4 Μάρτη: Η πιο επιτυχημένη, μαζική κινητοποίηση στην Ψυχική Υγεία!

Όλα, λίγο-πολύ, τα σωματεία του χώρου της Ψυχικής Υγείας πήραμε την πρωτοβουλία για την οργάνωση και τον συντονισμό μιας γενικής κινητοποίησης για την ψυχική υγεία που πραγματοποιήθηκε στις 4-3-09 έξω από το υπουργείο υγείας, με την παρουσία εργαζομένων απ’ όλη την Ελλάδα.

Η κινητοποίηση ήταν πολύ επιτυχημένη, με εκατοντάδες εργαζόμενους παρόντες, ήταν η πιο μαζική σε σχέση με τις προηγούμενες και με παλμό που εξέφραζε την οργή και την αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί από την πολυετή κρίση στο χώρο μας.

Η δημοσιότητα που επιτύχαμε ήταν επίσης η μεγαλύτερη από ποτέ τόσο στον έντυπο όσο και στον ραδιοτηλεοπτικό τύπο.

Την παραμονή της κινητοποίησης στελέχη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας εξέδωσαν δελτίο τύπου που ενημέρωνε(!) για την εύρεση 15 εκ. ευρώ για την ψυχική υγεία και επικοινώνησαν τηλεφωνικά με εκπροσώπους σωματείων ζητώντας τους να μην την πραγματοποιήσουν, ένδειξη πως αυτό που πραγματικά πιέζει είναι οι μαζικοί αγώνες των εργαζομένων.

Την ημέρα εκείνη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο με αντιπροσώπους των σωματείων, αν και η δική μας πρόταση ήταν πως η πίεση θα ήταν μεγαλύτερη αν δε δεχόμασταν να συμμετέχουμε σε άλλον ένα ακόμη υποκριτικό διάλογο, απαιτώντας τη δημόσια και έγγραφη δέσμευση του Υπουργείου για οριστική επίλυση των προβλημάτων μας.

Συναντήσαμε την Γενική Γραμματέα Πρόνοιας, κα Τροχάνη, το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και τον Υπουργό Υγείας, κ. Αβραμόπουλο (προς τιμή του οποίου λίγο πριν στο δρόμο είχαμε κάνει τούρτα με τη φωτογραφία του, σβήνοντας 4 κεράκια για την τετραετή εγκατάλειψη της ψυχικής υγείας) οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται στο εξής κάθε μήνα, με νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη ημέρα, απευθείας στους λογαριασμούς τους από το Υπ. Υγείας!

Δεσμεύτηκαν μάλιστα πως θα ενημερωθούν όλα τα σωματεία εγγράφως τη Δευτέρα 9-3-09 για τα παραπάνω καθώς και με χρονοδιαγράμματα για το πώς θα καταβληθούν οι μισθοί έως ότου λειτουργήσει ο νέος τρόπος πληρωμών.

Οι δεσμεύσεις του Υπουργείου δεν έπεισαν τους εργαζόμενους που έχουν ακούσει πολλές δεσμεύσεις μέχρι τώρα αλλά δεν έχουν δει να πραγματοποιούνται. Η δυσπιστία και οι επιφυλάξεις διατυπώθηκαν ενώπιον της ηγεσίας του Υπ. Υγείας. Θα περιμένουμε λοιπόν και θα δούμε. Χωρίς αμφιβολία, αν το υπουργείο τηρήσει τις πιο πάνω δεσμεύσεις θα μιλάμε για μια εξαιρετική επιτυχία του κινήματός μας. Μέχρι να το δούμε αυτό όμως, στην πράξη, οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Και έτοιμοι να οργανώσουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις μας απαιτώντας τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας αλλά και της ποιοτικής και δημόσιας παροχής των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Εύη Κατάκη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα