2η Λατινοαμερικάνικη συνάντηση της CWI: Σάο Πάολο, Βραζιλία, 12- 16 Φεβρουαρίου 2009

Παλεύουμε ενάντια στις επιπτώσεις της κρίσης που μαστίζει την ήπειρο!
Δυναμώνουμε τον αγώνα για το σοσιαλισμό!

Μεγάλη ήταν η επιτυχία της 2ης Λατινοαμερικάνικης Συνάντησης της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή – CWI. Πάνω από 100 σύντροφοι συμμετείχαν στις διαδικασίες, που κράτησαν μια βδομάδα, από μια σειρά χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Χιλή, Βενεζουέλα, Βολιβία) ενώ υπήρχαν επισκέπτες από Γερμανία, ΗΠΑ, Βέλγιο και Ελλάδα.

Νέα φάση

Σε όλες τις συζητήσεις, ήταν καθαρό ότι η ήπειρος ολόκληρη ετοιμάζεται να μπει σε μια νέα περίοδο. Από την μία, οι επιπτώσεις της κρίσης θα δοκιμάσουν για ακόμη μια φορά τα όρια του πληθυσμού, μεγάλα κομμάτια του οποίου βρίσκονται ήδη στα όρια της απόλυτης φτώχειας. Από την άλλη, θα θέσει περιορισμούς στη δυνατότητα ελιγμών που είχαν οι αριστερές «λαϊκιστικές» κυβερνήσεις της περιοχής. Την ίδια στιγμή όμως, η κρίση ανοίγει την συζήτηση για την αδυναμία του καπιταλισμού να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου, και προωθεί τον προβληματισμό και την αναζήτηση για το ποια είναι η πιθανή εναλλακτική.

Οι μεγάλες οικονομίες της περιοχής (Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή) έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να πέφτουν, τα κλεισίματα εργοστασίων προ των πυλών, και την φτώχεια να αγγίζει νέα ύψη.

Στις χώρες του «ηφαιστείου των Άνδεων» (Βολιβία, Βενεζουέλα) οι Τσάβεζ και Μοράλες κέρδισαν πρόσφατα τις εκλογικές αναμετρήσεις που υπήρχαν, η ατολμία τους όμως να προχωρήσουν επιθετικά ενάντια στο κεφάλαιο, βάζει όρια και δημιουργεί προβλήματα στις επαναστατικές διεργασίες στην περιοχή.

Συνολικά πάντως, και παρά τις μεγάλες διαφορές από χώρα σε χώρα, η επόμενη περίοδος θα είναι περίοδος αυξημένων αγώνων και νέων εκρήξεων στην περιοχή. Με αυτή την έννοια η συγκρότηση των δυνάμεων της CWI (Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή- στην οποία συμμετέχει και το Ξεκίνημα) και η εμπλοκή της στα κινήματα της περιοχής, αποτελεί κεντρικό καθήκον της περιόδου.

Χτίσιμο της Διεθνούς

Οι πολλές και διαφορετικές συζητήσεις που έγιναν στα πλαίσια της συνάντησης ήταν ενδεικτικές για το μέγεθος και το εύρος της δουλειάς που κάνουν οι σύντροφοι στην περιοχή. Εκτός από τις συζητήσεις- ενημερώσεις για κάθε χώρα που έχουμε παρουσία ξεχωριστά (Βραζιλία, Χιλή, Βενεζουέλα, Βολιβία) υπήρχαν και θεματικές συζητήσεις για:

Την δουλειά στην νεολαία

Την δουλειά στις ιθαγενικές κοινότητες

Την δουλειά με τον μαύρο πληθυσμό, ειδικά στην Βραζιλία

Την δουλειά στα συνδικάτα

Την δουλειά ενάντια στην σεξουαλική καταπίεση

Την δουλειά στις γυναίκες

Υπήρχε κουβέντα για την δουλειά στους ακτήμονες αγρότες, που αναβλήθηκε όμως γιατί οι συγκεκριμένοι σύντροφοι που είχαν εμπλοκή στο κίνημα των ακτημόνων και είχαν αναλάβει την προετοιμασία του θέματος έπρεπε να φύγουν εσπευσμένα.

Διεύρυνση με νέες δυνάμεις

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και σύντροφοι από άλλες τάσεις του κινήματος στη Βραζιλία. Η πιο μεγάλη αντιπροσωπεία ήταν αυτή του CLS (Κολλεκτίβα Ελευθερία και Σοσιαλισμός), με την οποία η SR (Επαναστατικός Σοσιαλισμός- τμήμα της CWI στην Βραζιλία) βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης. Παρόντες ήταν επίσης αντιπρόσωποι από μια μεγάλη ομάδα εργαζομένων που παίζει σημαντικό ρόλο στο σωματείο των εκπαιδευτικών, αντιπρόσωποι της ομάδας Reage Socialista (με την αποία η SR έχει στενή συνεργασία στα πλαίσια του P-SOL) καθώς και ανένταχτοι που συμμετέχουν στο P-SOL(*).

Επίσης, αναφέρθηκαν επαφές που έχει αναπτύξει η CWI με νέες ομάδες σε Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Αργεντινή και Περού.

Γενικά, η κρίση της αριστεράς στη Λατινική Αμερική είναι βαθιά. Κυριαρχεί ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση. Αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα λαθεμένων πολιτικών στο παρελθόν, αλλά και αδυναμίας να γίνει κατανοητή σε βάθος η περίοδος που περνάει σήμερα η ήπειρος και ο πλανήτης. Οι πολιτικές θέσεις, σε συνδυασμό με τη συστηματική δράση και σοβαρή παρουσία της CWI στην περιοχή, την έχει μετατρέψει σε πόλο έλξης για πολλούς αγωνιστές ή και ολόκληρες ομάδες. Το καθήκον για το χτίσιμο μια νέας διεθνούς δύναμης σε μια περιοχή που βρίσκεται υπό ανάφλεξη, εμπνέει όλο και περισσότερους αγωνιστές, και θα αποτελέσει το στοίχημα της επόμενης περιόδου.

Νίκος Αναστασιάδης,
Σάο Πάολο, Βραζιλία

(*) P-SOL: πολυσυλλεκτικό αριστερό κόμμα (νέος σχηματισμός) που προήλθε από διάσπαση του «Εργατικού Κόμματος» (PT) με ηγέτη τον Λούλα, που βρίσκεται στην κυβέρνηση της Βραζιλίας.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής