250.000 στη διαδήλωση του Άμστερνταμ!

Της Anita de Waal και του Ron Blom, Offensief – ολλανδικό τμήμα της CWI

Πάνω απο 250.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 2 Οκτώβρη στην Πλατεία του Μουσείου, στο Άμστερνταμ, για να εκφράσουν την αγανάχτηση τους ενάντια στα σχέδια λιτότητας και περικοπών της δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού. 

Ήτανε η μεγαλύτερη διαδήλωση τα τελευταία 20 χρόνια.

Με συνθήματα όπως : «Φτάνει πιά», «Το ποτήρι ξεχείλισε», «Όχι κι άλλα χρόνια δουλείας» κ.α., διαδηλωτές από όλη την Ολλανδία ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης.

Οι πολύμηνες προετοιμασίες της κυβέρνησης για επίθεση ενάντια στις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση και το 35ωρο, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανεργία, έχουν δημιουργήσει μεγάλο αναβρασμό στη κοινωνία.

Σε πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, το 80% είναι ενάντιο στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η μαζικότητα της συγκέντρωσης ξάφνιασε τους πάντες και πρώτα απ’ όλα την ηγεσία των τριών συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, που δεν περίμεναν πάνω από 100.000.

Τελικά, μετά από πολλά χρόνια αδράνειας και συμμετοχής τους σε «κοινωνικά συμβόλαια» με τους εργοδότες και την κυβέρνηση, αναγκάστηκαν να καλέσουν αυτή τη συγκέντρωση, μόνο κάτω από τη μεγάλη πίεση των μελών τους και κύρια από την μαχητική συσπείρωση συνδικαλιστών της βάσης, που έχει το όνομα «Φτάνει πιά».

Στη εκπληκτική αυτή συγκέντρωση συμμετείχαν και μπλοκ συνδικαλιστών από τη γειτονική Γερμανία και το Βέλγιο, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν παρόμοιες επιθέσεις.

Την ίδια μέρα, στο Βερολίνο διαδήλωσαν 70.000 εργάτες, νεολαίοι και συνταξιούχοι.

Η κυβέρνηση κλονίστηκε και κατηγόρησε την ηγεσία των συνδικάτων ότι θέλει να την ανατρέψει.

Η πραγματικότητα όμως είναι πως ούτε οι συνδικαλιστές ηγέτες ούτε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που είναι στην αντιπολίτευση, δεν επιδιώκουν κάτι τέτοιο.

Όταν οι σοσιαλδημοκράτες ήταν στην κυβέρνηση εφάρμοζαν την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Μέλη της Offensief και σύντροφοι από το Αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (CWI), του Βελγίου, που συμμετείχαν στη διαδήλωση, πούλησαν πάνω από 500 φύλλα της ειδικής έκδοσης της εφημερίδας μας, που είχε κύριο τίτλο «Για 24ωρη Γενική Απεργία» και μάζεψαν πολλά ονόματα διαδηλωτών, που ενδιαφέρονται για τις ιδέες μας.

Η πρόταση της Οφενσίφ προς το κίνημα είναι, οι εργαζόμενοι, στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις, να συνεχίσουν την πάλη πιέζοντας τις ηγεσίες, για απεργιακή κλιμάκωση με στόχο μια προειδοποιητική 24ωρη Γενική Απεργία, που θα αποκαλύψει την τεράστια δύναμη τους και θα δείξει στη κυβέρνηση ότι δεν υποχωρούν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα