24/5: Όλες και Όλοι στην απεργία των ΟΤΑ!

Πλατεία Καραϊσκάκη 10:00 π.μ.

Προκήρυξη που μοιράζει το «Ξ» στην απεργιακή συγκέντρωση των ΟΤΑ

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι δημοτικές υπηρεσίες που ήδη βρίσκονται στα όρια τους λειτουργώντας με ελάχιστο προσωπικό, θα αποψιλωθούν ακόμη περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι δήμοι προσέλαβαν χιλιάδες εργαζόμενους ως «συμβασιούχους covid», για να αντιμετωπιστούν υποτίθεται οι έκτακτες ανάγκες της πανδημίας, ενώ στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι αυτοί κάλυπταν και καλύπτουν πάγιες ανάγκες των υπηρεσιών των δήμων. Σήμερα, που η πανδημία υποτίθεται ότι τελείωσε, ή τουλάχιστον βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος, οι εργαζόμενοι αυτοί απολύονται (μέχρι τα τέλη του Μάη). 

Με το τέλος της σχολικής χρονιάς θα απολυθούν και οι σχολικές καθαρίστριες, ενώ χιλιάδες άλλοι συμβασιούχοι (που έχουν προσληφθεί με ΕΣΠΑ) ενδέχεται να απολυθούν από τη νέα σχολική χρονιά, ενώ έχουν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς δουλεύουν ως και 20 χρόνια στις συγκεκριμένες θέσεις. Την ίδια ώρα, οι συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματα και οι μισθοί των 20.000 εργαζομένων μέσω των «κοινωφελών προγραμμάτων» του ΟΑΕΔ βρίσκονται πολύ κάτω από αυτά των υπόλοιπων εργαζομένων. 

Πέρα από τους χιλιάδες ανθρώπους που κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν στην ανεργία, το θέμα αφορά επίσης την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δεν πρόκειται να καταφέρουν να ανταποκριθούν στον όγκο της δουλειάς. Στο μεταξύ οι δήμοι είναι ένα μόνο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι δημόσιες υπηρεσίες εκχωρούνται σταδιακά σε ιδιώτες με όλο και λιγότερο προσωπικό, το οποίο μάλιστα δουλεύει σε μεγάλο ποσοστό (σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από 50% του συνόλου) με ελαστικές μορφές εργασίας. Η υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων αυτών των εργαζομένων δεν αποτελεί μόνο μια σημαντική εργατική διεκδίκηση, αλλά και μια προσπάθεια να διασωθεί η ποιότητα των δημοτικών και συνολικά των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών. 

Η απαίτηση να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας των συγκεκριμένων εργαζομένων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι αυτονόητη, αν θέλουμε οι δημόσιες υπηρεσίες που στελεχώθηκαν με «συμβασιούχους covid» και άλλους εργαζόμενους με συμβάσεις λίγων μηνών (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, Κοινωνικές Δομές, κλπ) να συνεχίσουν να λειτουργούν. Την ίδια ώρα  διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά όλων των κλάδων εργαζομένων που το δικαιούνται, συνολική αύξηση του προσωπικού των δήμων ώστε να είναι λειτουργικοί και να μπορούν να εξυπηρετούν αξιοπρεπώς τους δημότες. 

Πρόκειται για έναν αγώνα που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας και χρειάζεται τη συμπαράσταση τους για να νικήσει. Χρειάζεται όμως και ένα σχέδιο κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και συντονισμού με άλλους εργασιακούς κλάδους. Ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει συνελεύσεις στους χώρους εργασίας και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις που να συνοδεύονται από κάθε είδους δράση, από μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσης της κοινωνίας, μέχρι καταλήψεις, διαδηλώσεις, κ.α. 

Είναι απαραίτητο η απεργία της 24ης Μάη να έχει μαζική συμμετοχή και να βρει συμβασιούχους και μόνιμους εργαζόμενους των ΟΤΑ στους δρόμους. Με αυτή την αφετηρία, μπορούμε να σπρώξουμε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο κάλεσμα νέων αγωνιστικών δράσεων, να επιβάλουμε ένα σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα, ώστε να καταφέρουμε να διασώσουμε τόσο τις θέσεις εργασίας των συμβασιούχων του χώρου, όσο και τις ίδιες τις υπηρεσίες των δήμων από τη διάλυση. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα