21ο καμπ Antinazi Zone – Δύο Τουρκοκύπριοι αγωνιστές για πρώτη φορά μαζί μας

 

Η Ρουγιάμ και ο Χασάν ήρθαν για πρώτη φορά σε κάμπινγκ του Antinazi Zone/YRE  και μίλησαν σε μια συζήτηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τις συνθήκες ζωής στη Βόρεια Κύπρο, την οικονομική κατάσταση, τις σχέσεις με την Τουρκία, τις σχέσεις Τουρκοκυπρίων και Τούρκων «εποίκων» κοκ. Μιλήσαμε μαζί τους για τις εντυπώσεις τους.

Χασάν:

Γενικά πάρα πολύ καλό. Συναντήσαμε πολλούς συντρόφους από πολλές χώρες για πρώτη φορά. Οι συζητήσεις πολύ καλές. Πριν απ’ αυτό είχαμε μια πολύ γενική εικόνα για άλλες χώρες, τώρα ξέρουμε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες. Το μόνο μας πρόβλημα ήταν η γλώσσα – χρειάζεται προσπάθεια να μεταφράζονται όλα τα κείμενα (όπως το πρόγραμμα για παράδειγμα) και στα αγγλικά, όσο και αν και στα αγγλικά έχουμε δυσκολίες επικοινωνίας/συνεννόησης

Ρουγιάμ:

Για μένα μια πολύ καινούργια εμπειρία. Όλες οι συζητήσεις ήταν πολύ ενημερωτικές, άνοιγαν τα μάτια! Με εντυπωσίασε η συζήτηση για τη ΒΙΟΜΕ, μου άρεσε πάρα πολύ η συζήτηση για το ΣΥΡΙΖΑ και για το πώς θα πρέπει να xτιστεί η «νέα αριστερά» που χρειαζόμαστε.

Ήταν επίσης σημαντικό για μας το ότι έγινε συζήτηση για την  Βόρεια Κύπρο – πολύ κόσμος δεν ήξερε τι γίνεται εκεί. Κι εμείς μάθαμε πολλά για άλλες χώρες. Είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε πολλούς Έλληνες συντρόφους..

Ανάμεσα σ’ όλα τα πολιτικά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε πόσο πολύ όμορφο νησί είναι η Κεφαλονιά και πόσο ωραία περάσαμε εδώ.

  • Ένα από τα θέματα που απασχολεί τον κόσμο στην Ελλάδα είναι το θέμα των εποίκων από την Τουρκία. Στη σχετική συζήτηση μάλιστα τέθηκε ερώτημα για τη στάση της τουρκοκυπριακής Αριστεράς απέναντί τους.

Ρουγιάμ:

Ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και τους Τούρκους από την Τουρκία υπάρχει έντονη καχυποψία. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Βορρά. Για να πάρετε μια εικόνα οι Τ/κ δεν πάνε σε τουρκικά καταστήματα, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, κλπ. Αυτό αποτελεί μια πολύ έντονη, κυρίαρχη τάση, τουλάχιστο στη Κερύνεια και τη Λευκωσία. Στην Αμμόχωστο είναι διαφορετικά γιατί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο είναι εκεί και υπάρχουν πολλοί Τούρκοι – εκεί στηρίζουν τους Τούρκους και τα μαγαζιά των Τ/κ είναι άδεια!

Έχοντας πει όμως αυτά, το βασικό καθήκον για μας είναι το πώς θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, εργαζόμενους όπως εμάς, φτωχούς και εκμεταλλεύομενους περισσότερο κι από τους Τ/κ, πάνω σε μια ταξική βάση. Γι’ αυτό νομίζουμε πως το να τους αποκαλούμε «έποικους» είναι λάθος, γιατί τους αποξενώνει. Οι Τ/κ τους ονομάζουν «οι από την Τουρκία».

Και υπάρχει βάση για να προσεγγιστούν. Όχι μόνο ταξικά υφίστανται την πιο έντονη εκμετάλλευση, αλλά και πολιτικά – τα πολιτικά κόμματα τους εκμεταλλεύονται: τους δίνουν δικαιώματα ψήφου μερικούς μήνες πριν τις εκλογές, τους κρατάνε διαρκώς κάτω από ένα εκβιασμό, ή να τους ψηφίσουν ή να μην αποκτήσουν δικαιώματα. 

  • Πολύ σύνθετο το ζήτημα, δηλαδή. Επίσης σύνθετο είναι το πώς θα χτιστούν γέφυρες ταξικής συνεννόησης των Τ/κ εργαζομένων με του Ε/κ. Τι προοπτικές βλέπετε για μια δικοινοτική Αριστερά στο νησί.

Χασάν:

Είναι νωρίς για καταληκτικές απαντήσεις και βεβαιότητες, όμως έχουμε κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα μαζί με Ε/κ συντρόφους. Έχουμε μπει στο δύσκολο δρόμο του να χτίσουμε μια κοινή πολιτική κίνηση Τ/κ και Ε/κ.

Αυτό μας φέρνει σε σύγκρουση με όλο το κατεστημένο και στις γραμμές της άρχουσας τάξης και στις γραμμές της παραδοσιακής Αριστεράς.  Είμαστε αποφασισμένοι όμως να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτό. Πολλοί στο Βορρά θέλουν, είναι αριστεροί, αλλά δεν τους καλύπτει η υπάρχουσα αριστερά. Από την άλλη βέβαια υπάρχει απογοήτευση, κι αυτό δυσκολεύει τη δουλειά μας.  

Ρουγιάμ:

Αυτό που θέλουμε να χτίσουμε είναι πολύ σημαντικό. Η υπάρχουσα αριστερά δεν έχει απαντήσεις. Πρέπει να φέρουμε κοντά όλο αυτό τον κόσμο που αναζητά απαντήσεις αλλά δεν τις παίρνει από την υπάρχουσα αριστερά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,195ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,119ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα