3 Δεκέμβρη: Παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία – Τα παιδιά ενός ξεχασμένου Θεου

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας ατόμων με αναπηρία στις 3 Δεκέμβρη πραγματοποιείται συγκέντρωση στο Σύνταγμα από σωματεία και συλλογικότητες του χώρου. Για τα προβλήματα των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτόν τον τομέα ακολουθεί συνέντευξη του Λ.Σ., προέδρου του Σωματείου χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Αυτοεκπροσώπηση».

  • Ποια είναι τα βασικά προβλήματα και διεκδικήσεις του σωματείου 

Το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το χαμηλό επίδομα πρόνοιας που δικαιούνται οι ψυχικά ασθενείς με 67% αναπηρία που είναι στα 313 ευρώ. Αυτό το επίδομα μάλιστα κόβεται στην περίπτωση που ο ασθενής λάβει σύνταξη αναπηρίας που να υπερβαίνει έστω και στο ελάχιστο αυτό το ποσό. Είναι διαπιστωμένο δε ότι οι συντάξεις των ψυχικά ασθενών είναι εξαιρετικά χαμηλές, επειδή σπάνια οι άνθρωποι που πάσχουν κατορθώνουν να εργαστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα βασικό πρόβλημα λοιπόν είναι αυτό της επιβίωσης. Γίνεται προσπάθεια από σωματεία ληπτών και οικογενειών/φροντιστών το επίδομα της πρόνοιας να εξακολουθήσει να δίνεται και στην περίπτωση σύνταξης του ίδιου του ατόμου ή του θανόντος γονέα του, καθώς πρέπει να αναγνωριστεί ότι είναι επίδομα για τη νόσο και σε κάθε περίπτωση δεν φτάνει για να καλύψει βιοποριστικές ανάγκες.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η μεταφορά του ασθενή κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας από την αστυνομία. Το 2022 πέρασε νομοθεσία που ορίζει η μεταφορά να γίνεται από ασθενοφόρο με τη συνοδεία κλιμακίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά εκκρεμεί η ΚΥΑ που θα ορίζει τον τρόπο εφαρμογής του άρθρου. Έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών αναίτια βίαιων προσαγωγών των ασθενών στα ψυχιατρεία και σε κάθε περίπτωση είναι ανεπίτρεπτο ο πάσχων να αντιμετωπίζεται σαν εγκληματίας και όχι σαν ασθενής.

Ζητάμε να προχωρήσει η τομεοποίηση και η κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα, σύμφωνα με τις επιταγές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, δηλαδή να προχωρήσει η λειτουργεία Κέντρων Ημέρας, Κέντρων βραχείας νοσηλείας και παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην κοινότητα και κοντά στην οικία του πάσχοντα.

Αυτή τη στιγμή για όλη την Ελλάδα υπάρχει μία Ειδική Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών που εδρεύει στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα. Είναι επιφορτισμένη να ελέγχει τη λειτουργία των ψυχιατρικών δομών σε όλη τη χώρα και να παρεμβαίνει σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων. Αυτό πρακτικά είναι ανέφικτο. Ζητάμε τη δημιουργία τέτοιων επιτροπών ανά περιφέρεια της χώρας ώστε ο έλεγχος να μπορεί να είναι ουσιαστικός, έγκαιρος και τακτικός.

Στο εργασιακό κομμάτι θα θέλαμε να διευρυνθεί το αντικείμενο των εργασιών των ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης) που αυτή τη στιγμή προσφέρουν θέσεις εργασίας σχεδόν αποκλειστικά στην καθαριότητα. Πολλοί ψυχικά πάσχοντες έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και επιθυμούν να βρουν εργασία που να είναι πιο κοντά στα προσόντα και στις δεξιότητές τους.

  • Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε αυτά; 

Η κυβέρνηση αρνείται να μας συναντήσει και να ακούσει τα αιτήματά μας. Το μοναδικό θετικό μέτρο που πάρθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση ήταν η νομοθέτηση του 4931/2022 για τη μεταφορά των ασθενών με ασθενοφόρο κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας, αλλά και αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη καθώς εκκρεμεί η ΚΥΑ που θα ορίζει συγκεκριμένα τον τρόπο εφαρμογής του εν λόγω του άρθρου. Ο νόμος όπως έχει συνταχθεί έχει κενά και περιμέναμε την ΚΥΑ για να δούμε πως θα τα επιλύσει, ώστε να μην αναλαμβάνει και πάλι τελικά η αστυνομία να κάνει τη μεταφορά. Είμαστε σε αναμονή.

  • Ποια η σημασία της κινητοποίησης στις 3 Δεκέμβρη; 

Σκοπός της κινητοποίησής μας στις 3 του Δεκέμβρη είναι να ακουστεί η φωνή και τα αιτήματά μας. Είναι ελπιδοφόρο ότι το κοινό κάλεσμα συνυπογράφουν πολλές συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας και ελπίζουμε την επόμενη φορά να είμαστε περισσότεροι και πιο δυνατοί. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα