21 χρόνια στον “Περίανδρο”

Της Ηλέκτρας Κλείτσα

«Κάποιοι θεωρούν ότι με φυλακίσεις και καταδίκες θα μας κάνουν να σταματήσουμε τον αγώνα μας! Φαίνεται όμως ότι αυτοί οι κάποιοι δεν έχουν διαβάσει ποτέ τους ιστορία!». « Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας τον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο. Και αυτό έγινε δίχως κανένας αυτόπτης μάρτυρας να τον αναγνωρίσει. Ούτε ένας!»

Σε αυτό το πνεύμα κινείται η ανακοίνωση της «Χρυσής Αυγής» για την καταδίκη σε 21 χρόνια φυλάκισης του μέχρι πρότινος καταζητούμενου υπαρχηγού της Α. Ανδρουτσόπουλου για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας τον Ιούνη του 1998, με θύματα τους Δ. Κουσουρή, Γ. Καραμπατσόλη και Η. Φωτιάδη, μέλη του ΝΑΡ.

Τον τελευταίο χρόνο βέβαια, (από τη μέρα που παραδόθηκε στις αρχές), η νεοφασιστική «Χρυσή Αυγή» δεν είχε πει κουβέντα για τον διαβόητο υπαρχηγό της, σαν να μην υπήρξε ποτέ, και παρά το γεγονός ότι τα 7 προηγούμενα χρόνια (όσο παρέμενε κρυμμένος) δεν έχανε ευκαιρία να υπενθυμίζει μέσα από την εφημερίδα της ότι «θα λάμψει η αλήθεια» και να θρηνεί για τον «αδικημένο» συναγωνιστή.

Όσο για τον ίδιο και τους λίγους «φίλους και συναγωνιστές» που μαζεύτηκαν στα δικαστήρια για να του συμπαρασταθούν, υπήρξαν πραγματικά η προσωποποίηση της προκλητικότητας, αφού μετά την ανακοίνωση της απόφασης άρχισαν να βρίζουν και να απειλούν προς πάσα κατεύθυνση, (δικηγόρους των θυμάτων, δικαστές κλπ). «Μην κάνετε πίσω ρούπι, δεν τους βλέπω καθόλου, δεν υπάρχουν. Θα δικαιωθώ και θα μας γυαλίσουν τα παράσημα. Καταδικάζοντάς με νομίζουν ότι θα διαλύσουν το εθνικιστικό κίνημα. Είναι γελασμένοι», είπε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, ενώ προς τους «εχθρούς του έθνους», (μέλη αριστερών οργανώσεων, δικηγόρους, δικαστές κλπ), ξεχώρισε ανάμεσα στα άλλα η απειλή για «δύσκολο χειμώνα», όπως και η υπόσχεση «Τώρα αρχίζει, τώρα να φοβάστε περισσότερο».

Και βέβαια την ίδια ώρα που προσπαθούσε να πείσει ότι το να είσαι «εθνικιστής» δε σε κάνει απαραίτητα και δολοφόνο, δεν παρέλειψε να αναφέρει τα πιο πρόσφατα από τα κατορθώματά του. «Στη φυλακή πραιτωριανοί σας αλλοδαποί επιχείρησαν να με σκοτώσουν, αλλά έσπασαν τα κεφάλια τους στα χέρια μου»(!).

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και κάποιοι από τους μάρτυρες που βρέθηκαν κοντά στην επίθεση το καλοκαίρι του 98. Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση της ιδιοκτήτριας της καφετέριας στην οποία κάθονταν τα τρία μέλη του ΝΑΡ την ώρα της επίθεσης, και του αστυνομικού συζύγου της: «Έχουμε μαγαζί και τα μαγαζιά τα σπάνε». Με βάση αυτή τη λογική δεν αναγνώρισαν κανέναν, παραδεχόμενοι στην ουσία το φόβο τους για τη «Χρυσή Αυγή» και τις εγκληματικές πρακτικές της.

Λίγο πριν τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στις οποίες συμμετέχει η «Χρυσή Αυγή» μέσα από το εκλογικό της μέτωπο, («Πατριωτική Συμμαχία»), προσπαθώντας να πείσει ότι αποτελεί την εγγύηση για τη διατήρηση της «ελληνικότητας» των περιοχών στις οποίες κατεβαίνει, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ελλήνων και τη μείωση της εγκληματικότητας, (που κατά τη γνώμη τους είναι αποκλειστική ευθύνη των μεταναστών), η καταδίκη αυτή είναι μια επιπλέον απόδειξη του ποια είναι στην πραγματικότητα η νεοφασιστική αυτή συμμορία.

Από την πλευρά όμως του νεολαιίστικου κινήματος, των φοιτητών, των εργαζομένων, των αντιρατσιστικών και αριστερών οργανώσεων, η απόφαση αυτή δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό. Γιατί μόνο μέσα από τη συνεχή ενημέρωση, την αντιφασιστική δράση, την εντατική εκστρατεία καταψήφισης των ακροδεξιών και νεοφασιστικών οργανώσεων στις προσεχείς εκλογές μπορούμε να σταματήσουμε τη δράση τους.

Το επόμενο διάστημα εξάλλου, θα γίνουν άλλες δυο δίκες νεοφασιστών για αντίστοιχες επιθέσεις. Στις 6/10, στη Θήβα (για λόγους ασφαλείας) δικάζεται για την επίθεση εναντίον δύο νέων αντιρατσιστών στο Μοναστηράκι ο πρώην χρυσαυγίτης Ρουμελιώτης γνωστός ως «Πόρκι». Όσο για τους νεοφασίστες που επιτέθηκαν στο φοιτητή του Πολυτεχνείου Πάρη Χρυσό και στην εκπαιδευτικό Χρυσάνθη Τσιμπίδου, η δίκη τους αναβλήθηκε αφού είχε οριστεί για τις ίδιες περίπου μέρες με αυτή του Ανδρουτσόπουλου, με τον οποίο έχουν τον ίδιο δικηγόρο.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής