2ος νεκρός διανομέας μέσα σε 10 ημέρες

Ακόμα ένα εργατικό δυστύχημα διανομέα συνέβη το Σάββατο 30 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη. Το δεύτερο μέσα σε 10 ημέρες και το 40ο την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ)! Ακόμα μια ζωή εργαζομένου που χάνεται πάνω στο κυνήγι του μεροκάματου.

Το δυστύχημα συνέβη λόγω παραβίασης κόκκινου φαναριού από ΙΧ που έτρεχε με τεράστια ταχύτητα, έκοψε τη μηχανή στα δύο, ο οδηγός του εγκατέλειψε τον διανομέα και προσπάθησε να διαφύγει.

Για ακόμα μια φορά γίνεται ξεκάθαρος ο καθημερινός κίνδυνος που διατρέχουν οι διανομείς. Οι συνθήκες εργασίας και η γενικότερη έλλειψη ασφαλούς οδήγησης τους καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτους. Ειδικά στις περιπτώσεις που οι διανομείς δουλεύουν δεκάωρα και δωδεκάωρα, ή με την πίεση της παράδοσης της παραγγελίας, αυτά από μόνα τους δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους για τον εργαζόμενο.

Γι’ αυτό και τα σωματεία του κλάδου παλεύουν για να ενταχθεί το επάγγελμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά – αίτημα που ήταν από τα κεντρικά και στον αγώνα των εργαζομένων στην e-food. Παράλληλα αγωνίζονται για να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, ενώ καταγγέλλουν ότι δεν γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος στους χώρους δουλειάς.

***

Εμετικό σχόλιο για το γεγονός, δεν παρέλειψε να κάνει και ο πιο γνωστός αντιδραστικός σχολιαστής της τηλεόρασης, Άρης Πορτοσάλτε, που ανέφερε ότι 

«Υπάρχει και μια συμπεριφορά των διανομέων. Υπάρχουν φορές που πέφτουν πάνω σου. Ο οδηγός αυτοκινήτου έχει την ευθύνη για όλους αλλά και οι φίλοι που οδηγούν μοτοσικλέτα θα πρέπει να αποφασίσουν να κοιτάνε δεξιά και αριστερά»… 

Απέναντι σε έναν ακόμη θάνατο εργαζομένου, ο Πορτοσάλτε κατάφερε και πάλι να επιρρίψει τις ευθύνες στο θύμα!

Οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τους εργοδότες που γυρίζουν την πλάτη στις εργατικές διεκδικήσεις εδώ και χρόνια. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΣΕΤΕΠΕ:

«…Στο όνομα του κέρδους έχουν μετατρέψει τους διανομείς σε σύγχρονους δούλους, πετώντας τους ένα ξεροκόματο κι αφήνοντάς τους έκθετους σε κάθε κίνδυνο, φυσικό και ανθρώπινο. Δεν θα επιτρέψουμε άλλο αυτήν την κατάσταση! Δεν θα μείνουμε άλλο θεατές στα “δυστυχήματα” των συναδέλφων μας».

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής