31 Μάη: διαδήλωση ενάντια στην ευρωπαϊκή σύνοδο για τη μετανάστευση

Από τον Ιούλη του 2004 δημιουργήθηκε το Δίκτυο των Γενικών Διευθυντών των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Μετανάστευσης, με το λογότυπο GDISC (General Directors’ Immigration Services Conference). Σ’ αυτό το όργανο συμμετέχουν εκπρόσωποι των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. καθώς και των υποψήφιων μελών: Κροατία, Τουρκία, Π.Γ.Δ.Μακεδονία, Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία.

Στις 30-31 Μάη και 1 Ιούνη πραγματοποίησαν στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Τιτάνια, μια από τις ετήσιες συναντήσεις τους, οι οποίες κατά βάση κινούνται γύρω από το δίπτυχο: α) ποιοι είναι οι επιθυμητοί και ποιοι οι ανεπιθύμητοι μετανάστες για την Ε.Ε. β) πως προσελκύουμε τους πρώτους και πως απωθούμε τους δεύτερους.

Αυτή την φορά όμως δεν τα κατάφεραν να κάνουν “ινκόγκνιτο”, όλη την τεχνοκρατική προετοιμασία του οικοδομήματος που ονομάζεται “Ευρώπη-φρούριο”.

Από καιρό και μετά από πρωτοβουλία της YRE, είχε αποφασιστεί πορεία προς το ξενοδοχείο “Τιτάνια” και αντιρατσιστική συναυλία στην πλ. Ομονοίας για την Πέμπτη 31 Μάη.

Όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνδιοργανωτών αυτής της μέρας δράσης, υποτίμησε την ενημέρωση των μεταναστών, ότι πιο απαραίτητο για να καταφέρουν μαζικά οι ίδιοι οι μετανάστες να δράσουν για τον εαυτό τους. Και ουσιαστική ενημέρωση είναι οι εκστρατείες κοινωνικής βάσης, που θα αναζητήσουν τους μετανάστες στις γειτονιές, στα μαγαζιά, στις εκκλησίες ή τα τζαμιά τους, στους εργασιακούς τους χώρους.

Εξάλλου η πλειοψηφία των μεταναστών δεν βρίσκεται οργανωμένη σε κοινότητες. Πολλές απ’ αυτές δεν είναι καν ελκυστικές, μην προσφέροντας ουσιαστική ενημέρωση και προτάσεις συγκεκριμένης δράσης. Ή ακόμα γιατί υποφέρουν από αντιδημοκρατικότητα, υποτίμηση των γυναικών μεταναστριών, και αναποτελεσματικότητα.

Παρόλα αυτά η μέρα δράσης κινητοποίησε 1.000 άτομα. Ανάμεσα τους Αφγανούς, ένα μεγάλο μπλοκ Σομαλών προσφύγων, την ένωση Αφρικανών γυναικών, ένα μπλοκ Αλβανών μεταναστών, Μπαγκλαντέζους, την Πρωτοβουλία Μεταναστών Μικροπωλητών. Από ελληνικές οργανώσεις με μπλοκ συμμετείχαν το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η ΔΕΑ, το Κόκκινο, το Δίκτυο.

Για άλλη μια φορά το μπλοκ της YRE κατάφερε να κινητοποιήσει το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, κάνοντας συστηματική δουλειά όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ίσως η πιο σημαντική στιγμή της μέρας δράσης ήταν όταν η πορεία στάθηκε μπροστά στο φρουρούμενο από ΜΑΤ “Τιτάνια”, απαιτώντας αντιπροσωπεία να καταθέσει τα αιτήματα στους Ευρωπαίους εκπρόσωπους. Για να διαπιστωθεί ότι οι ελληνικές αρχές τους είχαν “φυγαδεύσει” αρκετά νωρίτερα μην τυχόν και ενοχληθούν….

Αποδεικνύοντας ξανά ότι για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις-εκπροσώπους του κεφαλαίου, όταν πρόκειται για την εξασφάλιση των κερδών τους και την συνέχιση της υπερεκμετάλλευσης όλων εμάς -μεταναστών και ντόπιων- οι κινηματικές απαιτήσεις των δικαιωμάτων μας, είναι μια …ενόχληση που προσπαθούν να αποφύγουν…

Η μέρα δράσης έκλεισε με τα ακούσματα από τους Jambo Kenya, Lopez Lumbu, Antirevisionist, Felipe και Ερίσμα.

Χριστίνα Ζιάκα

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής