24 Νοέμβρη: Κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία χρυσού σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Ανταπόκριση της Κατερίνας Κλείτσα από τη μεγάλη πορεία στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα μεταλλεία (από το site της Green Attack)

Πετυχημένη από όλες τις απόψεις μπορεί να θεωρηθεί η Σαββατιάτικη πορεία ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Η μαζική συμμετοχή από όλες τις περιοχές που απειλούνται από τα ορυχεία χρυσού (Χαλκιδική, Κιλκίς, Θράκη) αλλά και από την Θεσσαλονίκη απέδειξε για μία ακόμα φορά πως οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ενάντια στα καταστροφικά σχέδια για εξόρυξη χρυσού.

Στην κορυφή της πορείας κόσμος κουβαλούσε δέντρα αναπαριστώντας την «κηδεία» τους, άλλοι φορούσαν λευκές στολές και μάσκες, προειδοποιώντας για την ρύπανση του αέρα, ενώ στην προσυγκέντρωση μελισσοκόμοι μοίραζαν μέλι, εξηγώντας πως αν συνεχιστούν τα έργα, η καταστροφή του περιβάλλοντος θα κάνει αδύνατη τη συνέχιση παραγωγής μελιού. Εξάλλου, όπως εξηγούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, η μελισσοκομία δεν θα είναι ο μόνος τομέας που θα καταστραφεί. Η κτηνοτροφία, η γεωργία αλλά και ο τουρισμός απειλούνται άμεσα από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Πάνω από όλα όμως, κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία. Έτσι, από τα βασικά συνθήματα τις πορείας ήταν «Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», που ήρθε να συνδεθεί με συνθήματα όπως: «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία».

Στον αντίποδα, οι εταιρίες που θα αναλάβουν τα έργα σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις ομάδες καταστολής τους, δε σκοπεύουν να υποκύψουν στις πιέσεις τον κατοίκων, απλά βλέποντας μία πολύ μαζική πορεία… Ακριβώς επειδή «είναι πολλά τα λεφτά» και «αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», η πορεία του Σαββάτου πρέπει να γίνει η αρχή για τους επόμενους αγώνες μας και ένα πολύ καλό παράδειγμα μαζικότητας, δυναμικής και συνεργασίας των περιοχών που πλήττονται.

Δείτε το βίντεο από την πορεία στο: http://youtu.be/RN34QLdI3a0 

Κινητοποίηση ενάντια στα μεταλλεία χρυσού και στην Αθήνα

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της “Επιτροπής Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική”

Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) πραγματοποίησε, σήμερα 24/11, διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ και της μητρικής της ELDORADO GOLD, στην οδό Β. Σοφίας, στην Αθήνα. 

Οι πολίτες της Αθήνας συντόνισαν τη δράση τους με αυτήν των επιτροπών αγώνα της Β. Ελλάδας, που την ίδια στιγμή διαδήλωναν στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να ακυρωθούν τα σχέδια της καταστροφικής εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και στις άλλες «στοχοποιημένες» περιοχές της Β. Ελλάδας (στον Έβρο, στη Ροδόπη και στο Κιλκίς). 

Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν τεράστια και ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία θα συνεπιφέρει και αντίστοιχη βλάβη σε μια σειρά άλλες ήπιες οικονομικές δραστηριότητες, χωρίς κανένα γενικότερο όφελος για τη χώρα και το δημόσιο. Επιπλέον, η επιμονή της εταιρείας να προωθήσει τα σχέδιά της, παρά την καθολική αποδόμηση των ισχυρισμών της για περιβαλλοντική ασφάλεια και παρά τη μαζική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, ευθύνεται και για το πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας και διχασμού στην περιοχή και για τη συνειδητή υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής. 

Έχοντας η εταιρεία πάρει το «πράσινο φως» από μια κυβέρνηση, που έχει κεντρικό της στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να προστατεύσει τα κέρδη της λειτουργεί σαν ο «μπράβος» της περιοχής. 

Αποκρούουμε τον ισχυρισμό της, δήθεν, αθώας μεταλλευτικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί με ασφαλή τρόπο, όπως υποκριτικά διατείνονται οι εταιρείες και το υπουργείο περιβάλλοντος, παραπέμποντας στην εμπειρία των Σκανδιναβικών χωρών. Δεν περίμεναν ότι, ακριβώς αυτές τις μέρες, θα είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη και στο Ελσίνκι, κατά αυτού του είδους των εξορύξεων. Ενώ η Φιλανδία, από τις 11/11/2012 βιώνει τη μεγαλύτερη χημική καταστροφή της ιστορίας της, από τεράστια διαρροή αποβλήτων από λίμνη τελμάτων του ορυχείου της Talvivaara. 

Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) με τη σημερινή της παρέμβαση εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους κατοίκους της Χαλκιδικής και των άλλων περιοχών, που είναι οι επόμενοι στόχοι των χρυσοθήρων 

Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος 

Όχι στις εξορύξεις χρυσού 

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία αγώνας για τη γη και την ελευθερία 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (ΑΤΤΙΚΗ) 

http://attiki-forum.blogspot.com 

[email protected] 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα