40.000 άτομα χρωστάνε στο Δημόσιο 90 δισ. €! Ας μιλήσουμε για «αποδείξεις από τυρόπιτες»

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σχηματίζεται μια γενική εικόνα η οποία συνοψίζεται στον παρακάτω πίνακα:[1]

Όπως βλέπουμε ξεκάθαρα, μόλις 41.232 οφειλέτες ευθύνονται για το 90% σχεδόν των χρεών προς το Δημόσιο, αφού χρωστούν συνολικό ποσό μεγαλύτερο των 91 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, 3,6 εκατομμύρια πολίτες χρωστούν 3,7 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ ο καθένας. Υπάρχει, επίσης, και μια σχετικά μικρή μερίδα πολιτών που χρωστούν ποσά μεταξύ 10.000 και 100.000, με σύνολο οφειλών 6,6 δις.

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν, για πολλοστή φορά, πόσο ψεύτικα και άθλια είναι τα αφηγήματα-παραμύθια που χτίστηκαν τόσα χρόνια από τα συστημικά ΜΜΕ, τις κυβερνήσεις των μνημονίων και τους διάφορους Πάγκαλους συκοφαντώντας την ελληνική κοινωνία ότι «ζει πάνω από τις δυνατότητές της», ότι «μαζί τα φάγαμε», κλπ.

Κανένας/καμία, όσο αφελής κι αν είναι, δε μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί οι 41.000 περίπου (το 1% περίπου του συνόλου των οφειλετών και λιγότερο από το 0,4% του συνόλου του πληθυσμού) είναι εκείνοι που μοχθούσαν για το μεροκάματο μέρα-νύχτα, έντιμοι/ες εργαζόμενοι/ες με στόχο μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή!

Για ποιους πρόκειται;

Είναι ολοφάνερο ότι δε πρόκειται για τους ανθρώπους της παραγωγής και της εργασίας που οι πολιτικές των μεγαλοεπιχειρηματιών και του πολιτικού τους προσωπικού στυλ Πάγκαλου, Μητσοτάκη, Τσίπρα τους πέταξαν είτε στην ανεργία είτε στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, και βρέθηκαν να χρωστάνε… 2 εκατ. € κατά μέσο όρο ο καθένας!

Προφανώς πρόκειται για επιχειρηματίες της λεγόμενης «υγιούς» επιχειρηματικότητας για την οποία μας έχουν «φάει» τ’ αυτιά οι αστικές δυνάμεις ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ κ.α.), Ποτάμι και πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ!

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του thepressproject.gr

«Σημειώνεται επίσης πως σημαντικό μέρος του χρέους αφορά πτωχευμένες και προβληματικές επιχειρήσεις που σήμερα δεν υφίστανται, με τα ποσά να αναμένεται να μην εισπραχθούν ποτέ.»

Με άλλα λόγια τα ελλείματα στο δημόσιο ελάχιστη σχέση έχουν με τα εργατικά νοικοκυριά.

Ο «καημένος» επιχειρηματίας;

Εδώ θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς «Εντάξει, δε μπορεί ένας επιχειρηματίας να πέσει έξω;». Σαφώς και μπορεί. Ειδικά σε ένα ασταθές περιβάλλον με ακραίους ανταγωνισμούς, με παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες «φούσκες», με επιχειρήσεις «φαντάσματα», με ένα οικονομικό μοντέλο που δεν έχει κανέναν σχεδιασμό και πηγαίνει στα τυφλά «καθοδηγούμενο» απ’ το «αόρατο χέρι της αγοράς» και που με τόση λιτότητα δεν έχουν μείνει και πολλοί να αγοράζουν τα προϊόντα που παράγονται! Έτσι είναι η κρίση του καπιταλισμού!

Όμως, όλοι αυτοί οι «ιδιώτες επενδυτές» που κάθε μέρα βρίζουν «το κακό κράτος» όχι μόνο έχουν μπουκώσει από κρατικές επιδοτήσεις, αλλά και όταν χρεοκοπούν παρακαλούν το κράτος να έρθει να τους σώσει (όπως οι τράπεζες) ή αφήνουν εκατομμύρια ευρώ «πιστόλι» για να τα πληρώσει το κράτος – και άρα εμείς, οι φορολογούμενοι.

Ομολογουμένως, και ένα μέρος ανθρώπων που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα προσπάθησαν να ασκήσουν ένα «ελεύθερο» επάγγελμα, να ανοίξουν μια ατομική επιχείρηση ως διέξοδο μέσα σ ‘αυτή την οικονομική θύελλα και να απέτυχαν. Δε μιλάμε, όμως, για αυτούς. Αυτοί στην πλειοψηφία τους ρύθμισαν επώδυνα το χρέος τους ή πιθανά να το ρυθμίσουν αλλιώς κινδυνεύουν να τους πάρει το σπίτι η τράπεζα ή και το κράτος.

Έχουν όνομα

Επειδή μιλάμε για μεγάλα ποσά που αντιστοιχούν σε σχετικά λίγα άτομα, ανατρέχοντας σε δημοσιεύματα του πρόσφατου παρελθόντος μπορούμε να δούμε πολλά. Σε στοιχεία που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ ένα χρόνο περίπου πριν για τα νομικά πρόσωπα-επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα-άτομα που οφείλουν στο Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) θα δούμε να «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις εταιρίες και πρόσωπα που εμπλέκονται διαχρονικά σε σκάνδαλα διαφθοράς του οικονομικού μας συστήματος.

Πρόκειται, λοιπόν, για εταιρίες όπως η «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» που μαζί με τα ποσά των προσαυξήσεων, των τόκων, κτλ, χρωστάει περί τα 10 δισ. € περίπου σε Δημόσιο και ΕΦΚΑ. Η εν λόγω εταιρία είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων που τελικά η αστική δικαιοσύνη αποφάσισε πως δεν υπήρξε ποτέ (!), αθωώνοντας όλους τους εμπλεκόμενους πλην δυο εκπροσώπων Ακρόπολις! Μάλιστα, όπως λέει το ρεπορτάζ της efsyn.gr

«Έπειτα από δεκαέξι μήνες ακροαματικής διαδικασίας και χωρίς την ανακοίνωση σκεπτικού, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε αθώους τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους!».

Εντάξει, μιλάμε για «μεγάλη διαφάνεια» στο δικαστικό σύστημα και δε μπορούμε να φανταστούμε τις «δυσκολίες» που «συνάντησαν» ώστε να «φτάσουν» σε αυτή την απόφαση!

Σε άλλα μέρη της λίστας βρίσκει κανείς κι άλλα «εργατικά και λαϊκά στρώματα» όπως η εταιρία του Λάκη Γαβαλά, ποδοσφαιρικές εταιρίες (ΠΑΕ), αλυσίδες super-market κι άλλους «ευεργέτες» αυτού του τόπου! Από τη λίστα δε των φυσικών προσώπων ξεχωρίζει στη κορυφή το αρχιλαμόγιο Νίκος Κασιμάτης, ο άνθρωπος που όντας λογιστής έκλεψε μαζί με κύκλωμα εφοριακών απ’ το Δημόσιο πάνω από 1,3 δις, εκδίδοντας εικονικά τιμολόγια και κάνοντας παράνομες επιστροφές ΦΠΑ σε ιδιώτες-επιχειρήσεις «φαντάσματα». Και οι λίστες δυστυχώς δε τελειώνουν…

«Μαζί τα φάγαμε;»

Τελικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ούτε «μαζί τα φάγαμε», ούτε φταίνε οι αποδείξεις της τυρόπιτας. Σαν «τυρόπιτες», από την άλλη, φαγώθηκαν τα πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος από συγκεκριμένους μεγαλοεπιχειρηματίες και οικονομικούς απατεώνες που κάναν «μπίζνες» σε συνεργασία με διεφθαρμένα στελέχη της κρατικής μηχανής. Και τώρα το «φέσι» καλείται να το πληρώσει ο συνήθης ύποπτος: ο ελληνικός λαός!

Και όταν μιλάμε για φέσι, στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα ποσό που αγγίζει τα 182 δις ευρώ (100 δις που αναφέρονται πιο πάνω, στον πίνακα, είναι το αρχικό κεφάλαιο, ενώ περίπου 80 δις είναι οι προσαυξήσεις). Δηλαδή περίπου όσο το ΑΕΠ της χώρας!

Έτσι, διαχρονικά κυβερνήσεις και δικαιοσύνη καλύπτουν τους «ακάλυπτους» Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες κάνοντας τα στραβά μάτια στα «πιστόλια» που αφήνουν στο Δημόσιο. Η ωμή και ταξική πραγματικότητα, όμως, να φορολογούν τους πολλούς για να τα χαρίζουν στους λίγους κάποια στιγμή αποκαλύπτεται…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα