακοινωμένη συγκέντρωση της –χαρακτηρισμένης με δικαστική απόφαση εγκληματικής οργάνωσης ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ– με ομιλίες, κατάθεση στεφάνων, άναμμα καπνογόνων κτλ. Χωρίς καμία ενόχληση από την αστυνομία.

Ακολούθησε συγκέντρωση υποστηρικτών της οργάνωσης «Έλληνες για την Πατρίδα» που έχει επικεφαλής τον επίσης καταδικασθέντα για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη.

Καταγγέλλουμε την στάση της κυβέρνησης, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας που χαϊδεύει τους φασίστες και κάνει επίδειξη πυγμής στους αντιφασίστες, στο φοιτητικό κίνημα (άνοιγμα δικογραφίας για το πανεκπαιδευτικό) συλλαλητήριο και γενικά στους διαδηλωτές που αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική.

Στους δρόμους και στα κοινωνικά κινήματα απαιτούμε και διεκδικούμε:

Την πλήρη απαγόρευση κάθε δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής και όλων των καταδικασθέντων πρώην στελεχών της.

Αυτό πρακτικά σημαίνει κλείσιμο όλων των γραφείων της, των ιστοσελίδων, απαγόρευση συγκεντρώσεων, καθαίρεση εκλεγμένων σε ΟΤΑ, συνδικάτα κτλ.

Την άμεση σύλληψη των Παππά, Λαγού και Θεοδώρου.

Τέλος, για όλα τα παραπάνω, απαιτούμε την παραίτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη!

«SOS Πειραιάς»: Δράσεις στο πάρκο Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της της «Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά – SOS Πειραιάς» (στην οποία συμμετέχει η τοπική οργάνωση του «Ξ» στον Πειραιά)

Η συνέχεια των δράσεων βρήκε την Αγωνιστική Πρωτοβουλία SOS Πειραιά στο πάρκο Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα.

Μεγάλη ομάδα μελών της πρωτοβουλίας μοίρασε την ανακοίνωση, ήρθε σε επαφή και μίλησε με πολλούς ανθρώπους από αυτούς που βρέθηκαν μαζικά στο πάρκο αναζητώντας μια ανάσα από τη δύσκολη περίοδο του λοκντάουν. Οι πολίτες του ευρύτερου Πειραιά έδειξαν ενδιαφέρον και στήριξη στον αγώνα για την απομάκρυνση των καζανιών της OIL ONE από τη Δραπετσώνα, απέναντι στα σχέδια της COSCO για το λιμάνι και την πλήρη απόδοση του πάρκου Λιπασμάτων ως δημόσιου χώρου στους πολίτες, ενώ εκδηλώθηκε η ανησυχία τους για τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία ΧΥΤΑ και εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στο Σχιστό Κερατσινίου.

Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία δίνοντας μας εφόδια για τη συνέχεια και την κλιμάκωση των δράσεων μας.

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης, ενάντια στην κρατική καταστολή 

Το Σάββατο 6 Φλεβάρη, σε μια σειρά πόλεις, Πρωτοβουλίες και Επιτροπές Αλληλεγγύης καλούν σε συγκεντρώσεις προκειμένου να αποσυρθούν οι διώξεις και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα