2ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: υπαρκτός σουρεαλισμός…

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

 

 

Σύμφωνα με τη Wikipedia ο όρος σουρεαλισμός μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «πάνω» ή «πέρα» από τη πραγματικότητα. Και τι πιο «πέρα από τη πραγματικότητα» από ένα κόμμα που φέρει τον τίτλο «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς» και εφαρμόζει μνημόνια; Το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πάντως είχε πραγματικά πολλά στοιχεία που φάνταζαν «πέρα» ή «πάνω» από την πραγματικότητα…

Η διπλή ψηφοφορία…

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούσαν τον Α. Τσίπρα και την ηγεσία εν όψει του συνεδρίου, ήταν το πώς να ελέγξει καλύτερα την Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του κόμματος. Έτσι πρότειναν

α) τη μείωση των μελών της ΚΕ από από 201 σε 151 μέλη και

β) να παραμείνει μεν σε ισχύ η πρόβλεψη του καταστατικού που έλεγε ότι μόνο το 25% των μελών να είναι έμμισθα κυβερνητικά στελέχη (υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων ή πρόεδροι οργανισμών) αλλά από αυτή την ποσόστωση να εξαιρούνται οι βουλευτές.

Με άλλα λόγια η πρόταση της ηγεσίας της έδινε τη δυνατότητα να έχει περίπου 37 μέλη της ΚΕ που να είναι υπουργοί ή κρατικοί αξιωματούχοι και από τα υπόλοιπα 115 περίπου ένα απεριόριστο αριθμό βουλευτών. Με αυτό τον τρόπο η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα πέρναγε στα κοινοβουλευτικά και κρατικά στελέχη.

Όμως το σώμα του συνεδρίου επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη στον Α. Τσίπρα. Όταν ήρθε η ώρα της σχετικής ψηφοφορίας, το σώμα απέρριψε την εισηγητική πρόταση και ψήφισε στο 25% να περιλαμβάνονται και οι βουλευτές!

Σε ένα οποιοδήποτε κόμμα με στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία η απόφαση του συνεδριακού σώματος, ακόμη κι αν ήταν κόντρα στην επιλογή της ηγεσίας, θα γινόταν σεβαστή. Όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον άνθρωπο που εν μια νυκτί μετέτρεψε το «Όχι» του ελληνικού λαού σε ταπεινωτικό «Ναι». Ανέβηκε στο βήμα, πήρε τον λόγο και δήλωσε:

«Αν καταλαβαίνετε τι ψηφίζετε καλώς. Αλλά αν δεν καταλαβαίνετε, τότε υπάρχει θέμα γιατί ψηφίσατε ενάντια στην εισήγησή μου»!

Και ζήτησε να γίνει επαναληπτική ψηφοφορία! Την οποία και τελικά κέρδισε!

Τι έγραφε ο ίδιος άνθρωπος την πρώτη μέρα του συνεδρίου, στο twitter;

«Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση, αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του».

Κάθε σχόλιο είναι περιττό.

Ανιχνευτές μετάλλων και αστυνομική παρουσία

Σε μια κίνηση παγκόσμιας πρωτοτυπίας για συνέδριο κόμματος που αναφέρεται στην Αριστερά, οι σύνεδροι έπρεπε να περάσουν από ανιχνευτές μετάλλων και αστυνομικό έλεγχο πριν εισέλθουν στον χώρο του συνεδρίου, ενώ καθόλη τη διάρκεια της παρουσίας του Α. Τσίπρα στον χώρο ακροβολισμένοι αστυνομικοί βρίσκονταν παντού.

Αυτό είναι το κόμμα που θα καταργούσε τα ΜΑΤ – καλό είναι να μην ξεχνάμε τι υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ προτού γίνει κυβέρνηση.

Η επιστροφή του Φώτη και ο «κόκκινος Πάνος»

Ήταν εκεί και ο Φώτης Κουβέλης που επιστρέφει στο κόμμα που διέσπασε πριν 6 χρόνια. Τότε δήλωνε πως ένιωθε «ασφυξία από τον αριστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο συνέδριο πάντως, ανάμεσα σε πρόσωπα όπως η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και άλλους που διαπρέψανε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο Φώτης μπορεί και να φάνταζε σχεδόν Μπολσεβίκος…

Ο Πάνος Καμμένος, χωρίς γραβάτα και με κόκκινο γαρύφαλλο στο πέτο, ξεκίνησε την ομιλία του προσφωνώντας τους συνέδρους «συντρόφους» και δηλώνοντας ανερυθρίαστα στη συνέχεια ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έφτιαξαν μαζί «ένα νέο Γοργοπόταμο»

Και οι «αλύγιστοι κομμουνιστές»…

Όμως οι πινελιές σουρεαλισμού δεν σταμάτησαν εκεί.

Λίγη ώρα αφότου η αστυνομία απομάκρυνε νέους εργαζόμενους της γενιάς των 400 ευρώ που έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το συνέδριο, οι (λιγοστοί εναπομείναντες) νεολαίοι του κόμματος που εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο φώναζαν το σύνθημα

«ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές»….

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα